Η Σύνοδος Κορυφής των BRICS θα διεξαχθεί από 22 έως 24 Οκτώβρη στο Καζάν της Ρωσίας, με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών, όπως της Κίνας, της Ινδίας, του Ιράν, της Τουρκίας, της Βραζιλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και άλλων, σηματοδοτώντας μια ισχυρή διπλωματική στήριξη στη ρωσική ηγεσία και στέλνοντας μηνύματα προς ΝΑΤΟ – ΕΕ.
Ολα τα κράτη μέλη των BRICS θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους, εκτός από τη Σαουδική Αραβία, η οποία θα εκπροσωπηθεί από τον ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
Επίσης, αναμένεται να παραβρεθούν ο γγ του ΟΗΕ, Αντ. Γκουτέρες, και η πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, Βραζιλιάνα Ντίλμα Ρούσεφ.
Προσκλήσεις για αυτή τη σύνοδο κορυφής έχουν σταλεί σε 38 χώρες και 32 από αυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι 24 θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Εκπροσωπούν το 45% του πληθυσμού του πλανήτη και το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Δηλαδή σημαντικά περισσότερο, από το 30,3% των G7 που αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Παρούσα θα είναι και η Βραζιλιάνα πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS + η Ντίλμα Ρούσεφ. Να θυμίσουμε ότι μετά το αρχικό σχήμα της ομάδας με Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική, έχουν προστεθεί Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία ενώ έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης το Αζερμπαϊτζάν η Λευκορωσία η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, η Κούβα το Κουβέιτ το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, η Σενεγάλη και η Ταϊλάνδη, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Άγκυρα.
Η διεύρυνση περιορίζει πλέον δραστικά την επιρροή των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα θέτουν απόλυτη προτεραιότητα την ένταξή τους στους BRICS+. Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις του Λευκού Οίκου και την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι στην περιοχή, τελικά οι αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων δεν ανατρέπονται, με την τελευταία μάλιστα κρίση στην Παλαιστίνη να επιδεινώνει την κατάσταση.
Οπως ανακοίνωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η Ρωσία προσκάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς να συμμετάσχει στη σύνοδο της ομάδας BRICS. Οπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, η Μόσχα στηρίζει τη λύση των δύο κρατών για το Μεσανατολικό και ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφή της BRICS. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος είναι σε επαφή τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή.
Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου, Γ. Ουσακόφ, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, αναμένεται να συναντηθεί διμερώς με περίπου 20 ξένους ομολόγους του.
«Οι BRICS χτίζουν μια γέφυρα» προς μια παγκόσμια τάξη, είπε, τονίζοντας τον «πολυπολικό» χαρακτήρα των BRICS, που ενώνει «τον παγκόσμιο Νότο και την Ανατολή», για να αντισταθμίσει το βάρος της «δυτικής ηγεμονίας και των ΗΠΑ».
Πρόσθεσε ότι τα μέλη του μπλοκ αντιπροσωπεύουν το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου το 40% της παραγωγής πετρελαίου και περίπου το 1/4 των παγκόσμιων εξαγωγών εμπορευμάτων.
Η ομάδα των χωρών BRICS θα παραγάγει το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια χάρη στο μέγεθός της και τη σχετικά ταχεία ανάπτυξή της σε σύγκριση με εκείνη αναπτυγμένων χωρών της «Δύσης», τόνισε ο Πούτιν μιλώντας σε αξιωματούχους και επιχειρηματίες σε επιχειρηματικό φόρουμ των BRICS στη Μόσχα.
«Η οικονομική ανάπτυξη των μελών των BRICS θα εξαρτάται όλο και λιγότερο από εξωτερική επιρροή ή παρέμβαση. Αυτό είναι ουσιαστικά οικονομική κυριαρχία», πρόσθεσε, για να καταλήξει ότι «η Ρωσία θέλει και άλλες χώρες να εργαστούν μαζί της ώστε να αναδιαμορφώσουν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και να βάλουν τέλος στην κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε επίσης ότι η Μόσχα πρέπει να εξασφαλίσει τις συνθήκες για μια διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, θα συμβάλει στη διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων ασφαλείας της Μόσχας, τα οποία όπως είπε είναι ύψιστης σημασίας στην Ουκρανία και ότι είναι αδύνατον να επιβληθεί μια στρατηγική ήττα κατά της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος σχολιάζοντας τις ανησυχίες για έναν πιθανό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, είπε ότι οι συμβιβασμοί μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν είναι δυνατοί, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν, όπως και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, αν αυτές ενδιαφέρονται.
“Αν αυτό είναι ζητούμενο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας σε επαφή και με τις δύο πλευρές για να βοηθήσουμε να βρεθούν αυτοί οι συμβιβασμοί”, είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία έχει επαφές και με το Ισραήλ και με το Ιράν, όπως και την επιθυμία “να σταματήσει αυτή η ατελείωτη ανταλλαγή χτυπημάτων κάποια στιγμή” όπως “και να βρεθούν τέτοιοι τρόποι επίλυσης της κατάστασης που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές”.
Φυγή από το δολάριο
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξάρτησή τους από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για αρκετές δεκαετίες και έχει δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια τεράστια γεωπολιτική δύναμη. Μετά τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το δολάριο ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Επιβάλλοντας κυρώσεις και περιορίζοντας την πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε χώρες που θεωρούνται “παρίες” της διεθνούς κοινότητας και εχθρικές. Αυτό το μέσο κυρώσεων χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν στη 16η σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, υποβάλουν προτάσεις και πρωτοβουλίες τέτοιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας που θα κλονίσουν την παλιά γεωπολιτική τάξη στα θεμέλιά της. Ίσως το ανακαλύψουν και οι ΗΠΑ με τους ακολούθους τους στην Ευρώπη, όταν χρησιμοποιούν τα όπλα για την παγκόσμια κυριαρχία τους.