Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μεταφέρθηκε εσπευσμένα από φυλακή της Νέας Υόρκης σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην καρδιά, μετέδωσε το δίκτυο ABC News, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.
Ο Χάρβεϊ Γουάινστιν (Harvey Weinstein) υπήρξε μια από τις πιο ισχυρές και επιδραστικές προσωπικότητες στο Χόλιγουντ, αλλά το όνομά του έχει γίνει πλέον συνώνυμο με την κατάχρηση εξουσίας και την κακοποίηση. Από την επιτυχημένη καριέρα του ως παραγωγός έως την πτώση του, η ιστορία του Γουάινστιν σκιαγραφεί την ανησυχητική σχέση της βιομηχανίας του θεάματος με την εξουσία και την εκμετάλλευση.
Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1952 στη Νέα Υόρκη. Μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια στην περιοχή του Κουίνς, και από νωρίς έδειξε ενδιαφέρον για τις τέχνες και την επιχειρηματικότητα. Μαζί με τον αδελφό του, Μπομπ Γουάινστιν, ίδρυσαν την Miramax Films το 1979. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τα ονόματα των γονιών τους, Μίριαμ και Μαξ.
Η Miramax γρήγορα απέκτησε φήμη για την παραγωγή και διανομή ανεξάρτητων ταινιών που προσέλκυαν προσοχή σε διεθνή φεστιβάλ και κέρδιζαν βραβεία. Μερικές από τις πιο εμβληματικές ταινίες που προώθησε η εταιρεία ήταν οι Pulp Fiction (1994), Shakespeare in Love (1998), Good Will Hunting (1997), και The English Patient (1996). Οι επιτυχίες αυτές ανέδειξαν τον Γουάινστιν ως έναν από τους πιο επιτυχημένους παραγωγούς του Χόλιγουντ και του απέφεραν πολυάριθμα Όσκαρ.
Ο Γουάινστιν αναγνωρίστηκε για την ικανότητά του να διαμορφώνει την επιτυχία ανεξάρτητων ταινιών και να επηρεάζει την κουλτούρα του κινηματογράφου. Ήταν γνωστός για την επιθετική προώθηση ταινιών του σε φεστιβάλ και τις δυναμικές του εκστρατείες για Όσκαρ. Ο χαρακτήρας του, ωστόσο, γρήγορα απέκτησε σκοτεινή φήμη για τον σκληρό και καταπιεστικό τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούσε με συνεργάτες και υπαλλήλους του.
Το 2005, οι αδελφοί Γουάινστιν αποχώρησαν από την Miramax και ίδρυσαν την The Weinstein Company, μια νέα εταιρεία παραγωγής που σημείωσε επιτυχίες με ταινίες όπως το The King’s Speech (2010) και το Django Unchained (2012). Η νέα εταιρεία συνέχισε να κυριαρχεί στο Χόλιγουντ, αλλά τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να συγκεντρώνονται στον ορίζοντα.
Κατηγορίες και Πτώση
Το 2017, η φήμη του Γουάινστιν κατέρρευσε θεαματικά όταν η εφημερίδα The New York Times και το περιοδικό The New Yorker δημοσίευσαν αποκαλύψεις που κατηγόρησαν τον παραγωγό για δεκαετίες σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Πολλές ηθοποιοί και άλλες γυναίκες από τη βιομηχανία του θεάματος κατέθεσαν μαρτυρίες για τις εμπειρίες τους με τον Γουάινστιν, που κυμαίνονταν από ανάρμοστες προτάσεις έως βιασμούς.
Αυτές οι κατηγορίες αποτέλεσαν το έναυσμα για το κίνημα #MeToo, το οποίο αναπτύχθηκε σε παγκόσμια εκστρατεία κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης στον χώρο εργασίας. Οι αποκαλύψεις για τον Γουάινστιν πυροδότησαν ένα ντόμινο αποκαλύψεων για άλλους ισχυρούς άνδρες στον χώρο του θεάματος και πέρα από αυτόν.
Το 2020, μετά από μια πολύκροτη δίκη, ο Γουάινστιν καταδικάστηκε για βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση και καταδικάστηκε σε 23 χρόνια φυλάκισης. Η ποινή αυτή ήταν αποτέλεσμα της κατηγορίας δύο γυναικών, αν και οι καταγγελίες εναντίον του ανέρχονται σε δεκάδες.
Η υπόθεση του Χάρβεϊ Γουάινστιν όχι μόνο συγκλόνισε το Χόλιγουντ, αλλά επίσης αποκάλυψε τις βαθιές ανισότητες εξουσίας που διέπουν τη βιομηχανία του θεάματος και άλλους τομείς. Παρά τη σημασία του ως παραγωγού, το όνομά του έχει πλέον διαγραφεί από πολλές από τις επιτυχίες που ο ίδιος βοήθησε να δημιουργηθούν.
Το κίνημα #MeToo, που ξεκίνησε ως απάντηση στις αποκαλύψεις για τον Γουάινστιν, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης. Οι γυναίκες άρχισαν να βρίσκουν φωνή για να αποκαλύψουν την κακοποίηση που υπέστησαν, και εταιρείες, οργανισμοί και θεσμοί αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων.