Τα χαμένα μυστικά ημερολόγια της Γιούνιτι Μίτφορντ αποκαλύπτει η Daily Mail η οποία θα ξεκινήσει να δημοσιεύει αποσπάσματα τα οποία, όπως λέει η εφημερίδα, θα προκαλέσουν σάλο αλλά και απορίες για το πώς μια γυναίκα έγραφε τόσο λυρικά για τον ναζιστή δικτάτορα.
Η εφημερίδα μάλιστα θα παρουσιάσει τα ημερολόγια σε αποκλειστική έκδοση αλλά και μέσω 4 επεισοδίων podcast που από σήμερα είναι στον «αέρα».
Η Γιούνιτι Μίτφορντ, μία από τις αδελφές της γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας Μίτφορντ από τη Βρετανία, υπήρξε μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η ζωή της, γεμάτη αντιφάσεις, αντιπροσωπεύει τη σύγκρουση ιδεολογιών που σφράγισε την Ευρώπη την εποχή του Μεσοπολέμου. Η σχέση της με τον Αδόλφο Χίτλερ αποτέλεσε κεντρικό σημείο της ζωής και της ιστορίας της, οδηγώντας σε έντονη κριτική και διαμάχη για τις επιλογές και τα πιστεύω της.
Η οικογένεια Μίτφορντ ήταν μια από τις πιο γνωστές αριστοκρατικές οικογένειες της Βρετανίας, διάσημη για τα εκκεντρικά και πολιτικά δραστήρια μέλη της. Κάθε μία από τις έξι αδελφές Μίτφορντ είχε τον δικό της ιδιαίτερο χαρακτήρα και πολιτική πορεία: η Νάνσυ ήταν συγγραφέας, η Νταϊάνα παντρεύτηκε τον ηγέτη των Βρετανών φασιστών Οσγουαλντ Μόσλεϊ, ενώ η Τζέσικα ενστερνίστηκε τον κομμουνισμό. Η Γιούνιτι, από την πλευρά της, ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια του φασισμού και του ναζισμού.
H Γιούνιτι, έγραψε τα ημερολόγια από το 1935 έως το 1939 και εξιστορούν 139 συναντήσεις με τον Χίτλερ.
Η Γιούνιτι, γοητευμένη από τη ρητορική του ναζιστικού κόμματος και τη φιλοσοφία της «Άριας Φυλής», μετανάστευσε στη Γερμανία το 1934. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο, όπου συχνά επισκεπτόταν το καφέ Οστερία, ένα αγαπημένο στέκι του Χίτλερ. Μετά από αρκετές προσπάθειες, κατάφερε να γνωρίσει προσωπικά τον Φύρερ, ο οποίος γρήγορα την ενέταξε στον κύκλο του.
Η σχέση τους χαρακτηριζόταν από αμοιβαίο θαυμασμό. Η Γιούνιτι θεωρούσε τον Χίτλερ «μεσσία» και εκείνος τη θαύμαζε για τον ενθουσιασμό και την αφοσίωσή της. Οι συχνές συναντήσεις τους και η στενή σχέση που ανέπτυξαν δημιούργησαν σοβαρές ανησυχίες στη βρετανική κυβέρνηση, που την παρακολουθούσε στενά.
Μόνο τώρα -86 χρόνια αφότου έκλεισε το δερμάτινο ημερολόγιό της για τελευταία φορά- το κοινό μπορεί επιτέλους να διαβάσει την αφήγηση της Unity για τις συναντήσεις της με τον Χίτλερ, χάρη σε μια σχολαστική έρευνα του Mail στην οποία εμπλέκεται μια ομάδα δημοσιογράφων με επικεφαλής τον Literary Editor Η Sandra Parsons και ο αρχισυντάκτης Richard Kay.
Με συναρπαστικές λεπτομέρειες, το ημερολόγιο εξιστορεί το πώς μετατράπηκε από μια εμμονική καταδίωξη του χειρότερου ανθρώπου στον κόσμο σε μαγεμένη έμπιστή του. Και όπως θα αποκαλύψει αυτή η σειρά της Mail τις επόμενες μέρες, δεν φάνηκε να το μετάνιωσε ούτε μια στιγμή. Στις 9 Φεβρουαρίου 1935, όταν συνάντησε για πρώτη φορά τον Χίτλερ καθώς την καλούσε στο τραπέζι του εστιατορίου του, έγραψε: «Η πιο υπέροχη μέρα της ζωής μου».
Με την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1930, η θέση της Γιούνιτι έγινε πιο επισφαλής. Η τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της χρονολογείται την 1η Σεπτεμβρίου 1939, την ημέρα που η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία.
Δύο μέρες αργότερα, όταν κηρύχθηκε ο πόλεμος, η Γιούνιτι δεν ήθελε να επιστρέψει στην πατρίδα της και από την απόγνωσή της, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Έστρεψε το όπλο στο κεφάλι της στο πάρκο English Garden του Μονάχου. Δεν κατάφερε να αυτοκτονήσει, αν και υπέστη εγκεφαλική βλάβη και η σφαίρα παρέμεινε στο κρανίο της.
Τα τελευταία χρόνια
Η Γιούνιτι επέστρεψε στη Βρετανία μετά την απόπειρα, όπου έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της σε σχετική απομόνωση. Πέθανε το 1948 σε ηλικία 33 ετών από επιπλοκές της υγείας της.
Τα ημερολόγια είναι γεμάτα με φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον Χίτλερ και την Αγγλίδα που τον ερωτεύτηκε παράφορα. Όπως αποκαλύπτεται, ο Χίτλερ ενώ σχεδίαζε την παγκόσμια σφαγή, «συμπεριφερόταν ως 17χρονος» μαζί της.
Ο διάσημος ιστορικός Άντριου Ρόμπερτς μιλώντας στην εφημερίδα ανέφερε πως «είναι εξαιρετικά σπάνιο στη σύγχρονη εποχή να ανακαλύπτονται και να δημοσιεύονται τα ημερολόγια μιας γνωστής φυσιογνωμίας του ναζιστικού κινήματος», υπενθυμίζοντας μια ανάλογη δημοσίευση γερμανικών εκδοτικών οίκων, που τελικά αποδείχθηκαν ψεύτικα. Πριν από 42 χρόνια ο Γερμανός εκδότης περιοδικών Stern και ο Βρετανός συνεργάτης του The Sunday Times δημοσίευσαν περιοδικά που υποτίθεται ότι είχαν γραφτεί τον ηγέτη Χίτλερ. Λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ήταν πλαστά.
Τώρα η αγγλική ταμπλόιντ, υποστηρίζει ότι έχει λάβει κάθε προφύλαξη για να αποδείξει ότι τα ημερολόγια της Mitford δεν είναι πλαστά καθώς έχουν ελεγχθεί σχολαστικά από ειδικούς στα χειρόγραφα, το μελάνι και το χαρτί, για να αποδείξουν την αυθεντικότητά του.