Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες ξεκίνησαν οι εργασίες καθαρισμού του υπόγειου τμήματος του Κηφισού, μήκους περίπου 8,5 χιλιομέτρων, που θα ολοκληρωθούν 31 Οκτωβρίου προχωρούν με δυσκολία λόγω των αντίξοων συνθηκών, όπως η έλλειψη αερισμού και φωτισμού ενώ υπάρχει ανησυχία για την έγκαιρη ολοκλήρωση, καθώς οι πρώτες βροχές θα κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.
«Είναι μια κατάσταση πραγματικά αποκαρδιωτική. Δεν έχει γίνει καθαρισμός των πλακών και των τμημάτων του Κηφισού ποταμού μέχρι σήμερα, οπότε ενώ σε όλα τα υπόλοιπα ανοικτά τμήματα των υδατορεμάτων. Η Περιφέρεια Αττικής κάνει συνεχείς καθαρισμούς» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Μιλτιάδης Κύρκος, διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Αττικής. Και όπως είπε, οι εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Το AnatropiNews είχε αναδείξει το θέμα πέρσι τον Οκτώβριο έχοντας παρουσιάσει την έρευνα της Ομάδας Γεωμυθική η οποία είχε εξερευνήσει τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού παρουσιάζοντας τα κύρια προβλήματα που ομαδοποιούνται σε τρεις κατηγορίες:
1. Στατικά προβλήματα
2. Υγειονομικά θέματα
3. Πλημμυρικός Κίνδυνος
Όπως ανέφεραν τα μέλη της Ομάδας :
1. Τα στατικά προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην κοίτη του υπόγειου Κηφισού καθώς μεγάλα τμήματα αυτής έχουν σπάσει, έχουν αποκολληθεί και έχουν κυλήσει προς τα κατάντη λειτουργώντας ως εμπόδιο στα φερτά υλικά που έρχονται κατά καιρούς (χώματα, κλαδιά, δέντρα ολόκληρα, μπάζα, σκουπίδια). Ως αποτέλεσμα κατά μήκος του συνόλου της υπόγειας κοίτης έχουν δημιουργηθεί λόφοι από αυτά τα υλικά.
2. Εντοπίστηκαν τουλάχιστον δύο περιοχές μεγάλης εισροής ακαθάρτων λυμάτων. Το ένα είναι στην συμβολή με το ρέμα Νίκαιας (περιοχή Ρέντη) και το δεύτερο στην συμβολή με τα ρέματα του Περιστερίου (κόμβος Εθνικής Λαμίας με Καβάλας).
3. Με βάση το πρόβλημα 1 δημιουργείται αυτομάτως θέμα πλημμυρικού κινδύνου καθώς όλα αυτά τα εμπόδια και οι λόφοι με μάζα και σκουπίδια που βρίσκονται μέσα στην κοίτη μειώνουν τον ωφέλιμο χώρο κίνησης του νερού στο υπόγειο, γεγονός που με την σειρά αυξάνει τον πλημμυρικό κίνδυνο στις ανάντη περιοχές του υπογείου. (Αγ. Ανάργυροι, Ν.Χ.-Ν.Φ., Αθήνα και πέριξ)
“Το γενικό συμπέρασμα μας είναι ότι ποτέ δεν έχει γίνει καμία αυτοψία ή έστω έργο συντήρησης στην υπόγεια κοίτη και για αυτό υπάρχουν όλα αυτά τα θέματα μαζεμένα σήμερα εκεί κάτω. Κρίνεται απαραίτητο να δρομολογηθούν άμεσα αυτοψίες από ειδικά κλιμάκια και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίστηκαν” τόνισαν στο AnatropiNews.
Σχετικό άρθρο όμως είχε γράψει για το AnatropiNews και ο Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος.
«Η μεταπολεμική Αθήνα πλήρωσε με μεγάλες καταστροφές και νεκρούς την οικοδόμηση της, το μπάζωμα των ρεμάτων- με φονικές πλημμύρες το 1961, το 1977, το 1994. Τον Κηφισό και τον Ιλισό τους είδαμε να υπερχειλίζουν το 2002 και πριν δύο χρόνια να φθάνουν στο όριο τους κατακλύζοντας όλη την παραλιακή ζώνη» έγραφε ο κ. Μπελαβίλας και συνέχιζε:
«Τούτο σημαίνει ότι δεν έχει νόημα να ελπίζουμε πως το κακό θα συμβεί σε πενήντα ή εκατό χρόνια. Συνέβαινε ήδη με ρυθμούς 10ετίας και 20ετίας. Έχουμε λόγο να ανησυχούμε πολύ περισσότερο. Ο Κηφισός καλύφθηκε με όρους κυκλοφοριακούς, σχεδιάστηκε δηλαδή ως ένα οδικό έργο του «ολυμπιακού δακτυλίου» του 2004 και όχι ως ένα υδραυλικό έργο για να μην πνιγεί η πόλη. Το σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο του πάρκου Φαληρικού Όρμου, που θα εκτονώσει σε κάποιο βαθμό την πίεση έχει εγκαταλειφθεί εδώ και πέντε χρόνια. Η κοίτη δεν έχει καθαριστεί και πρόσφατες έρευνες έδειξαν την ύπαρξη σωρών από μπάζα μέσα στο υπόγειο τούνελ του ποταμού, στο ύψος των ΚΤΕΛ. Οι εκβολές δεν καθαρίστηκαν ποτέ από το 2004 μέχρι σήμερα. Ο Σαρωνικός σε εκείνο το σημείο είναι πολύ ρηχός, τα φερτά υλικά σε κάθε βροχή επιχώνουν τον βυθό, έτσι η ποτάμια ροή εμποδίζεται ακόμη περισσότερο. Επομένως, ακόμη και αν δεν υπήρχε κλιματική κρίση θα έπρεπε να ανησυχούμε πολύ. Τώρα ακόμη περισσότερο, καθώς τα «ακραία» φαινόμενα έγιναν συνήθη».
Στην ερώτηση του «τι πρέπει να γίνει;» σημείωνε:
«Ο καθαρισμός της κοίτης και εκβάθυνση των εκβολών στον Κηφισό και στον Ιλισό όπως και η ολοκλήρωση του αντιπλημμυρικού καναλιού του Φαληρικού Όρμου μπορούν να γίνουν αύριο το πρωί. Κακώς δεν έχουν γίνει.
Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθούμε τη στάθμη των δύο ποταμών σε συνδυασμό με την εξέλιξη των μετεωρολογικών φαινομένων σε στιγμές κρίσης. Όχι με το μάτι ή με τα βίντεο των σόσιαλ μίντια αλλά με πραγματικό δίκτυο αισθητήρων και αποτελεσματικού συναγερμού. Αυτά είναι τα άμεσα.
Τα πιο σοβαρά όμως είναι τα μακροπρόθεσμα: Αναθεώρηση του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού ώστε να αντιστοιχεί στις συνθήκες του 2023 και όχι του 1950. Κάθε μπάζωμα ρέματος ή κάλυψη ποταμού είναι πλέον αδιανόητη.
Ανάκτηση της φυσικής κοίτης του Κηφισού και του Ιλισού όπου ακόμη είναι ακάλυπτοι, από τη Νέα Ιωνία ως την Πάρνηθα και από το πάρκο στο Γουδί ως τον Υμηττό. Και ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε όπως κάνουν δεκάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο να ανοίγουμε ξανά ρέματα και ποτάμια που κλείσαμε με άφρονα τρόπο την εποχή της αντιπαροχής για να κτίσουμε δρόμους και κτίρια» κατέληγε το άρθρο.
Η πορεία και το κόστος των έργων
Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.
Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον Φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
– από τον Φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στο δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ.),
– από οδό Αγίας Άννης στο δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στο δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ.),
– από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στο Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ.).