Η παραπληροφόρηση θα είναι για επόμενα δύο χρόνια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κόσμο αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF).
Το WEF διεξήγαγε έρευνα με εκατοντάδες ειδικούς παγκοσμίως και διαπίστωσε ότι το ψευδές και παραπλανητικό περιεχόμενο βλάπτει σοβαρά το γεωπολιτικό περιβάλλον με διάφορους τρόπους.
Επιτρέπει σε ξένες οντότητες να επηρεάσουν τις προθέσεις των ψηφοφόρων, μπορεί να σπείρει αμφιβολίες στο κοινό σχετικά με το τι συμβαίνει σε ζώνες συγκρούσεων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αμαυρώσει την εικόνα προϊόντων ή υπηρεσιών από άλλη χώρα.
Ορισμένες χώρες της Ευρώπης κατέταξαν την παραπληροφόρηση ως έναν από τους πέντε μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με το WEF. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Τσεχική Δημοκρατία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, οι Κάτω Χώρες και η Σουηδία.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατατάσσονται επίσης ψηλά, συχνά στο Top 10.
Σύμφωνα με την έκθεση, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ξέρει κανείς πού να απευθυνθεί για αληθινή πληροφόρηση, με την πολιτική και κοινωνική πόλωση να διαστρεβλώνει τις αφηγήσεις και τα γεγονότα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι ερωτηθέντες σε χώρες με υψηλό εισόδημα είναι γενικά πιο πιθανό να εκφράσουν ανησυχία για τον κίνδυνο παραπληροφόρησης τα επόμενα δύο χρόνια από ό,τι οι ερωτηθέντες σε χώρες με χαμηλότερο εισοδήμα, αν και υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις.
Οι άνθρωποι που ανησυχούν για την παραπληροφόρηση αναδεικνύουν επίσης συχνά την κοινωνική πόλωση ως έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ το κακής ποιότητας περιεχόμενο και η έλλειψη εμπιστοσύνης στις πηγές πληροφόρησης εξακολουθούν να αποτελούν απειλή για τις κοινωνίες.
Οι ειδικοί έχουν επανειλημμένα αναφέρει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτείτε από την παραπληροφόρηση είναι να επιμείνετε σε αμερόληπτα, καθιερωμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να ενημερώνεστε για τις πιο ακριβείς πληροφορίες.
Πηγή: Euronews