Το Κίεβο ισχυρίστηκε χθες (21/11/24) ότι η Ρωσία είχε εκτοξεύσει έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο από το Αστραχάν προς το Ντνίπρο στην Ουκρανία.
Μιλάμε για ένα από εκείνα τα “θηρία” που έχουμε δει να παρελαύνουν στην Κόκκινη Πλατεία πάνω σε… δεκααξονικά οχήματα μαζί με τους εκτοξευτήρες τους σχεδιασμένα για χρήση με πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.
Λίγες ώρες αργότερα δύο αμερικανοί ειδικοί έσπευσαν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του Κιέβου λέγοντας πως επρόκειτο για συμβατικούς πυραύλους.
Το ίδιο απόγευμα, σε διάγγελμά του, ο Πούτιν διέψευσε τους αμερικανούς ειδικούς λέγοντας ότι όντως εκτοξεύτηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς.
Έχουμε λόγο λοιπόν να αρχίσουμε να κοιτάμε ψηλά;
Ουσιαστικά θα πρέπει να μιλάμε για μια πρόβα για πυρηνικό χτύπημα που έσπειρε την ανησυχία σε ολόκληρη τη Δύση με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να κλείσουν για ένα 24ωρο την πρεσβεία τους στο Κίεβο. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να μιλάμε και για την πρώτη
Είναι πιο πιθανό να ήταν μυϊκή κάμψη με σκοπό τον εκφοβισμό. ρωσική παραβίαση της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF).
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το ότι και οι δύο πλευρές, Ρωσία και Δύση, κάνουν λόγο για μία σύγκρουση που ξεφεύγει από τα όρια της Ουκρανίας και γίνεται πλέον παγκόσμια.
Ο τύπος πυραύλου που αναγνωρίστηκε από την Ουκρανική Πολεμική Αεροπορία, ένας RS-26 Rubezh, είναι ένας μεσαίου βεληνεκούς ICBM του οποίου η ανάπτυξη ξεκίνησε το 2006 και σταμάτησε -υποτίθεται- επίσημα το 2018 επειδή παραβίαζε το INF. Μέχρι τώρα όλοι πίστευαν ότι η Ρωσία είχει επικεντρωθεί στον βαλλιστικό πύραυλο μικρού βεληνεκούς Iskander-K αν και τον περασμένο Ιούλιο είχε απειλήσει να ξαναρχίσει την παραγωγή πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένου του Rubezh.
Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Keir Starmer ο οποίος μία μόλις ημέρα πριν είχε δώσει την άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει βρετανικούς πυραύλους για να χτυπήσει στο έδαφος της Ρωσίας έκανε λόγο για «ένα ακόμη παράδειγμα απερίσκεπτα κλιμακούμενης επιθετικότητας από τη Ρωσία».
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η Μόσχα είχε, πως διαρρέεται, ενημερώσει τόσο τις ΗΠΑ όσο και για τη Βρετανία για την εκτόξευση, χθες, του πυραύλου της.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι, έχοντας ήδη κάνει χρήση αμερικανικών και βρετανικών πυραύλων κατά της Ρωσίας, χαρακτήρισε την επίθεση «παρανοϊκή».
Και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έδωσε μία μικρή θεατρική παράσταση όταν δέχθηκε μια κλήση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων σε ζωντανή τηλεόραση όπου κάποιος, υποτίθεται, της απαγόρευσε να πει λεπτομέρειες για τον εν λόγω πύραυλο.
Που οφείλονται αυτά τα “παιχνιδάκια” στο χείλος της αβύσσου;
Στην φαεινή ιδέα του Τζο Μπάιντεν να παγιδεύσει, μετά από 1.000 ημέρες πολέμο, τον διάδοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του έτσι ώστε αυτός να δεσμευτεί, θέλει δεν θέλει, πως θα συνεχίσει να ενισχύει την Ουκρανία παρατείνοντας τον πόλεμο με τη Ρωσία υπονομεύοντας ταυτόχρονα τις οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες πριν αυτές ξεκινήσουν.
Να τα πάρουμε με τη σειρά;
Την περασμένη Κυριακή ο Μπάιντεν ενέκρινε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων ATACMS σε στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Την Τρίτη η Ουκρανία εκτόξευσε έξι από αυτούς, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Λίγες ώρες αργότερα ο Πούτιν ενημέρωσε ότι το πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας αλλάζει.
Την Τετάρτη η Ουκρανία εκτόξευσε τουλάχιστον 10 βρετανικούς πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στη Ρωσία για πρώτη φορά, στοχεύοντας ένα διοικητήριο που φέρεται να φιλοξενεί διοικητές του βορειοκορεατικού στρατού.
Την Πέμπτη, η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι ένας πύραυλος εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία κάτι που επιβεβαίωσε η Μόσχα.
Ας κρατήσουμε κι αυτό: Όταν ο Πούτιν λέει ότι στην πραγματικότητα εκτοξεύτηκε ένας πειραματικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς «Oreshnik», στην ουσία στέλνει μήνυμα ότι η Ρωσία μπορεί τώρα να επιτεθεί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον της. Δηλαδή στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία και βέβαια ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε απόσταση βολής.
Ας σημειώσουμε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Αστραχάν βόρεια της Κασπίας Θάλασσας, διανύοντας 800 χλμ μέχρι το Ντίνπρο, όμως το μέγιστο βεληνεκές τους είναι τα 6.000 χλμ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν θα αρχίσει να στοχεύει τις βάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη, σημαίνει όμως πως ελπίζει ότι θα κάνει τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να σκεφτούν ξανά αν θα συνεχίσουν να επιτρέπουν την εκτόξευση του ATACMS και του Storm Shadows στη Ρωσία.
Βαίνουμε λοιπόν ολοταχώς προς τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο;
Πριν από δέκα ή ακόμα και πέντε χρόνια, το ενδεχόμενο η Ρωσία να εκτοξεύσει έναν ICBM ήταν αδιανόητο όσο πολεμοχαρή κι αν θεωρούμε τον Πούτιν. Σήμερα όμως αντιμετωπίζεται ως μία μικρή μεν αλλά υπαρκτή πιθανότητα.
Ο Valeriy Zaluzhny, πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας και νυν πρεσβευτής της Ουκρανίας στο Λονδίνο, λέει ότι ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει αφού η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, βορειοκορεατικούς πυραύλους και κινεζικής κατασκευής οβίδες και αναπτύσσει βορειοκορεατικά στρατεύματα.
Ο ίδιος ο Πούτιν είπε άλλωστε ξεκάθαρα χθες ότι αυτό που ξεκίνησε ως περιφερειακή σύγκρουση «έχει αποκτήσει στοιχεία παγκόσμιου χαρακτήρα».
Κι εκείνη που θα πρέπει να προβληματίζεται πολύ σοβαρά είναι η Ευρώπη η οποία δεδομένων των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής του Τραμπ, θα πρέπει να δώσει στην πράξη και όχι πια στα λόγια, προτεραιότητα στη δική της άμυνα όσο το δυνατόν συντομότερα. Χωρίς τη βοήθειά της, η αντίσταση της Ουκρανίας δεν πρόκειται να διαρκέσει πολύ.
Μέχρι τώρα πάντως δεν έχει δώσει δείγματα σοβαρότητας και ίσως όταν πια κοιτάξει προς τα πάνω να είναι πολύ αργά…