Σήμα κινδύνου για την υδροδότηση της Αθήνας αποτελούν τα στοιχεία για την έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που έδωσε στη δημοσιότητα το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μείωση της έκτασής της λόγω της απουσίας βροχών, των υψηλών θερμοκρασιών αλλά και ως αποτέλεσμα του πολύ ήπιου χειμώνα με τις περιορισμένες χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε η μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2, στις 16 Αυγούστου 2022 (2 χρόνια πριν) η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης ήταν ~16.8 km², ενώ στις 21 Αυγούστου 2023 (1 χρόνο πριν) υπολογίστηκε στα ~15.3 km². Φέτος, στις 20 Αυγούστου 2024 η έκταση της λίμνης υπολογίστηκε προσεγγιστικά στα ~12.0 km². Την συγκεκριμένη χρονική περίοδο η έκταση της λίμνης είναι κατά 15-20% συρρικνωμένη σε σχέση με τη μέση τιμή από το 2010.
Η έκταση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπολογίζεται ως μια από τις μικρότερες από το 2010 που υπάρχουν δορυφορικές παρατηρήσεις πολύ υψηλής ανάλυσης.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου SNOWCLIM το οποίο χρηματοδοτείται από το European Climate Foundation (ECF-G-2308-66609).
Υπενθυμίζεται ότι ηχηρή προειδοποίηση για το φαινόμενο της λειψυδρίας που πλέον απειλεί το Λεκανοπέδιο και γενικότερα τη χώρα μας αποτελούν φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, με το βυθισμένο χωριό Κάλλιο να έχει αναδυθεί από τα νερά της λίμνης του Μόρνου.