Ο Κηφισός σχεδιάστηκε με δεδομένα 20ου αιώνα – Πιο επικίνδυνος ο Ιλισός – Μόνο 34,2% των αντιπλημμυρικών ενέταξε η Περιφέρεια, χρειάζονται πολλαπλάσια κεφάλαια
Τον τεράστιο κίνδυνο που ελλοχεύει για την Αττική από μία ισχυρή βροχόπτωση περιέγραψε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Βούλγαρη ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ Γιώργος Ιωάκειμίδης.
Ο Κηφισός σχεδιάστηκε με βάση τα στοιχεία που είχαμε την 50ετία 1932-1982, να αντέξει την μέγιστη βροχή. Από το 1982 ωστόσο, κατασκευάστηκε οριστικά μετά από 20 χρόνια, το 2002, όπως θύμισε. Στα 22 χρόνια που έχουν περάσει έκτοτε, η Κλιματική Αλλαγή άλλαξε τα πάντα. Δεν μοιάζει λογικό να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε σημερινά φαινόμενα με στοιχεία του προηγούμενου αιώνα και το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Η Κλιματική Αλλαγή τινάζει τα πάντα στον αέρα, ό,τι είχαμε υπολογίσει, δεν μπορούν πια να αντέξουν οι υποδομές μας.
Σε άλλο σημείο, θύμισε ότι οι πρόσφατες βροχές που προκάλεσαν πλημμύρες στην Αττική ήταν 30 χιλιοστά, όταν στο Βόλο, πάνω στο Πήλιο έφτασε τα 1000 χιλιοστά και μέσα στην πόλη τα 600 χιλιοστά, ή στη Βαλένθια τα 300 χιλιοστά και περισσότερο. Δεν είμαστε οχυρωμένοι, αν δεν διατεθούν γρήγορα χρήματα, θα χρειαστεί να πληρώσουμε όσα χρειάζεται η Θεσσαλία όπου λένε για 3 δισ. ευρώ αλλά έχουν διατεθεί μόνο 700 εκατ. ευρώ. Και στην Αττική μπορεί να είναι πολύ χειρότερα, γιατί είναι πάρα πολλές οι υποδομές που θα καταστραφούν, ενώ καλύτερα να μην μιλήσουμε για ανθρώπινες απώλειες.
Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα μας και το πρόβλημα της Πολιτείας, ή θα επενδύσουν πάρα πολλά χρήματα ή θα κινδυνεύσουμε να πνιγούμε, ένα από τα δύο.
Ο περιφερειάρχης Νίκος Χαρδαλιάς έχει δηλώσει ότι τα αντιπλημμυρικά της Αττικής απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ, εγώ λέω πάνω από 2-3 δισ. ευρώ, αλλά ας κρατήσουμε τη δική του εκτίμηση.
Στο πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας Αττικής έχουν ενταχθεί μόνο 54 αντιπλημμυρικά έργα από τα συνολικά 158 (σ.τ.σ. 34,2%) με κόστος περίπου 400 εκατ. ευρώ. Κατά συνέπεια, ακόμη και με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς Χαρδαλιά, είναι εμφανές ότι η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Ο μόνος τρόπος είναι η Πολιτεία να δώσει χρήματα, δεν μπορούν όλα αυτά να γίνουν με χρήματα της Περιφέρειας.
Είχαμε προτείνει ως περιφερειακή παράταξη να πάει στα έργα πολιτικής προστασίας το 1% του ΦΠΑ που εισπράττεται στην Αττική, περίπου 500 εκατ. ευρώ. Εδώ ζει 40% του πληθυσμού της χώρας και παράγεται ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό του πλούτου της χώρας.
Είναι άλυτο πρόβλημα όσο η Πολιτεία δεν βρίσκει τα χρήματα και οι πολίτες δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά τα έργα υποδομής λείπουν και πρέπει με κάθε τρόπο να τα κάνουμε:
- εκατοντάδες ρέματα που πρέπει να διευθετηθούν
- το θέμα με τον Κηφισό όπου δεν μπορεί να γίνει διαπλάτυνση, άρα χρειάζεται ανάσχεση υδάτων κάπου ψηλότερα, όπως με την πρόταση για λίμνη πάνω από τη Νέα Φιλαδέλφεια ή με συγκράτηση πάνω στο βουνό
- το θέμα με τον Ιλισό που συμβαίνει το ίδιο και είναι πιο επικίνδυνος