Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα ανοίξει, όπως όλα δείχνουν, και επίσημα η συζήτηση για το θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτό άλλωστε είχε πει σε δηλώσεις του, πριν τις γιορτές και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με βάση το χρονοδιάγραμμα όλα δείχνουν ότι η πρώτη εκλογή θα γίνει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει προκύψει ο νέος πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας καλό θα ήταν να έχει ευρύτερη κοινοβουλευτική συναίνεση όμως δεν απαιτεί πλέον αυξημένη πλειοψηφία. Η ΝΔ, έχοντας αυτή την πλειοψηφία, θα καθορίσει την υποψηφιότητα, επιδιώκοντας κατά το δυνατό να εξασφαλίσει τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, για να στείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.
Τα ονόματα που έχουν ακουστεί από τις αρχές του φθινοπώρου μέχρι και σήμερα είναι πολλά και διαφορετικά με βάση τις άμεσες ή έμμεσες πληροφορίες που προέρχονται είτε από το Μαξίμου είτε από τα γραφεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Πολλοί είναι εκείνοι, ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το όνομα της Κατερίνας Σακελλαρόπουλου επανέρχεται και παίζει και πάλι δυνατά για να παραμείνει πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός είχε μία άψογη συνεργασία μαζί τη αν και η δημοτικότητά της έχει μειωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της θητείας της.
Ένα από τα ονόματα που αναφέρονται συχνά και επί μήνες είναι αυτό του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Ωστόσο, ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται για το αξίωμα αυτό. Σε συνέντευξή του έχει μάλιστα δηλώσει: «Δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις μου».
Επιπλέον, κυβερνητικές πηγές έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν έχει γίνει καμία πρόταση στον κ. Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Συνεπώς, παρά τις φήμες και τα σενάρια, ο Νίκος Δένδιας δεν φαίνεται να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτός αν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής ή εάν υπάρξουν εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν ακουστεί επίσης αρκετά το τελευταίο διάστημα καθώς διαθέτει “όλο το πακέτο”, σύμφωνα με κάποιους όλα τα στοιχεία για να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συνταγματολόγος, αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σαμαρά με ορισμένους να θεωρούν ότι η επιλογή του θα μπορούσε να εκφράσει την ενότητα του έθνους και να συσπειρώσει ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του, πρόκρινε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως τον πιο κατάλληλο υποψήφιο για το αξίωμα, σημειώνοντας ότι «κράτησε στην πλάτη του στα δύσκολα την Ελλάδα»
Μόνο που απ’ ό,τι φαίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να βάλει προβλήματα στο κεφάλι του καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είναι ένας άνθρωπος που δεν θα έχει άποψη για τα γεγονότα ιδιαίτερα αν και όταν ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν αναφορές ότι το ΠΑΣΟΚ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προτείνει τον κ. Βενιζέλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανεξαρτήτως της πρότασης του Μεγάρου Μαξίμου.
Σε ότι αφορά τον γνωστό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα τον οποίο και αυτό θα μπορούσε να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ , η υποψηφιότητα του φαίνεται ότι απομακρύνεται. Ο ίδιος μάλιστα, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ανέφερε: «Η χώρα έχει πρόεδρο η οποία είναι πολύ καλή κατά την άποψή μου… και η χώρα έχει κεντρικό τραπεζίτη που του αρέσει η δουλειά που κάνει. Η συζήτηση δεν με αφορά». Συνεπώς, ενώ το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα συζητείται σε πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους, ο ίδιος δεν έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το αξίωμα, και δεν φαίνεται να αποτελεί κύρια επιλογή στην κοινή γνώμη.
Ένα ακόμη όνομα που “έπαιξε” δυνατά για ένα μικρό διάστημα ήταν αυτό του Χρήστου Ράμμου: Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ προτάθηκε από το κόμμα “Νέα Αριστερά”, αλλά ο ίδιος δήλωσε το Δεκέμβριο ότι δεν επιθυμεί να είναι υποψήφιος.
Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά» (Δεκέμβριος 2024)
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για τα «Παραπολιτικά» στις 17 Δεκεμβρίου, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν αυθόρμητα ποιον θεωρούν καταλληλότερο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
- Κώστας Καραμανλής: 25,4%
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: 24,1%
- Ευάγγελος Βενιζέλος: 14,7%
- Νίκος Δένδιας: 7,9%
- Χρήστος Ράμμος: 7,5%
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 51,5% των ερωτηθέντων δήλωσε «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ», γεγονός που δείχνει ότι πολλοί πολίτες δεν έχουν ξεκάθαρη προτίμηση ή δεν γνωρίζουν ποιον θα ήθελαν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Αν πάλι δεν επιλέξει αυτό τον δρόμο αλλά μία απολύτως κομματική υποψηφιότητα τότε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνστάντιος Τασούλας είναι ένα πρόσωπο που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει.
Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής, τις δημοσκοπήσεις, τα δημοσιεύματα και τις πολιτικές ισορροπίες, είναι δύσκολο να μπει κανείς στο μυαλό του πρωθυπουργού και να κάνει με σχετική βεβαιότητα πρόβλεψη για το ποιος ή ποιά θα είναι ο/η επόμενος/η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο μπορούμε να αναλύσουμε τις πιθανότητες κάθε πιθανού υποψηφίου και τις παραμέτρους που θα καθορίσουν την επιλογή.
Εάν πρυτανεύσει η λογική ενός μηνύματος σταθερότητας τότε η διατήρηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία είναι η πρώτη επιλογή. Εάν πάλι ο πρωθυπουργός θέλει να εκπέμψει ένα μήνυμα που θα σηματοδοτεί ενότητα και ανανέωση οι επιλογές είναι σαφώς περισσότερες.
Τα φαβορί:
Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να στείλει μήνυμα σταθερότητας και συνέχειας, πιθανότατα θα προτείνει την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για δεύτερη θητεία. Αν θέλει να κάνει μία ισχυρή πολιτική κίνηση για ενότητα, ο Κώστας Καραμανλής είναι το πιο πιθανό όνομα. Αν επιδιώξει να δώσει θεσμικό βάρος στην επόμενη πενταετία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι επίσης ισχυρή επιλογή.
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου
➤ Ως πρώτη γυναίκα Πρόεδρος, έχει ένα ισχυρό προφίλ.
➤ Έχει υποστηρίξει κρίσιμες θεσμικές παρεμβάσεις.
➤ Στα αρνητικά: Παρά τη θεσμική της παρουσία, ορισμένοι κύκλοι της ΝΔ ίσως πιέσουν για αλλαγή προσώπου. - Κώστας Καραμανλής (πρώην Πρωθυπουργός)
➤ Θεωρείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής.
➤ Διατηρεί καλές σχέσεις με πολλούς πολιτικούς χώρους, ακόμη και με τον ΣΥΡΙΖΑ.
➤ Η επιστροφή του θα έστελνε μήνυμα ενότητας, αν και ο ίδιος κρατά αποστάσεις από αυτό το ενδεχόμενο. - Ευάγγελος Βενιζέλος
➤ Έμπειρος θεσμικός πολιτικός με ισχυρό νομικό προφίλ.
➤ Έχει τη στήριξη φιλελεύθερων κύκλων και θα μπορούσε να λάβει διακομματική αποδοχή.
➤ Ωστόσο, υπάρχει αντίσταση από μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα αουτσάιντερ:
- Νίκος Δένδιας: Ισχυρό θεσμικό προφίλ, αλλά δεν φαίνεται να είναι το φαβορί για το αξίωμα αυτό τη δεδομένη στιγμή.
- Γιάννης Στουρνάρας: Παρά το ότι το όνομά του συζητείται, ο ίδιος δεν δείχνει ενδιαφέρον.
- Πάντως πολλοί ισχυρίζονται ότι από το μυαλό του πρωθυπουργού έχει περάσει το όνομα τη Λίνας Μενδώνη. Προφανώς έχει να κάνει με το μεγάλο θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.
- Ακόμα υπάρχει σοβαρή συζήτηση για την πανεπιστημιακό, Μαρία Ευθυμίου η οποία είναι κεντροαριστεράς προέλευσης. Οι πληροφορίες λένε πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει στις κρούσεις που τις έχουν γίνει.
- Το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη, πρώην προέδρου του Συνασπισμού και πρώην Επιτρόπου Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αναφερθεί σε δημοσιεύματα ως πιθανή υποψήφια για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις ή ενδείξεις ότι η ίδια επιθυμεί να αναλάβει αυτό το αξίωμα. Επιπλέον, το όνομά της δεν εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ή αναλύσεις που αφορούν πιθανούς υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Επομένως, αν και το όνομά της έχει συζητηθεί, δεν φαίνεται να αποτελεί επικρατούσα επιλογή για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή.