Από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (16/9) η Ομοσπονδιακή Αστυνομία ελέγχει όλα τα γερμανικά χερσαία σύνορα επιβάλοντας μεθοριακούς ελέγχους όχι μόνο για τις διελεύσεις από την Ελβετία, την Τσεχία και την Πολωνία, όπως συμβαίνει από τον Οκτώβριο του 2023 και την Αυστρία από το 2015, αλλά και στα σύνορα με τη Δανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία. Ελέγχονται επίσης φορτηγά και φορτηγά παράδοσης και βλέπουν τι έχουν φορτώσει.
Οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, η ομοσπονδιακή αστυνομία δεν έχει καν το προσωπικό για να ελέγχει όλους. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα σύνορα θα ισχύσουν για τους επόμενους έξι μήνες.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση των συνοριακών ελέγχων. Κριτική ήρθε και από την κυβέρνηση της Αυστρίας, που ανήγγειλε ότι, άν η Γερμανία θέλει να επιστρέψει περισσότερους ανθρώπους στα σύνορα με την Αυστρία, δεν είναι διατεθειμένη να τους πάρει πίσω. Η Ιταλία αρνείται εδώ και καιρό επαναπροωθήσεις από τη Γερμανία, όπως προβλέπει ο κανονισμός του Δουβλίνου.
«Η Ελλάδα δεν θα γίνει ο σάκος του μποξ» διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αντιδρώντας στη μονομερή τροποποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.
Την ανάγκη για δίκαιο καταμερισμό των βαρών, στο πλαίσιο του συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αντιμετώπιση της εξωτερικής διάστασης του μεταναστευτικού, δηλαδή την προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών.
Αύριο η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ υποδέχεται στο Βερολίνο τους ομολόγους της από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κροατία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και κυβερνητικούς εκπροσώπους των υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της λεγόμενης «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», με θέμα την παράτυπη μετανάστευση και την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών και οργανωμένου εγκλήματος.
Το κατά πόσο οι νέοι έλεγχοι θα είναι αποτελεσματικοί ή κατά πόσο η Γερμανία θα μπορεί θα συνεχίσει να θεμελιώνει νομικά λόγους έκτακτης ανάγκης για αναστολή ευρωπαϊκών κανόνων είναι αμφίβολο.
Μιλώντας πάντως στη γερμανική ραδιοφωνία DLF o πρώην επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει το Βερολίνο, προειδοποιώντας ότι μια συστηματοποίηση των συνοριακών ελέγχων θα επέφερε πλήγμα στο πνεύμα της Συνθήκης Σένγκεν.
Με πληροφορίες από την DW