Ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, το υπερηφαίστειο Κιλαουέα, στη Χαβάη, εισήλθε ξανά σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS).
Εικόνες που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές δείχνουν μεγάλες ρωγμές στον κρατήρα, μέσα από τις οποίες εκτοξεύεται λάβα.
Η έκρηξη ξεκίνησε περίπου στις 02:20 το πρωί (τοπική ώρα, 14:20 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το USGS. «Στις 04:30 (16:30 ώρα Ελλάδας), παρατηρήθηκαν σιντριβάνια λάβας που έφταναν σε ύψος τα 80 μέτρα», πρόσθεσε το ινστιτούτο.
Το διοξείδιο του θείου που εκλύεται από τον κρατήρα συνδυάζεται με την ατμόσφαιρα, σχηματίζοντας ηφαιστειακή ομίχλη (vog), η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για ανθρώπους, ζώα και καλλιέργειες.
Η κατάσταση στο ηφαίστειο σταθεροποιήθηκε γύρω στις 06:30 το πρωί (18:30 ώρα Ελλάδας), χωρίς να σημειωθούν απειλές για υποδομές, σύμφωνα με το USGS.
Το Κιλαουέα βρίσκεται σε σχεδόν μόνιμη εκρηκτική δραστηριότητα από το 1983, με την προηγούμενη έκρηξη να σημειώνεται τον Σεπτέμβριο. Το ηφαίστειο είναι ένα από τα έξι ενεργά ηφαίστεια στη Χαβάη, μαζί με το Μάουνα Λόα, το μεγαλύτερο στον κόσμο. Παρά το μικρότερο μέγεθός του, το Κιλαουέα θεωρείται πιο ενεργό και αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω των θεαματικών εκτοξεύσεων λάβας.