Ο δημιουργός ενός νέου ντοκιμαντέρ του HBO ισχυρίζεται ότι έχει ανακαλύψει την πραγματική ταυτότητα του δημιουργού του Bitcoin, Satοshi Nakamoto.
Εάν τα ευρήματά του γίνουν ευρέως αποδεκτά, η αποκάλυψη θα μπορούσε να προκαλέσει ωστικά κύματα στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προσπαθήσει να κερδίσει την υποστήριξη των οπαδών του Bitcoin, σημειώνει το Politico.
Το ντοκιμαντέρ είναι το τελευταίο έργο του υποψήφιου για Emmy Cullen Hoback, ο οποίος κέρδισε την αποδοχή των κριτικών για τη σειρά του “Q: Into the Storm” που εξέθεσε τους συγγραφείς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Η μεγάλη αποκάλυψη πρόκειται να μεταδοθεί την επόμενη Τετάρτη.
Το Bitcoin έχει εξελιχθεί σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, αποκτώντας τέτοια κλίμακα που ακόμη και οι κεντρικές τράπεζες έπρεπε να το αντιμετωπίσουν ως πιθανό αμφισβητία των δικών τους συστημάτων.
Ως εκ τούτου, η αποκάλυψη της ταυτότητας του Satοshi απειλεί να εγείρει ορισμένα τεράστια ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και η πιθανή συνενοχή του σε εγκλήματα που έχουν σχετιστεί με τη χρήση Bitcoin.
Θα μπορούσε επίσης να τον καθιερώσει ως έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: ο ίδιος ο Satοshi εκτιμάται ότι ελέγχει περίπου 1,1 εκατομμύριο Bitcoin, αλλά δεν είναι σαφές εάν εξακολουθεί να έχει πρόσβαση στα κρυπτογραφικά κλειδιά της περιουσίας. Εάν έχει, αυτό θα σήμαινε ότι η καθαρή του περιουσία είναι στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
Είναι ενδιαφέρον, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία προβολής του ντοκιμαντέρ, μια σειρά από πορτοφόλια υψηλής αξίας από την «εποχή Satοshi» έχουν ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά από το 2009.
Σύμφωνα με το Bitcoin Magazine, περίπου 250.000 bitcoins – αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων με την ισοτιμία bitcoin της Πέμπτης στις 60.754 δολάρια – βγήκαν από τα πορτοφόλια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ενώ τα νομίσματα δεν συνδέονται επίσημα με πορτοφόλια που χρησιμοποιούσε ο Satοshi Nakamoto, ήταν αδρανή από τις πρώτες μέρες του Bitcoin, όταν το κρυπτονόμισμα δεν άξιζε σχεδόν τίποτα. Οι δημιουργοί των πορτοφολιών θα ήταν σίγουρα οι πρώτοι συνεργάτες του Satοshi.
Η πραγματική ταυτότητα του Satοshi Nakamoto παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια των τελευταίων ετών. Υπάρχουν πολλές εικασίες για την ταυτότητά του:
- Πολλές θεωρίες συνδέουν γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Nick Szabo, ο Hal Finney και ο Craig Wright, με τον Nakamoto, αλλά δεν υπάρχει οριστική απόδειξη.
- Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ένας μεμονωμένος προγραμματιστής ή επιστήμονας υπολογιστών.
- Άλλοι πιστεύουν ότι πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων με εξειδικευμένη γνώση σε κρυπτογραφία, προγραμματισμό και οικονομικά.
Το Bitcoin ξεκίνησε το 2008, όταν ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε ένα λευκό χαρτί με τίτλο “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”, όπου περιέγραφε ένα σύστημα αποκεντρωμένου ψηφιακού νομίσματος χωρίς την ανάγκη μεσολάβησης από τράπεζες ή κρατικές αρχές. Τον Ιανουάριο του 2009, ο Nakamoto εξόρυξε το πρώτο μπλοκ (γνωστό ως Genesis Block) και κυκλοφόρησε το λογισμικό του Bitcoin.
Αρχικά, το Bitcoin είχε μικρή αποδοχή και αξία, αλλά με την πάροδο του χρόνου, η κοινότητα των χρηστών και υποστηρικτών του αυξήθηκε. Το 2010, πραγματοποιήθηκε η πρώτη καταγεγραμμένη αγορά με Bitcoin, όταν ο προγραμματιστής Laszlo Hanyecz αγόρασε δύο πίτσες για 10.000 Bitcoin (μια συναλλαγή που σήμερα θεωρείται εμβληματική για την ιστορία του).
Με τα χρόνια, το Bitcoin γνώρισε σταδιακή άνοδο στη δημοφιλία και στην αξία, καθώς άρχισε να χρησιμοποιείται ως μέσο συναλλαγών και αποθήκευσης αξίας. Παράλληλα, αναπτύχθηκαν οι πρώτες ανταλλακτικές πλατφόρμες, που επέτρεπαν στους χρήστες να ανταλλάσσουν Bitcoin με παραδοσιακά νομίσματα.
Το 2017, το Bitcoin έφτασε για πρώτη φορά στην τιμή των 20.000 δολαρίων, προσελκύοντας μαζικά επενδυτές και τη διεθνή προσοχή. Παρά την έντονη μεταβλητότητα της αξίας του, το Bitcoin θεωρείται σήμερα το πιο σημαντικό και δημοφιλές κρυπτονόμισμα, με κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain και στην επέκταση των αποκεντρωμένων χρηματοοικονομικών (DeFi).
- Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε 2 ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Μεγάλη διαρροή πετρελαίου
- Προϋπολογισμός 2025: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι»
- Ακρίβεια: Κατά, περίπου, 10 % περίπου ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα
- Μητσοτάκης: Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες