Ο ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης μίλησε με αφορμή τη έκδοση και παρουσίαση του βιβλίου του, «Ο κατακερματισμός του κόσμου» στην εκπομπή “Update” του ΕΡΤNews .
Για το βιβλίο – που περιλαμβάνει 40 ερωτήσεις – απαντήσεις για τις παγκόσμιες απειλές και προκλήσεις, από τις εκδόσεις Λιβάνη – υπενθυμίζεται πως μίλησαν στην παρουσίαση οι Προκόπης Παυλόπουλος, τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Μιχάλης Σάλλας, επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς και ο Δημήτρης Κώνστας, πρώην υπουργός εκ προσωπικοτήτων και πρέσβης.
«Ο κόσμος οδεύει προς τον κατακερματισμό», είπε αρχικά ο κ. Ρουμελιώτης.
«Από το 2017 που σταμάτησε η πορεία προς την παγκοσμιοποίηση, είμαστε σε μια φάση που ο κόσμος έχει διαμορφωθεί πολυπολικός και η πολυπολικότητα αυτή οξύνει τις αντιθέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ των ανερχόμενων δυνάμεων και των υφιστάμενων, των παλαιών μεγάλων δυνάμεων, δηλαδή των δυτικών χωρών. Επίσης, βλέπουμε ότι η πολυπολικότητα έχει δυσχεράνει ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ Δύσης και του παγκόσμιου Νότου, δηλαδή τις αναδυόμενες χώρες, καθώς οι τελευταίες αμφισβητούν τις αξίες και τις κουλτούρες, βασικά του δυτικού κόσμου και αναζητούν ένα δικό τους χώρο, μια δική τους κατεύθυνση στην πορεία του πολυπολικού κόσμου», εξήγησε.
Συνεχίζοντας ο κ. Ρουμελιώτης πρόσθεσε πως το βιβλίο προϋποθέτει, «να αναλύσουμε την κατάσταση που υπάρχει σήμερα και να διευκρινίσουμε τις τάσεις, πού πάει ο κόσμος αύριο με κάποια δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα τα αναλύουμε με γεωπολιτικούς, γεωστρατηγικούς και οικονομικούς όρους. Το βιβλίο έχει γραφεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε, ο αναγνώστης να μπορεί να διαβάσει την κάθε ερώτηση απάντηση, ανεξάρτητα αν έχει διαβάσει τις προηγούμενες ερωτήσεις, δηλαδή σαν να είναι αυτοτελή κεφάλαια».
Διευκρινίζοντας ποιες είναι οι «δυτικές αξίες» που αμφισβητούνται, τόνισε πως «οι αναδυόμενες χώρες, που έχουν πλέον γιγαντωθεί, κατά κάποιο τρόπο και έχουν δημιουργήσει σχηματισμούς μεταξύ τους και συμμαχίες, αμφισβητούν, για παράδειγμα, την πολιτική των δυτικών χωρών των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Για παράδειγμα, ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος. Δεν μπορεί από τη μια να κατακρίνουμε την εισβολή της Ρωσίας σε ένα κυρίαρχο κράτος όπως είναι η Ουκρανία, που δεν το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο, να στηρίζουμε την Ουκρανία και από την άλλη, να μην δεχόμαστε ότι γίνονται εγκλήματα πολέμου ή στην Παλαιστίνη λόγω της διένεξης μεταξύ Παλαιστινίων και της σημερινής ισραηλινής κυβέρνησης».
Τόνισε πως οι αναδυόμενες χώρες δεν δέχονται πλέον την ερμηνεία του διεθνούς δικαίου με βάση τα συμφέροντα των δυτικών χωρών. «Δηλαδή κατηγορούν τις δυτικές χώρες ότι εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο μόνο όταν εξυπηρετούνται τα γεωπολιτικά τους και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα και αυτό πρέπει να σταματήσει. Βλέπουμε ότι οι χώρες αυτές συνασπίστηκαν στα πλαίσια των BRICS», είπε ο κ. Ρουμελιώτης.
«Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια πραγματικότητα»
«Η γήρανση του πληθυσμού είναι μια πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Ρουμελιώτης.
«Η γήρανση του πληθυσμού ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί το εργατικό δυναμικό και επομένως να μην υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό για να στηρίξει τη παραγωγική διαδικασία και απειλεί βεβαίως και τη μείωση, λόγω αυτής της κατάστασης, του βιοτικού επιπέδου των διαφόρων χωρών», εξήγησε στη συνέχεια.
Πρόσθεσε πως από την άλλη μεριά, υπάρχουν οι τεχνολογικές εξελίξεις. «Για παράδειγμα την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, ενδεχομένως μαζί με τις άλλες ψηφιοποιημένες τεχνολογίες, θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν ένα μέρος της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Δεν γνωρίζουμε ακόμα επακριβώς εάν αυτές οι τεχνολογικές εξελίξεις θα καλύψουν πλήρως αυτό το έλλειμμα εργατικού δυναμικού ή αν θα καλύψουν μέρος αυτού του ελλείμματος».
Δίπολο ΗΠΑ – Κίνα
Μιλώντας για το δίπολο ΗΠΑ – Κίνα, ο κ. Ρουμελιώτης εξήγησε ως, «ο κατακερματισμός, άρχισε από το 2017 με εντονότερο ρυθμό γιατί άρχισε ο τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Στη συνέχεια, ο Τραμπ εφάρμοσε δασμούς απέναντι στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων. Στη συνέχεια, η Ευρώπη εφάρμοσε αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα. Κάτι που σημαίνει ότι οι δυτικές χώρες αποφάσισαν να αναχαιτίσουν την ανοδική πορεία της Κίνας και οι Ηνωμένες Πολιτείες, να ανακόψουν τον επιδιωκόμενο ηγετικό ρόλο της Κίνας στον κόσμο.
Τόνισε πως αυτό είναι πρόβλημα, καθώς αν συνεχιστούν αυτές οι εντάσεις στον Ινδο-ειρηνικό και κάθε χώρα προσπαθεί να επιδιώξει τους στόχους της και ιδιαίτερα η Κίνα, να ενσωματώσει βίαια ή ειρηνικά την Ταϊβάν, «υπάρχει ένας κίνδυνος να γενικευθεί ο πόλεμος στη Νοτιοανατολική Ασία»