Εάν υλοποιηθεί το σχέδιο αύξησης των δασμών από την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ, οι Αμερικάνοι καταναλωτές θα πληρώσουν πανάκριβα σχεδόν για τα πάντα, από τα ξένα αθλητικά παπούτσια και παιχνίδια μέχρι τα τρόφιμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα είδη που είναι πιο ευάλωτα στην αύξηση των τιμών από τους προτεινόμενους δασμούς του εκλεγμένου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι αυτά που έχουν σήμερα χαμηλούς δασμούς και αυτά που προέρχονται κυρίως από την Κίνα, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Peterson για τα Διεθνή Οικονομικά. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι νέοι δασμοί θα είναι δαπανηροί για τις Ηνωμένες Πολιτείες», κατέληξαν οι ερευνητές.
Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη επιβάρυνση από τους εισαγωγικούς φόρους θα πέσει στα μηχανήματα, τα ηλεκτρονικά και τα ηλεκτρικά μηχανήματα, σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου Peterson για τις τρέχουσες εμπορικές ροές και τους δασμολογικούς συντελεστές. Αυτό συμβαίνει επειδή τα εν λόγω αγαθά προέρχονται δυσανάλογα από την Κίνα και σήμερα απολαμβάνουν χαμηλούς δασμολογικούς συντελεστές.
Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, ο Τραμπ πρότεινε την αύξηση των δασμών σε 60% στην Κίνα και την επιβολή δασμών έως 20% στο σύνολο των εισαγωγών των ΗΠΑ ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Από τότε που κέρδισε τις εκλογές, ο Τραμπ έχει ορκιστεί να επιβάλει άμεσα δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό. Αποτελεί μέρος της στρατηγικής του εκλεγμένου προέδρου με υψηλό ρίσκο και υψηλή ανταμοιβή να χρησιμοποιήσει φόρους επί των εισαγωγών για να πιέσει τα κράτη να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα όπως η διακίνηση ναρκωτικών και η παράνομη μετανάστευση.
«Στην πρώτη του θητεία, ο πρόεδρος Τραμπ θέσπισε δασμούς κατά της Κίνας που δημιούργησαν θέσεις εργασίας, ώθησαν τις επενδύσεις και δεν οδήγησαν σε πληθωρισμό», δήλωσε στο CNN η Καρολάιν Λέβιτ, εκπρόσωπος της μεταβατικής περιόδου Τραμπ-Βανς. «Ο πρόεδρος Τραμπ θα εργαστεί γρήγορα για να διορθώσει και να αποκαταστήσει μια οικονομία που βάζει πρώτα τους Αμερικανούς εργαζόμενους, επανατοποθετώντας αμερικανικές θέσεις εργασίας, μειώνοντας τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τους πραγματικούς μισθούς, μειώνοντας τους φόρους, μειώνοντας τους κανονισμούς και απελευθερώνοντας την αμερικανική ενέργεια».
Από τα αθλητικά παπούτσια έως τα αβοκάντο
Η ανάλυση του Ινστιτούτου Peterson διαπίστωσε ότι οι καταναλωτές θα αντιμετωπίσουν υψηλότερο κόστος για τα εισαγόμενα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών συσκευών, των παιχνιδιών και των αθλητικών ειδών. Και οι επιχειρήσεις θα υπόκεινται σε νέους φόρους για την εισαγωγή εξοπλισμού μεταφορών, χημικών και άλλων ειδών.
Τα παιχνίδια και τα υποδήματα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα στις δασμολογικές απειλές του Τραμπ. Το εντυπωσιακό 99% των υποδημάτων που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες εισάγονται, σύμφωνα με την Footwear Distributors & Retailers of America, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί τις Nike, Steve Madden, Cole Haan και άλλες μάρκες υποδημάτων.
Περισσότερα από τα μισά (56%) των παπουτσιών που πωλούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατασκευάζονται στην Κίνα, δήλωσε η εμπορική ομάδα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται επίσης από την Κίνα για παιχνίδια και αθλητικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ειδών όπως μπάλες ποδοσφαίρου, μπάλες ποδοσφαίρου και μπάλες του μπέιζμπολ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύονται το 75% των εισαγόμενων παιχνιδιών και του αθλητικού εξοπλισμού τους από την Κίνα.
Η «δεσπόζουσα θέση» της Κίνας στην παραγωγή παιχνιδιών θα ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί με τρόπο που να πληροί τα αμερικανικά πρότυπα ασφάλειας προϊόντων, διαπίστωσε η έρευνα του Ινστιτούτου Peterson.
«Ένας δασμός 60% (στην Κίνα) είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει άμεσα αισθητός στα αμερικανικά νοικοκυριά», έγραψαν οι ερευνητές Julieta Contreras, Mary Lovely και Jing Yan στο έγγραφο.
Οι προτεινόμενοι από τον Τραμπ δασμοί στο Μεξικό και τον Καναδά θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιμές των αυτοκινήτων, των λαχανικών, των καυσίμων, των έτοιμων τροφίμων και των ζωικών προϊόντων, διαπίστωσε το Ινστιτούτο Peterson.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βασίζονται στο Μεξικό για το 89% των εισαγόμενων αβοκάντο και το 91% των ντοματών ξένης καλλιέργειας, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.
Πηγή: CNN