Πυκνώνει το μυστήριο με την υπόθεση του Tesla Cybertruck που εξερράγη την Τετάρτη έξω από ξενοδοχείο της αλυσίδας Τραμπ στο Λας Βέγκας καθώς, επικαλούμενος το γραφείο του ιατροδικαστή, ο σερίφης του Λας Βέγκας Κέβιν Μακχίλ είπε ότι ο οδηγός έφερε τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι, το οποίο προκλήθηκε πριν από την έκρηξη του οχήματος, εκτιμώντας ότι πρόκειται πιθανότατα για αυτοκτονία.
Η σορός του βρέθηκε απανθρακωμένη και δεν έχει ταυτοποιηθεί επισήμως, εν αναμονή των εργαστηριακών αναλύσεων γενετικού υλικού. Όμως από τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σημείο, οι αρχές θεωρούν πως πρόκειται για τον Μάθιου Άλαν Λιβελσμπέργκερ, έναν 37χρονο στρατιώτη από το Κολοράντο.
Ο Λίβελσμπεργκερ ήταν ενεργό μέλος της ομάδας των «Πράσινων Μπερέδων» του Στρατού των ΗΠΑ. Ο «πρασινοσκούφης» ήταν λοχίας επιχειρήσεων των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού, ένας βαθμός που θεωρείται ανώτερος στον αμερικανικό στρατό. Ήταν σε ενεργό υπηρεσία στη Γερμανία με τη 10η Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων, αλλά βρισκόταν σε άδεια τη στιγμή του συμβάντος.
«Τα κίνητρα του υπόπτου παραμένουν άγνωστα στην παρούσα φάση. (…) Δεν έχουμε πληροφορίες που να μας κάνουν να πούμε με βεβαιότητα ή να θεωρήσουμε ότι υποκινήθηκε από συγκεκριμένη ιδεολογία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Σπένσερ Έβανς, ειδικός πράκτορας του FBI.
Ο Μάθιου Άλαν Λιβελσμπέργκερ κατατάχθηκε το 2006 στον αμερικανικό στρατό και έξι χρόνια αργότερα στις ειδικές δυνάμεις. Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, κοινώς γνωστές ως «Πράσινοι Μπερέδες», αυτοαποκαλούνται ως «ελίτ μαχητική δύναμη» που ειδικεύεται στον ανταρτοπόλεμο και τις αντισυμβατικές τακτικές στο εξωτερικό. Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου δήλωσαν την Πέμπτη ότι εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί ένας πέντε φορές αποδέκτης του Bronze Star βραβείου και νέος πατέρας θα οργάνωνε με τέτοιον τρόπο την αυτοκτονία του.
Μέλος της οικογένειας και πρώην συνάδελφός του στον στρατό, τον περιέγραψε στο CNN ως βετεράνο μάχης με υψηλά στάνταρ, του οποίου το παρελθόν στις ειδικές δυνάμεις και τα εκρηκτικά φαινόταν σε αντίθεση με τη συγκεκριμένη έκρηξη που βασιζόταν, εν μέρει, σε πυροτεχνήματα. Ο Λιβελσμπέργκερ αγαπούσε πολύ τη χώρα και ιδιαίτερα τον εκλεγμένο πρόεδρο: «Όταν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία, (ο Λίβελσμπεργκερ) σχολίαζε στη σελίδα του στο Facebook τα πράγματα που είχε πει ή έκανε ο Πρόεδρος Τραμπ ή πώς βοηθά τον στρατό», είπε στο CNN ο συγγενής του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Ο Ματ σεβόταν πολύ τον κ. Τραμπ – απλώς αγαπούσε αυτόν τον τύπο», πρόσθεσε.
Ο Λιβελσμπέργκερ δεν ήταν συνδεδεμένος με πολιτικό κόμμα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων εγγραφής ψηφοφόρων του Υπουργού Εξωτερικών του Κολοράντο, όπου ήταν η μόνιμη κατοικία του.
Στο νοικιασμένο Tesla Cybertruck, βρέθηκαν «δύο ημιαυτόματα πυροβόλα όπλα» που είχαν αγοραστεί «νόμιμα» στις 30 Δεκεμβρίου 2024 από τον Λιβελσμπέργκερ. Ένα από αυτά βρέθηκε πεσμένο στα πόδια του νεκρού οδηγού.
Σύμφωνα με το FBI, δεν υπάρχει «σε αυτό το στάδιο» κάποια «σύνδεση» μεταξύ της έκρηξης στο Λας Βέγκας και της επίθεσης στη Νέα Ορλεάνη, κατά την οποία 14 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο.
Παρ’ όλα αυτά, η έκρηξη στο Λας Βέγκας είχε κάποιες εντυπωσιακές ομοιότητες με τη θανατηφόρα επίθεση στη Νέα Ορλεάνη νωρίτερα το ίδιο πρωί, όταν ο 42χρονος Σαμσούντ Ντιν Τζαμπάρ, βετεράνος του αμερικανικού στρατού, έπεσε με νοικιασμένο όχημα πάνω στο πλήθος που γιόρταζε την Πρωτοχρονιά στην οδό Bourbon, σκοτώνοντας 14 άτομα. Και οι δύο δράστες χρησιμοποίησαν την εταιρεία Turo για να νοικιάσουν τα οχήματά τους.
«Και οι δύο υπηρέτησαν στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας», είπε ο Κέβιν Μακ Μάχιλ, σερίφης του Μητροπολιτικού Αστυνομικού Τμήματος του Λας Βέγκας, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, αναφερόμενος στη στρατιωτική βάση που είναι τώρα γνωστή ως Fort Liberty. «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για μια πολύ μεγάλη στρατιωτική βάση και δεν έχουμε κανένα αρχείο ότι υπηρέτησαν στην ίδια μονάδα ή ακόμα και στα ίδια χρόνια στο Φορτ Μπραγκ».
Ο Μακ Μάχιλ πρόσθεσε ότι και οι δύο άνδρες υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν το 2009, αν και επίσης, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπηρέτησαν στην ίδια μονάδα ή επαρχία.