Το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαιώνει ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ, το οποίο προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι θα πληρώσει υψηλό τίμημα να επιχειρήσει να απαντήσει.
Την ίδια στιγμή το Ιράν φέρεται να έστειλε μέσω τρίτου μήνυμα στο Ισραήλ ότι δεν θα απαντήσει στην επίθεση του Τελ Αβίβ σύμφωνα με πηγές του Sky News Arabia που μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.
Επίσημα το ΥΠΕΞ της Ισλαμικής Δημοκρατίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι έχει δικαίωμα και υποχρέωση να αμυνθεί.
«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.
Οι ισραηλινές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν έναν μήνα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ και σε μία στιγμή που ο ισραηλινός στρατός βρίσκεται σε πόλεμο με δύο ισλαμικές ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν: την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, εδώ και έναν χρόνο, και την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, από το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Σαν πρώτη αντίδραση, η Τεχεράνη δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε άμεση απάντηση, όμως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι από την αρχή τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να υποβαθμίσουν την κλίμακα της σοβαρότητας της ισραηλινής επίθεσης, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες της επιδρομής και προστατεύοντας την εικόνα του καθεστώτος.
Για το Ιράν, ασφαλώς είναι ένα πρωτοφανές γεγονός. Από τον πόλεμο με το Ιράκ, η Τεχεράνη δεν έχει υποστεί επιθέσεις στην επικράτειά της. Το θεοκρατικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται σε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. Είναι εμφανές, ότι οι ηγέτες του Ιράν δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σ’ έναν περιφερειακό πόλεμο και είναι σαφές ότι οποιαδήποτε απάντηση στην ισραηλινή επίθεση μπορεί να τους φέρει πιο κοντά σε μια διευρυμένη σύγκρουση, την οποία απεύχονται, δεδομένης και της τεράστιας στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.
Πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αναμένεται να συστήσει στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ τι στάση θα πρέπει να κρατήσει το Ιράν στη συνέχεια μπροστά σε αυτήν την επίθεση, που μπορεί να ήταν σφοδρή, αλλά δεν στόχευσε υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Για τα πιο ριζοσπαστικά στελέχη του σιιτικού καθεστώτος της Τεχεράνης, η άμεση απάντηση στο Ισραήλ θα εξισορροπήσει την εξίσωση της αποτροπής έναντι του Τελ Αβίβ, όμως ασφαλώς ενέχει τον κίνδυνο να παρασύρει το Ιράν σε έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος ασφαλώς θα συνυπολογιστεί.
Η ισραηλινή επίθεση «κατά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιφέρεια της Τεχεράνης και στις γειτονικές του Ιράκ ιρανικές επαρχίες του Κουζεστάν (νοτιοδυτικό Ιράν) και το Ιλάμ (δυτική Ιράν) προκάλεσε «περιορισμένες ζημίες», διαβεβαίωσαν οι ιρανικές αντιαεροπορικές δυνάμεις, ενώ ο ιρανικός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο στρατιωτών, χωρίς να προσδιορίσει τον τόπο.
Μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων την 1η Οκτωβρίου,το Ισραήλ είχε υποσχεθεί εκδίκηση και η Τεχεράνη είχε διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει σε πιθανή επίθεση, δημιουργώντας φόβους για περιφερειακή ανάφλεξη.
«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τις επιδρομές της νύκτας «επλήγησαν εγκαταστάσεις κατασκευής των πυραύλων (…) που το Ιράν εκτοξεύει κατά του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Οι πύραυλοι αυτοί αποτελούσαν απευθείας και άμεση απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ».
«Το ιρανικό καθεστώς και οι δορυφόροι του στην περιοχή έχουν πραγματοποιήσει αδιάκοπες επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου (2023) σε πολλά μέτωπα, κυρίως απευθείας επιθέσεις από το ιρανικό έδαφος», ανακοίνωσε το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιδρομές είχαν επίσης στόχος «εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους-αέρος και άλλα αεροπορικά συστήματα που είχαν ως στόχο να περιορίσουν την ελευθερία του Ισραήλ να αναλαμβάνει δράση στο Ιράν».
«Οσοι απειλούν το Κράτος του Ισραήλ και επιδιώκουν να βυθίσουν την περιοχή σε μεγαλύτερη κλιμάκωση θα πληρώσουν υψηλό τίμημα», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, δίνοντας την διαβεβαίωση ότι ο ισραηλινός στρατός ολοκλήρωσε την απάντησή του στις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Στην Ουάσινγκτον, ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε τις ισραηλινές επιθέσεις της χθεσινής νύκτας «ασκήσεις αυτοάμυνας» και προειδοποίησε την Τεχεράνη «να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ ώστε ο κύκλος της βίας να μπορέσει να σταματήσει χωρίς νέα κλιμάκωση».
Τις ισραηλινές επιδρομές καταδίκασαν πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Ιράκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος, η Συρία.
Αφού αποδυνάμωσε την Χαμάς στην Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετατόπισε το κέντρο των επιχειρήσεών του στον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι επιδιώκει να διαλύσει την Χεζμπολάχ στις ζώνεςτης λιβανοϊσραηλινής μεθορίου ώστε να επιτραπεί η επιστροφή 60.000 Ισραηλινών που έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πυραυλικών επιθέσεων της Χεζμπολάχ κατά του βορείου Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο.
Ομως από τις 6 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις επιθέσεις στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, όπου, σύμφωνα με την Τσαχάλ, η Χαμάς ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, την στιγμή που αρχίζει να διαφαίνεται μία προοπτική επανάληψης των διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Γάζα μετά την εξόντωση στις 16 Οκτωβρίου του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο αρχηγός της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα θα συναντηθεί αύριο στην Ντόχα με τον ομόλογό του της CIA Μπιλ Μπέρνς και το πρωθυπουργό του Κατάρ.
Στο μεταξύ, ο βόρειο τομέας της Λωρίδας της Γάζας ζει {τις σκοτεινότερες ώρες του», προειδοποιεί ο Υπατος Αρμοστής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ.