Για το τι μηνύματα έστειλε ή πρόκειται να στείλει η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα που ξεκίνησε στο Μπακού μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το βασικό στο Μπακού είναι ότι η συζήτηση για το κλίμα παραμένει ζωντανή
Όπως και σημείωσε ο κ. Καρτάλης στο δημοσιογράφο, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ, «Τα πρώτα μηνύματα δημιουργούν μια αμηχανία. Πρώτον, γιατί πολλοί Ευρωπαίοι και παγκόσμιοι ηγέτες αποφάσισαν να μην πάνε στη διάσκεψη. Συνήθως αυτό γίνεται όταν θέλουν να αποφύγουν το βάρος μιας μη επιτυχημένης διάσκεψης, γεγονός που δημιουργεί μια ανησυχία εκ των προτέρων. Και το δεύτερο αρνητικό μήνυμα και αμήχανο είναι οι έντονες διαπραγματεύσεις που έγιναν την πρώτη μέρα για το πώς θα κινήσει η διάσκεψη και αφορά στα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντιδράσεις που υπήρχαν στο γεγονός ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής η κάθε χώρα χωριστά (…). Πέρα από αυτά όμως, δεν παύει να είναι μια σημαντική διάσκεψη μόνο και μόνο από το γεγονός ότι γίνεται κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Θα είναι όλες οι χώρες εκεί, άρα θα υπάρχει ένα πλαίσιο συζήτησης. Ενδεχομένως να κινηθούν τα πράγματα πιο γρήγορα προς αυτό που λέγεται λύση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, που είναι η μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, δηλαδή η σταδιακή μείωση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων».
Οι πόλεις είναι χτισμένες για ένα κλίμα που δεν υπάρχει – Είμαστε απροετοίμαστοι για ακραία καιρικά φαινόμενα
Σχετικά τώρα με την κατάσταση που επικράτησε στη Βαλένθια, στην Ισπανία αλλά και το τι θα μπορούσε να συμβεί στην περίπτωση που η βροχή έπεφτε στην Αθήνα, στον Κηφισό, ο Καθηγητής Περιβάλλοντος του ΕΚΠΑ τόνισε το εξής «Νομίζω ότι έχουμε χτίσει τις πόλεις της χώρας για ένα κλίμα που δεν υπάρχει πια και θα πρέπει να τις αναμορφώσουμε για να αντέχουν στις νέες προκλήσεις του κλίματος που εξελίσσεται. Και αυτό σημαίνει περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα, καλύτερη διαχείριση του ελεύθερου χώρου. Αν μιλήσουμε για τους καύσωνες, σημαίνει πόλεις οι οποίες έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες. Αν μιλήσουμε για την ξηρασία σε πόλεις κυρίως της ελληνικής περιφέρειας σημαίνει διαχείριση του νερού με καλύτερο τρόπο από αυτόν που γίνεται σήμερα. Όλα αυτά είναι ζητήματα τα οποία έρχονται πιο γρήγορα γιατί επιταχύνεται η κλιματική αλλαγή και θέλουν και ταχύτερη αντιμετώπιση. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν γίνεται τίποτα, αλλά χρειάζεται επιτάχυνση όλων των προσπαθειών για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε κινδύνους που τώρα πια ξέρεις ότι έρχονται πιο γρήγορα και όταν έρχονται είναι πολύ πιο επιθετικοί και πιο ακραίοι».