Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον ιό που ανιχνεύθηκε στην Κίνα
Του Αθανασίου Τσακρή, καθηγητή Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Ο ιός των υγροτόπων (Wetland virus, WELV) εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε άνδρα 61 ετών στη βόρεια Κίνα. O ασθενής είχε εμφανίσει πυρετό, πονοκέφαλο και εμετούς πέντε ημέρες μετά την επίσκεψή του το 2019 σε πάρκο, σε έναν υγρότοπο, όπου τον είχαν δαγκώσει κρότωνες, δηλαδή τσιμπούρια, όπως ανέφερε. Το περιστατικό παρουσιάστηκε πολύ πρόσφατα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.
Ο συγκεκριμένος ιός δεν είχε ανιχνευτεί προηγουμένως ούτε σε ανθρώπους ούτε σε ζώα. Aνήκει στο γένος των ορθοναϊροϊών, που περιλαμβάνει 51 διακριτούς ιούς οι οποίοι πολλαπλασιάζονται κυρίως σε αρθρόποδα, όπως τα τσιμπούρια, και μεταδίδονται μέσω αυτών. Στη συνέχεια, Κινέζοι ερευνητές συνέλεξαν από τον υγρότοπο όπου ο άνδρας είχε μολυνθεί σχεδόν 14.600 τσιμπούρια και τα ομαδοποίησαν ανά τοποθεσία και είδος, ώστε να μπορούν να προβούν σε αναλύσεις. Γενετικό υλικό του ιού βρέθηκε στο περίπου 2% των συγκεκριμένων αρθρόποδων που απομυζούν αίμα από τα ζώα και τον άνθρωπο (σ.σ. τα τσιμπούρια δεν είναι έντομα).
Ο WELV ανιχνεύτηκε επίσης σε άλλους 17 ασθενείς σε νοσοκομεία της περιοχής που εμφάνιζαν συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του πρώτου ασθενούς, μαζί με μυικούς πόνους, καταβολή και διάρροια. Αν και στην πλειονότητά τους οι νοσούντες ανάρρωσαν μετά από νοσηλεία μιας έως δύο εβδομάδων, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε ορισμένες περιπτώσεις (προσβολή του κεντρικού νευρικού συστήματος) κάνει αναγκαία την περαιτέρω διερεύνηση των νέου ιού και την εκτίμηση όλων των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με τη διασπορά του.
Ειδική θεραπεία για τον ιό των ιό wetland δεν υπάρχει. Η φαρμακευτική αγωγή κυρίως περιλαμβάνει, την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, όπως, για παράδειγμα, παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη για τον πυρετό και τους μυϊκούς πόνους. Πάντως, εργαστηριακά πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι ο WELV μπορεί να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στο νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα στον εγκέφαλό τους, και να επιφέρει ακόμα και τον θάνατο. Ο νέος ιός εξάλλου έχει ανιχνευθεί και σε μικρό αριθμό προβάτων, αλόγων, γουρουνιών και τρωκτικών.
Ας μην ξεχνάμε ότι το 60% των γνωστών μολυσματικών ασθενειών σε ανθρώπους και το 75% όλων των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονόσοι, ενώ υπάρχουν περίπου 10.000 είδη ιών σε πληθυσμούς άγριων ζώων, κάποιοι από τους οποίους έχουν τη δυνατότητα, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Ο εντοπισμός αυτού του νέου ιού επιβεβαιώνει ότι είναι επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης, σε παγκόσμιο επίπεδο, των συστημάτων επιτήρησης για την έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπισή τους.