Το Politico με σημερινό του άρθρο συγκρίνει τη μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ συγκρίνει εκείνη της ΕΕ σημειώνοντας ότι ευρωπαίοι ηγέτες που θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολιτικό κίνδυνο από την Ακροδεξιά ενστερνίζονται επιλογές αναφορικά με τα σύνορά τους που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν ταμπού για τους φιλελεύθερους.
Το Politico σημειώνει ότι αν και κανένας ευρωπαίος ηγέτης ή γραφειοκράτης των Βρυξελλών δεν έχει μέχρι τώρα απειλήσει ότι θα απελάσει 20 εκατομμύρια ανθρώπους ή θα αποκλείσει τους Μουσουλμάνους – εκτός ίσως από τον Βίκτορ Όρμπαν – η ΕΕ και ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος βρίσκονται πολύ πιο κοντά στο ζήτημα της μετανάστευσης από ό,τι πιστεύει ο πολύς κόσμος.
Στο άρθρο του Politico τονίζεται ότι ευρωπαϊκές χώρες, μεμονωμένα, έχουν πιέσει για την πάταξη της μετανάστευσης μετά τη σημαντική αύξηση της υποστήριξης αντιμεταναστευτικών κομμάτων σε μια σειρά εκλογών τη φετινή χρονιά.
Ταχύτερες απελάσεις
Αυτό φάνηκε και στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. Εκεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί ώρες για τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, τις ταχύτερες απελάσεις και τον «υβριδικό πόλεμο» από εχθρικές δυνάμεις που χρησιμοποιούν τους μετανάστες για να αποσταθεροποιήσουν τις χώρες της ΕΕ.
«Ένας νέος άνεμος πνέει στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ολλανδός ηγέτης του αντι-ισλαμικού, αντιμεταναστευτικού λαϊκιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, Γκέερτ Βίλντερς στις Βρυξέλλες την Πέμπτη μετά από μια συνάντηση ακροδεξιών ηγετών.
Η μετανάστευση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των πολιτικών της Ευρώπης από το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μετανάστες, πολλοί από τους οποίους ήταν Σύριοι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, έφτασαν στην ΕΕ.
Κατά τη δεκαετία που ακολούθησε, το μπλοκ της ΕΕ μετατοπίστηκε από τη στάση «μπορούμε να το κάνουμε» της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην προσπάθεια να απομακρύνει τους νεοαφιχθέντες από τα σύνορα της ΕΕ συνολικά, γράφει το Politico.
Το 2023 λιγότεροι από 300.000 άνθρωποι έφτασαν στην ήπειρο – φέτος η υπηρεσία συνοριακών ελέγχων της ΕΕ, η Frontex, εκτιμά ότι περίπου 160.000 μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη.
Τους τελευταίους μήνες, δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες έχουν θεσπίσει κάποιας μορφής συνοριακούς περιορισμούς σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους μετανάστες, τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο να φτάσουν στα σύνορά τους.
Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες είναι η Πολωνία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.
Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι αν ο Τραμπ επέστρεφε στον Λευκό Οίκο, θα έδινε περισσότερο αέρα στα πανιά εκείνων που προσεγγίζουν τις απόψεις του στο μεταναστευτικό. Η λέξη «απελάσεις» είναι αυτή που είναι ταμπού για την Ευρώπη, αλλά μόνο ως λέξη.
«Σίγουρα, πολλά κράτη μέλη που έχουν πιέσει για μια προσέγγιση περιορισμού της μετανάστευσης θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις αμερικανικές εκλογές. Αυτό θα τους δώσει περαιτέρω διαπραγματευτικά χαρτιά για να πιέσουν για τις προτιμήσεις τους τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ», δήλωσε ο Αλμπέρτο-Χορστ Νάιντχαρντ, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής για τη μετανάστευση και την πολυμορφία.
Η ασαφής ορολογία γύρω από τους «κόμβους επιστροφής» και τα «κέντρα υποδοχής» θυμίζει το «Πρόγραμμα προστασίας μεταναστών» του Τραμπ. Η πρωτοβουλία, γνωστή στην καθομιλουμένη ως «Παραμονή στο Μεξικό», τέθηκε σε ισχύ το 2019 και ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες μη Μεξικανούς μετανάστες να επιστρέψουν από τα σύνορα των ΗΠΑ στο Μεξικό για να περιμένουν εκεί τις αποφάσεις για τη μετανάστευση.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν υποσχέθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα να στείλει με λεωφορεία μετανάστες στις Βρυξέλλες, αντιγράφοντας μια παρόμοια δέσμευση του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, ο οποίος έστειλε μετανάστες από την πολιτεία του στο Martha’s Vineyard, ένα γνωστό μέρος διακοπών στη Μασαχουσέτη.
Για τα κέντρα κράτησης μεταναστών στην Αλβανία
Το Politico ωστόσο επισημαίνει ότι δεν πάνε όλα καλά για τους σκληροπυρηνικούς κατά της μετανάστευσης στην Ευρώπη αφού αντιμετωπίζουν αναποδιές.
Αυτή την εβδομάδα, η Τζόρτζια Μελόνι ανακήρυξε τη μεταναστευτική πολιτική της Ιταλίας «πρότυπο για την Ευρώπη». Αλλά την Πέμπτη, ενώ βρέθηκε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στις Βρυξέλλες, τα υπεράκτια κέντρα κράτησης στην Αλβανία συνάντησαν το πρώτο τους εμπόδιο.
Τέσσερις από τους 16 μετανάστες που στάλθηκαν στην Αλβανία έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο για να επιστρέψουν στην Ιταλία επειδή ήταν παιδιά ή θεωρήθηκαν ευάλωτοι (μόνο ενήλικες άνδρες που δεν θεωρούνται ευάλωτοι μπορούν να μεταφερθούν στην Αλβανία μετά από έλεγχο στη θάλασσα σύμφωνα με τους κανόνες της ίδιας της Ιταλίας).
Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ΜΚΟ χαρακτήρισαν αμέσως το σχέδιο αποτυχημένο.
«Θα έχει πολύ πραγματικές συνέπειες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενδεχομένως, επειδή αυτές οι άλλες χώρες βλέπουν τι τους κάνει η ΕΕ και λένε, ξέρετε, γιατί θα πρέπει να εγγυηθούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων;», δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η μεγαλύτερη ανησυχία, για ορισμένους επικριτές της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, είναι ότι η σκληρή ρητορική και τα μέτρα για τη μετανάστευση θα ανοίξουν την πόρτα σε άλλες ανελεύθερες πολιτικές.
«Το μεταναστευτικό έχει γίνει πραγματικά ένας Δούρειος Ίππος για τις συντηρητικές δυνάμεις, ώστε να προωθήσουν στη συνέχεια μια ατζέντα που υπερβαίνει το μεταναστευτικό», δήλωσε ο Νάιντχαρντ του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
Πηγή: Politico
- Ουκρανία: Νέα εντολή εκκένωσης κοινοτήτων στο Χάρκοβο καθώς προελαύνουν οι Ρώσοι
- Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: 43χρονη δέχθηκε πυροβολισμούς και εξέπνευσε στο νοσοκομείο
- Μητσοτάκης: Θερμή η συζήτηση με τον Τραμπ – Tον κάλεσα στην Ελλάδα
- Future Unfold: Τεχνητή νοημοσύνη και επιχειρηματική εξέλιξη στο επίκεντρο
- Tηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ