Με αμείωτο ενδιαφέρον και πλήθος προτάσεων για τη μετατροπή των μικρών ακριτικών νησιών σε «έξυπνα» συνεχίστηκαν οι εργασίες του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου «Έξυπνα Νησιά – Ευκαιρίες και Προκλήσεις» στην Ψέριμο Δωδεκανήσων.
Οι εισηγητές (αυτοδιοικητικοί, τεχνολόγοι, ακαδημαϊκοί, εμπειρογνώμονες, επιστήμονες και τοπικοί παράγοντες) στη διάρκεια των εργασιών μοιράστηκαν γνώσεις, εμπειρία και τεχνολογικές καινοτομίες. Ενημερώθηκαν για τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία και «έχτισαν» συνέργειες προκειμένου να επιλυθούν καθημερινά προβλήματα της ζωής τόσο των κατοίκων της Ψερίμου όσο και άλλων ακριτών
Με έμφαση στην ενεργειακή αυτονομία, την ορθή διαχείριση των υδάτων, την επεξεργασία των απορριμμάτων, την εκπαίδευση, την υγεία των πολιτών τις μεταφορές κ.α. οι ομιλητές τοποθετήθηκαν αναλόγως ενώ καταλυτικές ήταν και οι παρεμβάσεις των δημάρχων Καλύμνου Γιάννη Μαστροκούκου και Αστυπάλαιας Νίκου Κομηνέα, ως προς την δυνατότητα εφαρμογής τους. Ενδεικτικά στον προβληματισμό που ανέπτυξε η καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ Θεοφανώ Παπαζήση σχετικά με την «ενημέρωση και συναίνεση σε ιατρική πράξη» που απαιτείται εξαιτίας της του απομονωτισμού και της μοναξιάς που βιώνουν οι ηλικιωμένοι αλλά και τη χρήση τηλειατρικής, ο δήμαρχος Ν. Κομηνέας αφού ανέφερε ότι στην Αστυπάλαια υπάρχουν στελεχωμένα σε εξοπλισμό και δυναμικό κέντρα υγείας και μάλιστα «τώρα χτίζονται τρεις επιπλέον χώροι στέγασης του ιατρικού προσωπικού», δέχθηκε ότι η τηλειατρική λειτουργεί κάθε Παρασκευή με την ειδικότητα ψυχολόγου αλλά «για καμία άλλη ειδικότητα καθώς δεν υπάρχει ανάλογο πεδίο αναφοράς σε εθνικό επίπεδο». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλύμνου Γ. Μαστροκούκος παρατήρησε ότι στην Ψέριμο υπάρχει ιατρείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό αλλά δεν έχει ιατρό. «Την θέση καλύπτει κάποιος οπλίτης με μηνιαία σύμβαση την λήξη της οποίας ακολουθεί μεγάλη κοπιώδης διαδικασία για την επαναφορά νέου οπλίτη».
Τις βιώσιμες λύσεις φωτισμού στα έξυπνα νησιά με σεβασμό στο νυχτερινό τοπίο, παρουσίασε η Αλεξάνδρα Παπαντωνοπούλου, από την εταιρία φωτισμού Sielight με αναφορές στα κριτήρια επιλογής φωτιστικών και προϊόντων ελέγχου φωτισμού, που εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας μακροπρόθεσμα για τους δήμους και τη μεγάλη διάρκεια ζωής των εγκαταστάσεων φωτισμού.
Επίσης διαβεβαίωσε πως η εταιρεία θα υποστηρίξει με την τεχνογνωσία της τα έργα φωτισμού της περιοχής.
Στο ζήτημα του ψηφιακού μετασχηματισμού ο Μιχάλης Πλάτσης εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δήμου Καλύμνου αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχει η Μετάβαση των Νησιών στη Ψηφιακή Εποχή με την αξιοποίηση Νέων Τεχνολογιών και Υπηρεσιών που θα αμβλύνουν τα προβλήματα της γεωγραφικής απομόνωσης και τις ανισότητες στη παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. «Οι ευκαιρίες αφορούν την αναβάθμιση των Ψηφιακών Υποδομών, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία, την Τηλεϊατρική και την ενίσχυση του τουρισμού και της τοπικής οικονομίας μέσω καινοτόμων ψηφιακών εφαρμογών», τόνισε ο ίδιος.
Η Εύα Παπαδάκη, εκ μέρους της HOPEgenesis και του προέδρου της, Στέφανου Χανδακά, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, ανακοίνωσε την δέσμευση του οργανισμού να αναλάβει την χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός αμφιθεάτρου στον προαύλιο χώρο του σχολείου, για την πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού
Σημειώνεται ότι η Οργάνωση είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία που ιδρύθηκε το 2015, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται σε 450 απομακρυσμένες περιοχές και περισσότερες από 800 οικογένειες έχουν ωφεληθεί από το πρόγραμμα σε περιοχές που για περισσότερα από τρία έως πέντε χρόνια υπήρχαν είτε ελάχιστες έως μηδενικές γεννήσεις, είτε μεγάλο αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων μεγάλων ομογενειακών οργανώσεων σχετικά με την φθίνουσα πορεία των σχολείων, των εκκλησιών και άλλων παραδοσιακών εθίμων ενώ υπογραμμίστηκε το διαρκές ενδιαφέρον τους για τα εθνικά θέματα και η άμεση ανταπόκριση τους για την κάλυψη σημαντικών αναγκών των κατοίκων στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.
Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο διοργάνωσε ο Διεθνής Ελληνικός Σύνδεσμος (International Hellenic Association IXA) σε συνεργασία με τους Δήμους Καλυμνίων, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Κηφισίας υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με την επιμέλεια της αντιδημάρχου Πολιτισμού της Καλύμνου Καλλιόπης Κουτούζη. Η δε πρωτοβουλία εντάσσεται στο στόχο που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2018 για τη δημιουργία των πρώτων 30 ευρωπαϊκών νησιών εκ των οποίων τα έξι ελληνικά, που θα πετύχουν την πλήρη μετάβαση στην ενεργειακή αυτονομία έως το 2030.
Η προσπάθεια αναγέννησης της Ψερίμου ξεκίνησε τρία χρόνια νωρίτερα με την σημαντική συνδρομή των δημάρχων Κηφισιάς Βασίλη Ξυπολυτά ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανέγερση του σχολείου και του δημάρχου Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου. Ο τελευταίος στην τοποθέτηση του χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη να δημιουργηθούν από την κυβέρνηση τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε οι ακριτικές περιοχές να αναπτυχθούν και να λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους γρήγορα και αποτελεσματικά, υπογραμμίζοντας «σήμερα για επενδύσεις, έργα και πολιτικές για όλη τη νησιωτική Ελλάδα, κατευθύνεται μόνο το 4,6% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα δυσανάλογο με τη σημαντικότητα αυτών των περιοχών, το οποίο πρέπει να αλλάξει, εάν θέλουμε να μιλάμε για Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης αυτών των περιοχών». Κλείνοντας και μιλώντας με την ιδιότητα του Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, ο κ. Κωνσταντέλλος αναφέρθηκε στις ενέργειες που κάνει η ΚΕΔΕ προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ τόνισε τη σημασία της έμπρακτης και αναγκαίας αλληλεγγύης που πρέπει να επιδεικνύουν οι εύρωστοι Δήμοι στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό ο δήμος του έχει συμβάλει σημαντικά στις ανάγκες της Ψερίμου με την προμήθεια αναγκαίου υλικού για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας του νησιού, τριάντα ηλιακών σωμάτων οδοφωτισμού αλλά και με την κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τη χορηγία ανατρεπόμενου οχήματος για την εξυπηρέτηση της συλλογής των απορριμμάτων καθώς και άλλων εργασιών στο νησί.