Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων «ζωντανεύει» μετά από την τεράστια πυρκαγιά, η οποία προκάλεσε σοβαρές ζημιές και την κατάρρευση του θόλου του.
Άνοιξε απόψε τις πύλες του για το κοινό ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων, που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του, πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε το παγκόσμιο αυτό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τα εγκαίνια έγιναν σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη για τη Γαλλία συγκυρία που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση. Στην τελετή δίνουν το παρών, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, καθώς και ο -πρόσφατα εκλεγμένος- Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.
Το βράδυ της 15ης Απριλίου 2019, τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τις ζωντανές εικόνες με τις φλόγες να απλώνονται κατά μήκος της οροφής του καθεδρικού ναού που τελικά σώριασαν στο έδαφος ακόμη και το εμβληματικό κωδωνοστάσιο του 19ου αιώνα.
Περίπου 600 πυροσβέστες έδωσαν τότε τη μάχη με τις φλόγες για περισσότερες από 15 ώρες και τελικά η δομή σώθηκε, όμως με σημαντικές ζημιές.
Αφού επιθεώρησε την καταστροφή την επόμενη μέρα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε αυτό που σε πολλούς φάνηκε μια βιαστική υπόσχεση εκείνη την εποχή: να ανοίξει ξανά η Παναγία των Παρισίων εντός πέντε ετών.
Δημιουργήθηκε ένας δημόσιος φορέας για τη διαχείριση του έργου και η έκκληση για χρηματοδότηση έφερε άμεση απάντηση: συγκεντρώθηκαν 846 εκατ. ευρώ, πολλά από μεγάλους χορηγούς αλλά και από εκατοντάδες χιλιάδες μικρούς δωρητές.
Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 κτίστες, ξυλουργοί, αναστηλωτές, στεγαστές, εργάτες χυτηρίων, γλύπτες και μηχανικοί εργάστηκαν στο έργο – παρέχοντας τεράστια ώθηση στις γαλλικές τέχνες και χειροτεχνίες.
“Τα έργα στην Παναγίας των Παρισίων ήταν το ισοδύναμο μιας Παγκόσμιας Έκθεσης, όντας μια βιτρίνα για τη χειροτεχνία μας. Είναι μια υπέροχη βιτρίνα διεθνώς”, ισχυρίζεται ο Πασκάλ Παγιέν-Απενζελέ, πρόεδρος ενός συλλόγου που προωθεί τις παραδοσιακές οικοδομικές τεχνικές και δεξιότητες.
Πηγή: BBC