Σε κυρίαρχο χρηματοοικονομικό παράγοντα παγκόσμιας εμβέλειας εξελίχθηκε το bitcoin το 2024, χάρη στην ένταξή του στην “οικογένεια” των αμερικανικών διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων αλλά και στην -ελέω Μασκ- αποδοχή του ψηφιακού νομίσματος από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Οι τιμές του Bitcoin έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, ενώ αυξήθηκαν κατά 40% από την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, που ελπίζουν πως μια δεύτερη κυβέρνησηΤραμπ θα εγκαινιάσει μια χρυσή εποχή για τα ψηφιακά νομίσματα.
Οι επενδυτές έχουν συσσωρευτεί σε μια κατηγορία με 12 νέα αμοιβαία κεφάλαια γνωστά ως spot bitcoin ETFs που τους επιτρέπουν να αγοράζουν bitcoin σε χρηματιστηριακούς λογαριασμούς τόσο εύκολα όσο και οι μετοχές. Τα κεφάλαια έχουν ήδη προσελκύσει 36 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία έχουν διογκωθεί σε περίπου 110 δισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στο ράλι των τιμών.
Οι επενδυτές και οι αναλυτές εκτιμούν πως η επιτυχία των ETFs έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τροφοδότηση και την άνοδο του bitcoin. Συλλογικά, τα 12 αμοιβαία κεφάλαια κατέχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο bitcoin, καθιστώντας τα τον μεγαλύτερο συλλογικό κάτοχο κρυπτονομίσματος στον κόσμο, σύμφωνα με τον αναλυτή Έρικ Μπαλκούνας.
Όπως εξήγησε στο Bloomberg, «οι εκτιμήσεις μας ξεπεράστηκαν – αλλά ευτυχώς βρεθήκαμε στην πιο αισιόδοξη πλευρά αυτή της ιστορίας».
Κι αυτό επειδή η ανάκαμψη του bitcoin και η ξέφρενη επιτυχία των ETFs φαινόταν απίθανη μόλις πριν από δύο χρόνια, όταν η κατάρρευση του FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ οδήγησε την τιμή του κρυπτονομίσματος κάτω από τα 16.000 δολάρια.
Οι σκεπτικιστές του bitcoin υποστηρίζουν ότι η σύντομη ιστορία του είναι γεμάτη με μανιώδη ράλι και θεαματικές καταρρεύσεις – γι’ αυτό και δεν έχει θέση στα χαρτοφυλάκια των mainstream επενδυτών.
Η BlackRock και η Fidelity έχουν αναδειχθεί ως οι πρώτοι νικητές της κούρσας των ETF του Bitcoin. Με 53 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, το iShares Bitcoin Trust της BlackRock είναι το μεγαλύτερο αμοιβαίο κεφάλαιο bitcoin στον κόσμο και
το πιο επιτυχημένο λανσάρισμα ETF στην ιστορία με βάση τις εισροές.
Στη Fidelity, το Wise Origin Bitcoin ETF έχει διογκωθεί για να γίνει το μεγαλύτερο ETF της εταιρείας με 20 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία.
Οι μικρότερες μάρκες έχουν αντιμετωπίσει έλεγχο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τον πρόεδρό της Γκάρι Γκένσλερ. Το γραφείο του χαρακτήρισε δεκάδες κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των Solana και XRP, ως μη εγγεγραμμένους τίτλους που έχουν πωληθεί παράνομα στο κοινό.
Ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέρριψε πρόσφατα αιτήσεις από χρηματιστήρια για την εισαγωγή ETFs της Solana για λογαριασμό διάφορων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τη WSJ.
Ο Γκένσλερ όμως προτίθεται να παραιτηθεί όταν αναλάβει τα καθήκοντά του ο Τραμπ.
Οι ταύροι του Bitcoin υποδηλώνουν ότι η διοίκηση Τραμπ μπορεί να είναι πιο φιλική. Ο εκλεγμένος πρόεδρος
έχει διορίσει τον Πολ Άτκινς Paul Atkins, έναν σύμβουλο κρυπτογράφησης ο οποίος έχει αμφισβητήσει την προσέγγιση της SEC στον κλάδο, ως ο επόμενος πρόεδρος του οργανισμού.
«Οι εκδότες ETF πρόκειται να γίνουν επιθετικοί», δήλωσε στη WSJ ο Νέιτ Γκεράτσι, πρόεδρος της εταιρείας παροχής επενδυτικών συμβουλών, ETF Store,. «Δεν θα με εξέπληττε να δούμε περισσότερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να κάνουν αίτηση για όλα τα είδη ETFs alt-coin».
Ενώ ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν ότι το Bitcoin θα μπορούσε να φτάσει τα 200.000 δολάρια, άλλοι προειδοποιούν ότι οι δασμολογικές πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να αναζωπυρώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επιβαρύνοντας ενδεχομένως τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι: “Ο Τραμπ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: “Η πιο όμορφη λέξη στο λεξικό είναι ο δασμός”, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Economic Club of Chicago.
Τα κρυπτονομίσματα θεωρούνται ως μια εναλλακτική κατηγορία αποταμίευσης περιουσιακών στοιχείων, που επωφελούνται από ένα χαλαρό νομισματικό περιβάλλον με επαρκή ρευστότητα, ιδίως κατά τη διάρκεια του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Με απλά λόγια, τα κρυπτονομίσματα τείνουν να ανεβαίνουν όταν τα επιτόκια μειώνονται- αντίθετα, η αύξηση των επιτοκίων συνήθως προκαλεί έντονες πιέσεις. Σε ένα σενάριο όπου ο Τραμπ επιβάλλει τους δασμούς που έχει προαναγγείλλει σε άλλες χώρες, ενδέχεται να δούμε τον πληθωρισμό να επανέρχεται στις ΗΠΑ και να ενθαρρύνει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει και πάλι τα επιτόκιά της.
Βραχυπρόθεσμα, η εικόνα για το αν οι Ρεπουμπλικάνοι θα ελέγχουν τόσο τη Βουλή όσο και τη Γερουσία μπορεί επίσης να επηρεάσει τις κινήσεις της αγοράς κρυπτονομισμάτων.
“Ο πιθανός πληθωριστικός αντίκτυπος των υποσχέσεων των Ρεπουμπλικάνων μπορεί να πλήξει κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και των κρυπτογράφων. Υπάρχει η πιθανότητα αυτή η “κόκκινη παλίρροια” να σημαίνει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, δήλωσε ο Michael McCarthy, στρατηγικός αναλυτής της αγοράς και εμπορικός διευθυντής της Moomoo.
Πηγή: OT.gr, Bloomberg