Τα πολυκαταστήματα πολυτελείας Harrods του Λονδίνου ζήτησαν συγγνώμη σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην ιδιοκτήτης τους, ο Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, βίασε και επιτέθηκε σεξουαλικά σε πολλές γυναίκες πρώην υπαλλήλους.
Ντοκιμαντέρ και podcast του BBC μετέδωσαν μαρτυρίες περισσότερων από 20 γυναικών πρώην υπαλλήλων που είπαν πως ο αλ Φαγέντ, που πέθανε πέρυσι σε ηλικία 94 ετών, τις είχε κακοποιήσει σεξουαλικά, με τα περιστατικά να λαμβάνουν χώρα στο Λονδίνο, το Παρίσι, το Σεν Τροπέ και το Αμπού Ντάμπι.
Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ (1929-2023) ήταν Αιγύπτιος επιχειρηματίας με παγκόσμια αναγνώριση, γνωστός κυρίως για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και ξεκίνησε την καριέρα του ως έμπορος και πλοιοκτήτης στη Μέση Ανατολή πριν μετακινηθεί στο Λονδίνο τη δεκαετία του 1960.
Το 1985, ο αλ Φαγέντ αγόρασε τα πολυκαταστήματα Harrods στο Λονδίνο, τα οποία έγιναν το κεντρικό του επιχειρηματικό επίτευγμα. Υπό την ιδιοκτησία του, το Harrods ενίσχυσε τη φήμη του ως σύμβολο πολυτέλειας και πλούτου, προσελκύοντας υψηλής εισοδηματικής τάξης πελάτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο.
Το 1997, ο αλ Φαγέντ αγόρασε τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Fulham, τον οποίο ανέπτυξε σημαντικά, οδηγώντας την ομάδα από τις χαμηλότερες κατηγορίες στο αγγλικό πρωτάθλημα Premier League.
Προσωπική ζωή και τραγωδία:
Ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ είναι γνωστός και για την προσωπική τραγωδία που τον έπληξε το 1997, όταν ο γιος του Ντόντι αλ Φαγέντ σκοτώθηκε μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα σε τροχαίο δυστύχημα στο Παρίσι. Ο αλ Φαγέντ, έκτοτε, προωθούσε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το δυστύχημα, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για οργανωμένο φόνο από το βρετανικό κατεστημένο.
Παρά την αμφιλεγόμενη φήμη του και τις συγκρούσεις του με τις βρετανικές αρχές και την βασιλική οικογένεια, ο αλ Φαγέντ άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον επιχειρηματικό κόσμο και την πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρέμεινε ενεργός στα επιχειρηματικά και κοινωνικά θέματα μέχρι το τέλος της ζωής του, αν και το 2010 πούλησε το Harrods στην επενδυτική εταιρεία Qatar Investment Authority.
Τα Harrods είναι ένα από τα πιο διάσημα πολυκαταστήματα στον κόσμο, σύμβολο πολυτέλειας και κομψότητας στο Λονδίνο. Η ιστορία τους ξεκινά από τον 19ο αιώνα και περιλαμβάνει μια συναρπαστική εξέλιξη από ένα μικρό παντοπωλείο σε ένα από τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στον κόσμο.
Ιδρύση και πρώτα χρόνια
Η ιστορία των Harrods ξεκινά το 1834, όταν ο Charles Henry Harrod άνοιξε ένα μικρό παντοπωλείο στο East End του Λονδίνου. Ο Harrod είχε ως στόχο να εξυπηρετήσει τους ευκατάστατους κατοίκους της περιοχής, προσφέροντας εκλεκτά προϊόντα. Το 1849, μετακόμισε το κατάστημα στην Brompton Road στο Knightsbridge, μια περιοχή που τότε γνώριζε ανάπτυξη λόγω της κατασκευής του Hyde Park και του Μεγάλου Εκθεσιακού Κέντρου.
Ανάπτυξη και εξέλιξη
Κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, τα Harrods άρχισαν να επεκτείνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ο γιος του Harrod, Charles Digby Harrod, ανέλαβε τη διαχείριση και μετέτρεψε το κατάστημα σε ένα μεγαλύτερο πολυκατάστημα. Το Harrods έγινε γνωστό για την ποιότητα των προϊόντων του και τις εξατομικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες.
Το 1883, μια μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε το κτίριο των Harrods. Ωστόσο, οι Harrods ανοικοδομήθηκαν γρήγορα και συνέχισαν να επεκτείνονται, κατασκευάζοντας το εμβληματικό κτίριο από τούβλα και γυαλί που γνωρίζουμε σήμερα, το οποίο ολοκληρώθηκε σταδιακά μέχρι το 1905. Το νέο κτίριο ενσωμάτωνε τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες, όπως ηλεκτρικό φως και ανελκυστήρες.
Χρυσή Εποχή και διεθνής αναγνώριση
Κατά τον 20ο αιώνα, τα Harrods έγιναν σημείο αναφοράς για την πολυτέλεια, προσελκύοντας διεθνείς προσωπικότητες, όπως μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες και επιχειρηματίες. Το κατάστημα επεκτάθηκε με νέα τμήματα, προσφέροντας πλέον όχι μόνο τρόφιμα και ρούχα αλλά και έπιπλα, κοσμήματα, ηλεκτρονικά και οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί ένας πελάτης.
Εξαγορά από τον Μοχάμεντ αλ Φαγέντ
Το 1985, ο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ αγόρασε τα Harrods μέσω της οικογένειάς του, σε μια συμφωνία που αμφισβητήθηκε έντονα και τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας. Υπό την ιδιοκτησία του, το κατάστημα εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω, ενσωματώνοντας νέες υπηρεσίες και τμήματα, ενώ διατηρούσε την κλασική του αίγλη. Ο αλ Φαγέντ χρησιμοποίησε τα Harrods ως μέρος της στρατηγικής του για την οικοδόμηση σχέσεων με τις υψηλές κοινωνίες της Βρετανίας και άλλων χωρών.
Εξαγορά από την Qatar Investment Authority
Το 2010, η οικογένεια αλ Φαγέντ πούλησε τα Harrods στην Qatar Investment Authority, ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ. Η νέα ιδιοκτησία συνέχισε να διατηρεί την πολυτελή ταυτότητα του καταστήματος, ενώ το Harrods παρέμεινε ένα από τα πιο γνωστά πολυκαταστήματα στον κόσμο, με εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Πολιτιστικό και κοινωνικό σύμβολο
Τα Harrods δεν είναι απλώς ένα πολυκατάστημα αλλά και ένα πολιτιστικό σύμβολο του Λονδίνου. Είναι γνωστά για τις πολυτελείς βιτρίνες τους, τις εκλεκτές επιλογές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για το αδιαμφισβήτητο κύρος τους στον κόσμο της μόδας, των κοσμημάτων και των εκλεκτών τροφίμων.
Η φήμη του καταστήματος διατηρείται μέχρι σήμερα, ενώ αποτελεί μέρος της λονδρέζικης εμπειρίας για πολλούς τουρίστες και ένα από τα πιο εμβληματικά καταστήματα πολυτελείας στον κόσμο.