Η παγκόσμια χρήση άνθρακα αναμένεται να φθάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έως τα τέλη του 2024, δήλωσε την περασμένη Τετάρτη (18 Δεκεμβρίου) ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, για τη χρονιά που χαρακτηρίστηκε ήδη ως τη θερμότερη στην ιστορία.
Παρά τις εκκλήσεις να σταματήσει η ανθρωπότητα την καύση του πιο βρώμικου ορυκτού καυσίμου που προκάλεσε την κλιματική αλλαγή, ο διεθνής ενεργειακός παρατηρητής αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα θα φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά.
Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι τα αέρια του θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη θα πρέπει να μειωθούν δραστικά για να περιοριστεί η παγκόσμια θέρμανση αυτού, ώστε να αποφευχθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις στη Γη και την ανθρωπότητα.
Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, το παρατηρητήριο για το κλίματο της ΕΕ Copernicus ανακοίνωσε ότι το 2024 είναι «παραπάνω από βέβαιο» ότι θα είναι το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ – επισκιάζοντας το ρεκόρ που σημειώθηκε μόλις πέρυσι.
Η έκθεση «Coal 2024» του ΙΕΑ, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, προβλέπει ωστόσο ότι ο κόσμος θα φθάσει στην κορύφωση της χρήσης άνθρακα το 2027, αφού φέτος θα ξεπεράσει τους 8,77 δισεκατομμύρια τόνους.
Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την Κίνα, η οποία κατά το τελευταίο τέταρτο του αιώνα καταναλώνει 30% περισσότερο άνθρακα από ό,τι οι υπόλοιπες χώρες του κόσμου μαζί, δήλωσε ο ΙΕΑ.
Η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας ήταν ο σημαντικότερος παράγοντας αυτής της αύξησης, καθώς περισσότερο από το ένα τρίτο του άνθρακα που καίγεται παγκοσμίως αφορούσε μόνο στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.
Ρεκόρ κινεζικής ζήτησης
Αν και το Πεκίνο έχει επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής επέκτασης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η κινεζική ζήτηση άνθρακα το 2024 θα εξακολουθήσει να φτάνει τα 4,9 δισεκατομμύρια τόνους – σηματοδοτώντας ένα ακόμη ρεκόρ.
Η αυξανόμενη ζήτηση άνθρακα στην Κίνα, καθώς και σε αναδυόμενες οικονομίες όπως η Ινδία και η Ινδονησία, αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη μείωση στις προηγμένες οικονομίες.
Ωστόσο, η μείωση αυτή επιβραδύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η χρήση άνθρακα εκεί αναμένεται να μειωθεί κατά 12 και πέντε τοις εκατό αντίστοιχα, έναντι 23 και 17 τοις εκατό το 2023.
Με την επικείμενη επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ – ο οποίος έχει επανειλημμένα αποκαλέσει την κλιματική αλλαγή «απάτη» – πολλοί επιστήμονες φοβούνται ότι μια δεύτερη προεδρία Τραμπ θα αποδυναμώσει τις δεσμεύσεις της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου για το κλίμα.
Η εξόρυξη άνθρακα έφτασε επίσης σε πρωτοφανή επίπεδα ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα εννέα δισεκατομμύρια τόνους παραγωγής, δήλωσε ο ΙΕΑ, με τους κορυφαίους παραγωγούς Κίνα, Ινδία και Ινδονησία να σημειώνουν όλα νέα ρεκόρ παραγωγής.
Ο ενεργειακός παρατηρητής προειδοποίησε ότι η έκρηξη των ενεργοβόρων κέντρων δεδομένων που τροφοδοτούν την εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης είναι επίσης πιθανό να αυξήσει τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την τάση αυτή να στηρίζει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα που καταναλώνει πολύ άνθρακα.
Η έκθεση για το 2024 αντιστρέφει την περσινή πρόβλεψη του ΙΕΑ ότι η χρήση άνθρακα θα αρχίσει να μειώνεται μετά την κορύφωση της κατανάλωσης το 2023.
Στο ετήσιο φόρουμ του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι πέρυσι, τα έθνη ορκίστηκαν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.
Όμως η συνέχειά του φέτος κατέληξε σε οξύτητα, με τους εμπειρογνώμονες να προειδοποιούν ότι η αποτυχία να διπλασιάσουν αυτή τη δέσμευση-ορόσημο κατά την COP29 στο Αζερμπαϊτζάν κινδύνευε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Ο ΔΟΕ, που ιδρύθηκε μετά την πετρελαϊκή κρίση του 1973, αυτοσυστήνεται ως «η κορυφαία ενεργειακή αρχή του κόσμου».
Πηγή: Euractiv