Στο ενδεχόμενο ύπαρξης περισσότερων λιμνών από τις 3 που έχουν ήδη βρεθεί κάτω από τον Κηφισό, αναφέρθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο σπηλαιολόγος και συντονιστής της ομάδας «Γεωμυθική», Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Θεοδοσόπουλος, μιλώντας στο OPEN, το πρωί του Σαββάτου (04/01), ανέφερε ότι είναι «πιθανόν να υπάρχουν κι άλλες λίμνες γιατί υπάρχουν ακόμη 2 χιλιόμετρα ανεξερεύνητα στον υπόγειο Κηφισό. Εμείς τον εξερευνούμε τα τελευταία χρόνια συνεχώς. Την εξερεύνηση των υπογείων ρευμάτων την κάνουμε τα τελευταία 10 χρόνια περίπου επισταμένα και ο Κηφισός ήταν το μεγάλο στοίχημα και το πιο δύσκολο εγχείρημα και γι’ αυτό τον εξερευνούμε τμηματικά. Και τώρα στην τελευταία μας εξερεύνηση ανακαλύψαμε και τρίτη λίμνη πέρα από τις άλλες δύο που είχαμε ανακαλύψει παλαιότερα».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Θεοδοσόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα στατικότητας, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά σοβαρή». «Η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή γιατί μιλάμε για το μεγαλύτερο ποτάμι του Λεκανοπεδίου, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι (ο Κηφισός) είναι ποτάμι δεν είναι ένας απλός αγωγός αποχέτευσης, γιατί υπάρχει και πολύ σοβαρό θέμα ρύπανσης στο υπόγειο κομμάτι. Είναι λοιπόν δύο τα ζητήματα, το θέμα της ρύπανσης και το θέμα της στατικότητας γιατί υπάρχουν πολλές φθορές».
Σε ερώτηση αν υπάρξει στο άμεσο μέλλον πρόβλημα στατικότητας ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό θα το κρίνουν οι ειδικοί, εμείς επισημαίνουμε το πρόβλημα καθώς ανακαλύψαμε τα σημεία που υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να γίνουν αυτοψίες από τους ειδικούς και άμεσα επεμβάσεις για την αποκατάσταση των φθορών».
Νίκος Μπελαβίλας / Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά τα ποτάμια
«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι άσχημο»
Ο σπηλαιολόγος και μέλος της ομάδας Γεωμυθική, Γιώργος Καφαντάρης, μίλησε στον ΑΝΤ1 για τις λίμνες: «Το νερό έχει σκάψει τα τσιμέντα, πηγαίνει πλέον κάτω από το τσιμέντο. Πρέπει να αντληθούν τα νερά για να δουν πόσο εκτεταμένη είναι η ζημιά. Όσο περνάει ο καιρός χειρότερα θα γίνεται. Κάποια στιγμή θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα».
«Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει κάτι άσχημο. Θα σας πω την εκτίμησή μου χωρίς να είμαι μηχανικός. Έχουμε δει σχεδόν όλα τα ποτάμια της Αττικής, είναι γνωστή η κατάσταση στον Κηφισό έχει πάρα πολλά προβλήματα. Εξαρχής δεν έπρεπε να γίνει αυτό το έργο. Έχει προβλήματα και στη σχεδίασή του, δεν υπάρχει πρόσβαση από πουθενά. Αν συμβεί κάτι κάτι δεν θα μπορεί να μπει κάποιος για να ψάξει. Ούτε για συντήρηση, ούτε για τίποτα», είπε ο κ. Καφαντάρης στον ALPHA.
Ο εφιάλτης της Βαλένθια “ενεδρεύει” στον Κηφισό- Πόσο αναχύρωτη είναι η Αττική;
Ο κ. Καφαντάρης κατέληξε λέγοντας πως «σε όλα τα υπόγεια ποτάμια της Αττικής υπάρχουν τρύπες, είναι “σουρωτήρια” από σωλήνες που βγάζουν λύματα».
Όπως φαίνεται στα πλάνα που κατέγραψαν, η λίμνη σχηματίστηκε καθώς στο σημείο αυτό καταστράφηκε η κοίτη, που είχε πλάτος 5 εκατοστά. Κάτι που, σύμφωνα με εθελοντή της ομάδας, ήταν πολύ εύκολο να γίνει. Μάλιστα, στα θολά νερά της λίμνης υπάρχουν μέχρι και ψάρια.
Η πρώτη από τις λίμνες ανακαλύφθηκε από τα μέλη της ίδιας ομάδας, τον Ιανουάριο του 2021. Βρέθηκε στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη.
Έξι μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2023, η ίδια ομάδα ανακάλυψε και δεύτερη λίμνη κάτω από τον Κηφισό στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών αφού μπήκαν από την περιοχή του Ρέντη και αφού περπάτησαν 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό.
Γιώργος Ιωακειμίδης:Ή θα επενδύσουν στα αντιπλημμυρικά της Αττικής ή θα πνιγούμε
Λίγα λόγια για την ομάδα
Όπως αναφέρει στην επίσημη σελίδα της “Γεωμυθικής”, στο Facebook ” η ιδέα της δημιουργίας μιας ανεξάρτητης ομάδας που θα ασχολείται με τις λεγόμενες Γεωεπιστήμες έρχεται σαν συνέπεια της έλλειψης μελετών, υπηρεσιών, βιβλιοθήκης, εργαλείων και κυρίως εργασίας πεδίου σε επίπεδο επιστημονικό/ερευνητικό σε πρωτότυπες θεωρίες ή υλοποιήσεις μεθόδων και οργάνων στον τομέα των επιστημών της Γαίας’.
Λέγοντας Γεωεπιστήμες αναφερόμαστε σε όλες τις επιστήμες που έχουν ως άμεση η έμμεση ενασχόληση με την Γαία (Γεωγραφία, Γεωμετρία, Γεωδαισία (Ανώτερη, Θαλάσσια, Υπόγεια, Δορυφορική, Αστέρων), Γεωλογία, Γεωφυσική, Γεωχημεία, Γεωυδραυλική, Γεωθερμία, Γεωχρονολόγηση, Γεωτεχνολογίες, Γεωπληροφορική, Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Γεωστατιστική, Τηλεπισκόπηση, Φωτογραμμετρία, Ωκεανογραφία, Σεισμολογία, Σπηλαιολογία, Περιβαλλοντικές επιστήμες).
Για την αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων χρησιμοποιούνται τεχνολογίες πληροφορικής, πρωτοπόρες μαθηματικές εφαρμογές, σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες και φυσικά εργασίες πεδίου.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ δεν σκοπεύει να μείνει στο αυστηρά (δογματικό) επιστημονικό αντικείμενο, αλλά θα προχωρήσει και σε θέματα που δεν ακουμπάει η σύγχρονη καθεστηκυία τάξη των επιστημών της Γαίας. Ένα τέτοιο πεδίο ενασχόλησης είναι οι Μύθοι, οι Λόγοι και οι Παραδόσεις των ανθρώπων και των λαών που αφορούν την Γαία, καθώς και ο αποσυμβολισμός τους στα πλαίσια των γεωεπιστημών.
H ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ όπως είναι πλέον το όνομα της ομάδας συνάδει με τις αρχές της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης και της Αρμονίας. Πεποίθηση μας είναι πως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος αν το κίνητρο δεν είναι ο Έρωτας προς το αντικείμενο ενασχόλησης. Κάθε ένας που δηλώνει ερωτευμένος με κάτι προσπαθώντας να το κατανοήσει και να προσεγγίσει την αλήθεια του είναι εν δυνάμει μέλος της ΓΕΩΜΥΘΙΚΗΣ.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ στεγάζει ανθρώπους με τα ίδια κίνητρα και όχι κατ ανάγκη με τα ίδια εργαλεία.
Η ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ είναι ένα καράβι, με πλήρωμα ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους με πλοηγούς τον Νού και την Ψυχή και αρμενίζει σε αυτή τη γωνιά του κόσμου προσπαθώντας να ανακαλύψει κομμάτια αλήθειας. Η Ιθάκη μας είναι η Ηδονή της Εξερεύνησης και της Ανακάλυψης.
Καλό μας ταξίδι!“.