Την άρση του στρατιωτικού νόμου ενέκρινε απόψε η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε ο πρόεδρος Γιουν λίγη ώρα αφότου προανήγγειλε την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Γιουν κήρυξε σήμερα στρατιωτικό νόμο – κάτι που έγινε για πρώτη φορά από το 1980 στη Νότια Κορέα –, υποστηρίζοντας ότι θέλει να εξαλείψει «τις αναίσχυντες, αντικρατικές, φιλικά προσκείμενες στη Βόρεια Κορέα δυνάμεις» στη χώρα του. Ο πρόεδρος δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα, η οποία είναι πυρηνική δύναμη, αλλά επικεντρώθηκε στους εγχώριους πολιτικούς αντιπάλους του.
Ωστόσο, η πλειοψηφία του νοτικορεατικού κοινοβουλίου απέρριψε το διάταγμα, υποχρεώνοντάς τον πρόεδρο να υποχωρήσει. Η αιφνιδιαστική κήρυξη στρατιωτικού νόμου καταψηφίστηκε από 190 βουλευτές, ενώ ακόμη και το κυβερνών κόμμα κάλεσε τον πρόεδρο Γιουν να άρει το διάταγμα.
Διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και τυμπανοκρουσίες, φωνάζοντας «νικήσαμε».
Η αιφνιδιαστική κρίση σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες της Ασίας προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για την προστασία της ελεύθερης Δημοκρατίας της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για την εξάλειψη των κατάπτυστων φιλοβορειοκορεατικών αντικρατικών δυνάμεων που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία του λαού μας και για την προστασία της ελεύθερης συνταγματικής τάξης», είχε πει λίγες ώρες πριν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του Πρόεδρος της Ν. Κορέας, Γιουν Σουκ-γέολ.
Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Μέσω αυτού του στρατιωτικού νόμου, θα ανοικοδομήσω και θα προστατεύσω την ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας, η οποία πέφτει στην άβυσσο της εθνικής καταστροφής. Για τον σκοπό αυτό, θα εξαλείψω οριστικά τις αντικρατικές δυνάμεις που είναι ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή της χώρας και διεξάγουν φαύλες δραστηριότητες».
Άμεσες αντιδράσεις
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Ν. Κορέας κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από την Εθνοσυνέλευση.
Η αξιωματική αντιπολίτευση της ασιατικής χώρας, δηλαδή το Δημοκρατικό Κόμμα, κάλεσε τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από την Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.
Επίσης, οι πολιτικοί του κόμματος κλήθηκαν να συγκεντρωθούν μέσα στο κτήριο, το οποίο είναι το νομοθετικό σώμα της χώρας. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, Λι Τζέι-μιουνγκ, χαρακτήρισε την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου ως «αντισυνταγματική» και δήλωσε ότι το κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ακυρώσει τον νόμο
Η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου έρχεται καθώς το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας του Νοτιοκορεάτη Προέδρου και το Δημοκρατικό Κόμμα διαφωνούν για το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Ο νόμος της Νότιας Κορέας υπαγορεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να άρει τον στρατιωτικό νόμο εάν η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης το απαιτήσει σε ψηφοφορία.
Πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή της Νότιας Κορέας, μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο της χώρας, ενώ οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία.
Οι πρώτες εικόνες δείχνουν αστυνομικούς να φυλάνε την είσοδο του κοινοβουλίου και να απομακρύνουν βίαια τους διαδηλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις αναπτύσσονται εντός του κοινοβουλίου, ενώ στρατιωτικά ελικόπτερα κάνουν κύκλους από πάνω.
Η Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση.
Οι μετοχές της Νότιας Κορέας υποχώρησαν εν μέσω αναταραχών.
Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου Στρατού, Στρατηγός Παρκ Αν-σου επιβάλλει αυστηρή λογοκρισία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και απαγορεύει όλες τις πολιτικές δραστηριότητες, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις και τις λειτουργίες της Εθνοσυνέλευσης, των τοπικών συμβουλίων και των πολιτικών κομμάτων.
Η αντιπολίτευση
Ο Λι Τζάε-Μιούνγκ, ηγέτης της αντιπολίτευσης, μεταδόθηκε σε ζωντανή ροή πάνω από τα οδοφράγματα της Εθνοσυνέλευσης, σε μια δραματική επίδειξη κατά του στρατιωτικού νόμου.
Η βουλή
Σύμφωνα με πληροφορίες το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ψηφίζει για να εμποδίσει την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.
Σε ρεπορτάζ από τη Σεούλ, δημοσιογράφος του Al Jazeera λέει ότι το ερώτημα τώρα είναι αν ο πρόεδρος Γιουν θα εφαρμόσει την ψηφοφορία του κοινοβουλίου καθώς το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση στη Νότια Κορέα.
«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κορέας και παρακολουθεί στενά την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, χρησιμοποιώντας το επίσημο ακρωνύμιο της Δημοκρατίας της Κορέας [σ.σ. ROK στα Αγγλικά], όπου εδρεύουν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Οκτώβριο, η Ουάσινγκτον και η Σεούλ συμφώνησαν σε ένα νέο πενταετές σχέδιο για τον επιμερισμό του κόστους διατήρησης των αμερικανικών στρατευμάτων στη Νότια Κορέα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ και θα αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2025, είχε κατηγορήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του τη Νότια Κορέα για «δωρεάν εκμετάλλευση» της στρατιωτικής ισχύος των ΗΠΑ και απαίτησε να πληρώνει έως και 5 δισ. δολάρια ετησίως για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων.
Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ που επέβαλε στρατιωτικό νόμο
Ο Γιουν Σουκ Γέολ, o πρόεδρος της Νότιας Κορέας από το 2022, είναι αυτός που κήρυξε σήμερα (3/12) «στρατιωτικό νόμο έκτακτης ανάγκης», κατηγορώντας την αντιπολίτευση της χώρας ότι ελέγχει το κοινοβούλιο και παραλύει την κυβέρνηση με αντικρατικές δραστηριότητες.
Ο Γέολ ανήκει στο Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας και κέρδισε τις προεδρικές εκλογές νικώντας τον αντίπαλό του, Λι Τζέι-Μγιάνγκ, με μόλις 0,7 ποσοστιαίες μονάδες. Πρόκειται για την πιο οριακή εκλογική αναμέτρηση από τότε που η Νότια Κορέα ξεκίνησε τις άμεσες εκλογές το 1987.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος ήρθε αντιμέτωπος με χαμηλά ποσοστά αποδοχής λόγω διαφόρων αντιπαραθέσεων και σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τη σύζυγό του, όπως η φερόμενη χειραγώγηση μετοχών και η ήρθε αντιμέτωπος αποδοχή μιας πολυτελούς τσάντας Dior. Τον περασμένο μήνα, ο Γιουν ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι η σύζυγός του θα έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί καλύτερα.
Ο Γιουν δυσκολεύεται επίσης να προωθήσει τα σχέδιά του στο κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται από την αντιπολίτευση.