Στην πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2020 προχώρησε σήμερα η Federal Reserve και μάλιστα “επιθετικά” επιλέγοντας να μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 50 μονάδες βάσης, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς που ανέμεναν ότι θα προχωρήσει σε μια “σοβαρή” κίνηση προκειμένου να αποφύγει τη σημαντική επιβράδυνση της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ.
Έτσι, πλέον, το βασικό επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ διαμορφώνεται στο εύρος 4,75%-5,00% από το 5,25%-5,50% που είχε διαμορφωθεί τον Ιούλιο του 2023, οπότε η Fed είχε προχωρήσει στην τελευταία αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, προκειμένου να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που εκτροχιάστηκε λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, που αποφασίζει για τη νομισματική πολιτική, τα επιτόκια αναμένεται να υποχωρήσουν στο εύρος του 4,25%-4,50% έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ήτοι περισσότερο από ό,τι προέβλεπε τον Ιούλιο, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να υποχωρεί προς τον στόχο του 2% και η ανεργία αυξάνεται.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διάγραμμα σημείων (dot plot) της FOMC, η Fed αναμένεται να προχωρήσει σε δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις δύο συνεδριάσεις της που απομένουν έως το τέλος του έτους, όσο περίπου έχει προβλέψει και η αγορά.
Οι αξιωματούχοι της Fed αναμένουν, επίσης, ότι το βασικό μέσο επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,4% έως το τέλος του 2025, που υποδηλώνει ότι θα ακολουθήσουν τέσσερις μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης το επόμενο έτος, πριν υποχωρήσει στο 2,9% στο τέλος του 2026, επίπεδο που οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των μελών της FOMC θεωρούν ως “ουδέτερο επιτόκιο”.
Σημειώνεται ότι με εξαίρεση τις έκτακτες μειώσεις των επιτοκίων που πραγματοποίησε κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων, κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, είχε κάνει προηγουμένως το 2008, κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ωστόσο, με τον πληθωρισμό πια να κινείται σε πορεία αποκλιμάκωσης, η προσοχή της Fed έχει στραφεί πλέον στην αγορά εργασίας, η εξασθένιση της οποίας εγείρει ανησυχίες ότι η διατήρηση του κόστους δανεισμού σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από ό,τι χρειάζεται θα μπορούσε να πλήξει την οικονομία και να οδηγήσει σε μια “σκληρή προσγείωση”.