«Η πορεία κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές του κόσμου, έχει χαρακτηριστικά ντόμινο, νέες εστίες δημιουργούνται συνεχώς. Ακόμα υπάρχει μεγάλη ρευστότητα, τα γεγονότα εξελίσσονται, όπως το πρόσφατο στη Συρία, με την προέλαση και κατάληψή της από τους τζιχαντιστές και την πτώση του καθεστώτος ‘Ασαντ.Οι εξελίξεις είναι σύνθετες, απαιτούν παρακολούθηση και συγκέντρωση και άλλων στοιχείων για τη σύνθεση, την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεταβατική κυβέρνηση, τις αντιθέσεις, τις σχέσεις της με το Ισραήλ, την Τουρκία, τις κουρδικές δυνάμεις, τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ρωσικών βάσεων» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εισηγητική του ομιλία, εκ μέρους του ΠΓ της ΚΕ, στη Σύνοδο της ΚΕ του κόμματος με θέμα «Η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και τα καθήκοντα του Κόμματος».
Όπως σημείωσε, «σήμερα, θα θέλαμε από την εισηγητική ομιλία στην Ολομέλεια της ΚΕ, να δώσουμε βάρος κυρίως στα καθήκοντα του Κόμματος στις πολεμικές αναμετρήσεις. Το Πρόγραμμα του Κόμματος έχει καθορίσει με σαφήνεια τη θέση μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη γραμμή της δράσης μας» και, μεταξύ άλλλων, πρόσθεσε:
«Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια νέα κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί από τις πολεμικές αναμετρήσεις στην Ουκρανία και στη Μ. Ανατολή, δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα με την έμμεση και άμεση συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Η χώρα μας συμμετέχει ήδη ουσιαστικά στον πόλεμο και στα δύο μέτωπα, παρόλο που αυτή η συμμετοχή δεν έχει πάρει ακόμα τον χαρακτήρα μαζικής εμπλοκής σε αυτόν ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και παρόλο που δεν έχει ακόμα ο λαός μας βιώσει άμεσα τα στρατιωτικά αντίποινα, τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου».
Όπως ανέφερε, «η εξέλιξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου καθορίζει αποφασιστικά το συνολικότερο πλαίσιο δράσης μας, το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσεται η ταξική πάλη στην Ελλάδα.
Η ετοιμότητα του Κόμματος και κατά προέκταση του εργατικού κινήματος, των κινημάτων των σύμμαχων λαϊκών δυνάμεων, ώστε να ανταποκριθούμε σε συνθήκες όξυνσης απότομα της ταξικής πάλης, στον αγώνα σύγκρουσης με τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, του κεφαλαίου και του κράτους του, τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που συμμετέχει, κρίνεται σήμερα από την αποφασιστικότητα, την αντοχή και στρατηγική σταθερότητα, τη μαχητική πείρα που συγκεντρώνεται, την ικανότητα προσαρμογής σε όλες τις συνθήκες δράσης».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ δίνει «ιδιαίτερη σημασία σχετικά με τις συνθήκες της «πολεμικής οικονομίας» και πολεμικής προετοιμασίας του αστικού κράτους» και επισήμανε στη συνέχεια:
«Η στροφή στην “πολεμική οικονομία” που προωθείται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και στη χώρα μας, καθορίζει το πλαίσιο των οικονομικών εξελίξεων και ταυτόχρονα διαμορφώνει και νέες συνθήκες για τη δράση των δυνάμεών μας στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο λαϊκό κίνημα. Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας αποφάσεις της ΕΕ, που προτάσσουν τη μετάβαση στην «πολεμική οικονομία» ως απάντηση στα προβλήματα που προκαλεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, η ύφεση που πλήττει την Ευρωζώνη και η αναμενόμενη νέα καπιταλιστική κρίση.
Κυρίως, επιδιώκει να δώσει διέξοδο στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου που κυριαρχεί εδώ και μια δεκαετία και που άλλες στρατηγικές δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση (όπως π.χ. η πράσινη μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση κ.λπ.)».
«Όμως», πρόσθεσε, «πολεμική οικονομία δεν είναι μόνο η στροφή των επενδύσεων σε αυτόν τον τομέα και η κρατική – ευρωενωσιακή ενίσχυση της παραγωγής οπλικών συστημάτων. Δεν περιορίζεται, δηλαδή, στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών και στην αναβάθμιση της πολεμικής βιομηχανίας. Αφορά τη γενικότερη εμπλοκή των κρατών – μελών της ΕΕ στον “ενεργειακό, εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο” με τον υπό διαμόρφωση ευρασιατικό άξονα, αλλά και στον πόλεμο στο εσωτερικό της ευρωατλαντικής συμμαχίας».
«Το στρατιωτικό σκέλος έχει οπωσδήποτε την αυτοτελή και ιδιαίτερη σημασία του. Όμως, η εμπλοκή στον πόλεμο κάθε κράτους δεν πρέπει να ταυτίζεται μόνο με τη στρατιωτική δράση. Αφορά, βασικά, τη στροφή όλης της οικονομίας στις πολεμικές ανάγκες» είπε.
Σημειώνοντας ότι «ο λαός πληρώνει την πολεμική προετοιμασία και εμπλοκή» υπογράμμισε ότι «οι άμεσες επιπτώσεις της πολεμικής προετοιμασίας εκφράζονται με την επιδίωξη της άρχουσας τάξης για εξασφάλιση της ευρύτερης δυνατής εργατικής συναίνεσης, προσπάθεια υλικής ενσωμάτωσης στους στόχους της πολεμικής οικονομίας, προώθηση της συμμαχίας της αστικής τάξης με μεσαία στρώματα, ενώ θα υπάρξει ενίσχυση του καθεστώτος αυταρχισμού και καταστολής που θα ενισχυθεί στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς και ευρύτερα, αξιοποιώντας τις πολεμικές συνθήκες».
«Σήμερα λοιπόν», ανέφερε μεταξύ άλλων «είναι αναγκαίο να κωδικοποιήσουμε τα συγκεκριμένα καθήκοντα του Κόμματος στις συγκεκριμένες πολεμικές αναμετρήσεις, προβλέποντας το ζήτημα της κλιμάκωσής τους, της γενίκευσης και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας, απότομης όξυνσης της ταξικής πάλης, ανεξάρτητα με ποιον τρόπο θα συντελεστούν».
Τόνισε, ότι είναι «κρίσιμο ζήτημα να συνδεθεί ο πόλεμος με την ίδια την καπιταλιστική εκμετάλλευση» και πρόσθεσε:
«Σήμερα πιο αποφασιστικά μπορούμε να οργανώσουμε την πάλη ενάντια στις ήδη υπάρχουσες επιπτώσεις της πολεμικής εμπλοκής.
— Ανοίγοντας μέτωπο στους πολεμικούς προϋπολογισμούς,
— Διεκδικώντας αύξηση των δαπανών για λαϊκές κοινωνικές ανάγκες,
— Διεκδικώντας απόσυρση της χώρας από τις ρωσικές κυρώσεις,
— Προβάλλοντας την ανάγκη να “πληρώσει” το κεφάλαιο το κόστος της πολεμικής προετοιμασίας και της πολεμικής εμπλοκής».
Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στα καθήκοντα του ΚΚΕ στην παρούσα συγκυρία:
–Να δυναμώσει με όρους εργατικού – λαϊκού κινήματος η συνέχιση της μαζικής εναντίωσης στη μεταφορά εξοπλισμού σε Ουκρανία και Ισραήλ
–Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της διαφώτισης και της εργατικής – λαϊκής πάλης οι βάσεις του ΝΑΤΟ που αξιοποιούνται ως υποδομές στήριξης των στρατιωτικών επιχειρήσεών του σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
–Η έμπρακτη στήριξη στους λαούς της Μ. Ανατολής έχει ιδεολογικο-πολιτική σημασία, γιατί είναι ζήτημα διεθνιστικής αλληλεγγύης η υπεράσπιση του αγώνα και του δικαιώματος των Παλαιστινίων και των Λιβανέζων να αντιστέκονται με τα όπλα στα σχέδια Ισραήλ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, ανοίγοντας μέτωπο στις κατηγορίες περί “τρομοκρατίας” και “τρομοκρατών” με βάση τα κριτήρια που θέτουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Και την ίδια ώρα, με την ίδια ευκολία στηρίζουν τους τζιχαντιστές στη Συρία, έπαψαν τώρα να είναι ισλαμιστές τρομοκράτες και μετατράπηκαν σε “αντάρτες”, σε “κίνημα αντιπολίτευσης” και άλλα σχετικά.
–Ενοχοποίηση του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του καπιταλισμού που τον γεννάει για το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.
–Να αναδείξουμε και να αντιταχθούμε πιο αποφασιστικά στη ΝΑΤΟική διείσδυση στα πανεπιστήμια τόσο από την πλευρά υιοθέτησης της «ΝΑΤΟικής ατζέντας» στο περιεχόμενο σπουδών σε μια σειρά επιστημονικά αντικείμενα όσο και την παρέμβαση στην επιστημονική έρευνα.
–Οι δυνατότητες που έχουν διαμορφωθεί με τη δράση του Κόμματος, στο κίνημα και τις σχέσεις που έχει διαμορφώσει με ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις, προσωπικότητες με ευρύτερο κύρος (καλλιτέχνες, επιστήμονες κ.ά.), μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθούν για να αποκτήσει πιο μαζικά και ευρύτερα χαρακτηριστικά η αντίθεση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν.
–Επαγρύπνηση των οργάνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και περιφρούρηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος και του κόμματος.
–Στήριξη της αγωνιστικής στάσης νέων στρατευμένων, απόστρατων και εν ενεργεία στρατιωτικών απεναντι στην πολεμική εμπλοκή της χώρας και ισχυροποίηση του κινήματος αλληλεγγύης στους φαντάρους που αρνούνται να υπηρετήσουν τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της αστικής τάξης για εμπλοκή της χώρας.
–Ενίσχυση πρωτοπόρων δυνάμεων στο Διεθνές Κομμουνιστικό και Εργατικό Κίνημα που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά χώρες.