Την άμεση κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της σοβαρής κατάστασης που έχει προκληθεί από τις μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών στις ακτές του Παγασητικού Κόλπου και τη λίμνη Κάρλα, ζητά με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα, με κοινοποίηση προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Στυλιανίδη, τον Υφυπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα κ. Στρατάκο και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Παπαγεωργίου.
Ο κ. Κουρέτας ζητά από τον υπουργό κ. Τσιάρα την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα του ενώ την ίδια στιγμή μπαλάκι πάνε κι έρχονται οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες στη σκιά του αποκρουστικού και επικίνδυνου φαινομένου που πλήττει τη Μαγνησία με τα νεκρά ψάρια που βρέθηκαν από τη λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό.
Την ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες περισυλλογής και η εισαγγελία έχει διατάξει έρευνα για στην πόλη του Βόλου επικρατεί σύγχυση με τον δήμο, τον ΟΛΒ και άλλους να αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση.
Για το ζήτημα των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό διατάχθηκε αυτεπάγγελτη προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Βόλου. Σημειώνεται ότι το φαινόμενο «μετράει» ήδη δέκα μέρες, ωστόσο, οι εικόνες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα ενημέρωσης προκάλεσαν την παρέμβαση της πρϊσταμένης εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθεί η ποιότητα των υδάτων στον Παγασητικό και οι πιθανές αιτίες θανάτου των ψαριών στις παραλίες της Μαγνησίας.
Η έρευνα έχει ανατεθεί στον λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα, με οδηγίες να πραγματοποιηθούν αναλύσεις από διαπιστευμένο χημικό εργαστήριο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση και αν η λίμνη Κάρλα είναι η πηγή του προβλήματος.
Επίσης, θα διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου των ψαριών, αν φτάνουν ήδη νεκρά στον Παγασητικό μέσω του θυροφράγματος ή αν πεθαίνουν λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον τους κ.α.
Παράλληλα, η έρευνα θα εξετάσει τις ενέργειες που έγιναν από τον δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν τα νεκρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων της παραλίας, του λιμανιού, του Αναύρου, των Αλυκών και της Νέας Αγχιάλο.
Στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του φαινομένου και ταυτόχρονα με το κλείσιμο του θυροφράγματος στην Κάρλα, χθες το μεσημέρι, τοποθετήθηκε δίχτυ στην είσοδο της εκβολής του Ξηριά προς το λιμάνι, το οποίο συγκρατεί πλέον τα νεκρά ψάρια που κατευθύνονται προς το θαλάσσιο περιβάλλον. Επίσης έχουν ήδη ξεκινήσει οι δειγματοληψίες στο νερό της περιοχής.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο σχετικών ανακοινώσεων που έκανε χθες το μεσημέρι από τη Λάρισα, η εμφάνιση πλήθους νεκρών ψαριών στο λιμάνι του Βόλου και στην ευρύτερη περιοχή οφείλεται στην αλλαγή της αλατότητας μεταξύ του γλυκού νερού του ταμιευτήρα της και του αλμυρού νερού της θάλασσας στον Παγασητικό. Το φαινόμενο αναμένεται να αρχίζει να περιορίζεται σταδιακά με το κλείσιμο του θυροφράγματος της σήραγγας που οδηγεί νερό από την Κάρλα στη θάλασσα. Το θυρόφραγμα αναμένεται να κλείσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως τόνισε, ο ίδιος «το θυρόφραγμα της Κάρλας δεν μπορούσε να κλείσει το προηγούμενο διάστημα, αφού έπρεπε να επιδιορθωθεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας το οποίο ήταν μέσα στο νερό και έπρεπε να αποκαλυφθεί για να ξεκινήσουν εργασίες επιδιόρθωσης.
Οι εργασίες ξεκίνησαν και μέχρι την Παρασκευή θα είμαστε σε θέση να κλείσουμε το θυρόφραγμα, ώστε να μην δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα». Όπως διευκρίνησε ο κ. Κουρέτας ότι έπρεπε να καλυφθούν και οι αρδευτικές ανάγκες, μιας και τα ποτίσματα των παραγωγών ήταν σε εξέλιξη. «Καταδικάζω και τη δολιοφθορά που επιχείρησαν άγνωστοι μέσα στο Σαββατοκύριακο, στο θυρόφραγμα» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνδράμει στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου ο οποίος έχει και την ευθύνη για τη διαχείριση του προβλήματος. Σε συνεργασία μαζί του σήμερα θα επιχειρήσουμε να δρομολογήσουμε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από πιστοποιημένη εταιρεία».
Αξίζει να επισημανθεί ότι μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες – αυτοψίες τόσο στα θαλάσσια όσο και στα εσωτερικά ύδατα των περιοχών που επλήγησαν. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), από τις μετρήσεις του Οκτωβρίου 2023 δεν διαπιστώθηκε κάποια επιβάρυνση ή διαταραχή στη λειτουργία του θαλάσσιου οικοσυστήματος σε σχέση με τα πλημμυρικά φαινόμενα, ωστόσο, τότε υπήρχε ανησυχία για τυχόν επιπτώσεις σε βάθος χρόνου (ευτροφισμός, μείωση οξυγόνου κοντά στον πυθμένα κλπ).
Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν 6 μήνες μετά, στις 5 Απριλίου 2024, διέψευσαν τις ανησυχίες αυτές, καθώς δεν φαίνεται κάποια επιβάρυνση ή υποβάθμιση της οικολογικής ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το διαλυμένο οξυγόνο ήταν φυσιολογικό και δεν υπήρχαν ενδείξεις ευτροφισμού. Στα εσωτερικά επιφανειακά ύδατα λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες η κατάσταση των επιφανειακών υδάτων επανήλθε σε ένα επίπεδο πολύ μικρής ποιοτικής υποβάθμισης. Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 13 Μαΐου 2024 στις παραλίες του Παγασητικού Κόλπου, δεν διαπιστώθηκε μικροβιακή επιβάρυνση, ούτε χημική ρύπανση.
Βόλος: Στη δικαιοσύνη θα προσφύγει η Ένωση Ξενοδόχων
Σε ανακοίνωσή της, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας επισημαίνει ότι διερευνά με τους νομικούς της να καταθέσει. Μήνυση κατά παντός υπευθύνου καθώς και αγωγής για δυσφήμηση της περιοχής από το φαινόμενο των νεκρών ψαριών στον Παγασητικό.
Η ανακοίνωση
Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή σήμανε συναγερμό για την καταστροφή που απειλεί τον Παγασητικό μετά τις πλημμύρες του Daniel και Elias. Τον τελευταίο καιρό το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Γίναμε όλοι μάρτυρες μιας ανυπολόγιστης μακάβριας εικόνας των νεκρών ψαριών κατά μήκος των παραλιών της Μαγνησίας.
Ζητήσαμε με επιστολές μας, αλλά πριν από αυτές και με άμεσες τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί με τον πρόεδρο του Επιμελητήριου να διερευνηθεί το θέμα. Οχι άμεσα αλλά «χθες», γιατί επηρεάζει καθοριστικά την πορεία του τουρισμού στην περιοχή μας. Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου τα νεκρά ψάρια και τα φερτά υλικά να συλλεχθούν το γρηγορότερο δυνατό. Η απάντησή του ήταν ότι έχουν γίνει συνεννοήσεις εκ μέρους του ΟΛΒ, με τους αρμόδιους Φορείς, προκειμένου το φαινόμενο να αντιμετωπιστεί, ενώ έχει ενταθεί και ο ρυθμός καθαρισμού.Το αφήνουμε στην κρίση σας.
Δεν γίνεται για μια ακόμη φορά να κυκλοφορούν στο διαδίκτυο τέτοιες αποκρουστικές εικόνες από τη Μαγνησία μας και ξανά και ξανά να γινόμαστε θύματα μιας ανυπολόγιστης δυσφήμησης της περιοχής μας. Ως αποτέλεσμα, είμαστε αναγκασμένοι και διερευνούμε με τους νομικούς το θέμα της μήνυσης κατά παντός υπευθύνου καθώς και της αγωγής για την ολική δυσφήμηση της περιοχής.
Μετά από έρευνα που κάναμε γι’ αυτό το θέμα, η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας είναι ο φορέας που ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και πρότεινε να κλείσει το φράγμα οριστικά (μιας και η υπουργική απόφαση που υπάρχει κάνει σαφές ότι το φράγμα ανοίγει μόνο σε έκτακτη ανάγκη) μέσα σε ένα «μουδιασμένο» κλίμα Μπροστά σε αυτή την κατάσταση. Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας συντάσσεται με όλους τους φορείς που αντιδρούν και εκφράζουν την μαζική αγανάκτησή τους όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας,η Ένωση της Εστίασης και άλλοι επαγγελματικοί φορείς για την υπόθεση των νεκρών ψαριών που μέρες τώρα βρίσκονται στην επιφάνεια του Παγασητικού κόλπου, δυσφημίζοντας την περιοχή ανά το Πανελλήνιο. Αυτό το φαινόμενο θα βάλει την «ταφόπλακα» του τουρισμού, εάν δεν υπάρξουν συλλογικές και άμεσες ενέργειες.
Θεωρούμε θετική την εξέλιξη με την οποία η Περιφέρεια μετά από την έκτακτη σύσκεψη υιοθέτησε την πρότασή μας να κλείσει το θυρόφραγμα.
Πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργεί αγωνία και θλίψη όχι μόνο στα μέλη μας και στους επισκέπτες μας αλλά και στους κατοίκους της Μαγνησίας.
Δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του Παγασητικού και του οικοσυστήματός του. Κρίνεται το μέλλον της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας.
Επαναλαμβάνουμε ότι επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας.
«Όσα δεν πέθαναν στο ταξίδι προς τον Παγασητικό, πέθαναν στον Παγασητικό λόγω της οσμωτικής ανισορροπίας»
Τα νεκρά ψάρια που κατακλύζουν τον Παγασητικό κόλπο μέσω της σήραγγας, όπως τονίζει μιλώντας στη «Ν» ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κλαουδάτος, προέρχονται από τα πλημμυρισμένα χωράφια γύρω από την Κάρλα και ρέματα και ποτάμια της περιοχής στα οποία έγιναν εκτροπές.
«Φανταστείτε την περιοχή σαν μια μπανιέρα, που μέσα σε αυτήν βρίσκεται μια λεκάνη, η Κάρλα. Τα ψάρια βρήκαν πολύ φαγητό στις πλημμυρισμένες περιοχές αλλά στη συνέχεια το καλοκαίρι λόγω της εξάτμισης των υδάτων από τις υψηλές θερμοκρασίες και της αποστράγγισης αδειάζει η “μπανιέρα”, αυξήθηκε η συγκέντρωσή τους, άρχισαν να πεθαίνουν και όσα δεν πέθαναν στο ταξίδι προς τον Παγασητικό, πέθαναν στον Παγασητικό λόγω της οσμωτικής ανισορροπίας», δηλαδή της διαφοράς αλατότητας, διευκρινίζει ο ίδιος.
Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι τα αρχικά 200.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί στα 25.000 στρέμματα λόγω της αποστράγγισης και της εξάτμισης εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του φετινού καλοκαιριού.
Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι μπορεί τα μέτρα να άργησαν λίγο, αλλά ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύει ότι σε μια εβδομάδα το πρόβλημα θα έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό.
Επισημαίνει, πάντως, παράλληλα ότι δεν έχει ζητηθεί από το Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καμία μέτρηση για τις βιομάζες, την αφθονία και τη βιοποικιλότητα των ψαριών που υπάρχουν εντός και εκτός της Κάρλας σήμερα, ενώ θα έπρεπε – όπως σημειώνει – να γνωρίζουμε τι γίνεται στην περιοχή, την οικονομία της λίμνης, τι αφθονία ψαριών υπάρχει, τι νερά είναι αυτά που μπήκαν κ.ο.κ.. Θεωρεί, δε, επίσης, ότι δεν θα έπρεπε τα νερά της αποστράγγισης να καταλήγουν στον Παγασητικό γιατί επιβαρύνουν ένα ήδη στρεσαρισμένο οικοσύστημα.