Το TikTok είναι και πάλι προσβάσιμο σε πολλές περιοχές των ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε “ Σώστε το ΤΙΚΤΟΚ” σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, μετά τη διακοπή της πρόσβασης στις ΗΠΑ για τους χρήστες του TiKToK αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Ο σχετικός νόμος εφαρμόζεται από σήμερα, Κυριακή, διακόπτοντας για τις ΗΠΑ την πρόσβαση στην αναφερόμενη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Τραμπ έχει δηλώσει προηγούμενα ότι είναι “ πολύ πιθανό” να προχωρήσει σε αναστολή του νόμου απαγόρευσης του ΤιΚΤοΚ για 90 ημέρες, μετά από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του τη Δευτέρα.
Την υπόσχεση αυτή επικαλέστηκε το ΤiKTok σε ένα σημείωμα του, προς τους χρήστες του.
Για το κλείσιμο της πλατφόρμας του TikTok στην Αμερική, μίλησε ο Βασίλης Βασιλόπουλος, Υπεύθυνος προσωπικών δεδομένων στην ΕΡΤ, στην εκπομπή Newsroom στο ΕΡΤΝews.
«Είναι πιο πιθανό να κλείσει στην Ευρώπη το TikTok ή να τουλάχιστον να περιοριστούν οι εφαρμογές αυτές παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο δρακόντειοι νόμοι, υποχρεωτικοί κανονισμοί που πιάνουν μέχρι τα πέρατα της γης, ως νομικά συστήματα. Είναι ο GDPR, ο κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα και ο κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Και οι δύο είναι δρακόντειοι σε ό,τι αφορά στην προσωπική και την πνευματική πληροφορία.
Δηλαδή αν υπάρχει παραπληροφόρηση, αν υπάρχει ψέμα, αν υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος χρησιμοποιεί συχνά αυτά τα περιβάλλοντα, όπως η Ρωσία και η Κίνα, για να διακινήσει ψευδείς πληροφορίες, είναι εύκολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση να κλείσει μια τέτοια πλατφόρμα ή να της επιβάλεις τεράστια πρόστιμα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν υπάρχει ακριβώς αυτό, διότι υπάρχει η κουλτούρα της ανάπτυξης που δεν πρέπει να την εμποδίσεις με τίποτα», τόνισε και πρόσθεσε στη συνέχεια:
«Εδώ έχουμε μόνο ένα ερώτημα. Εμποδίζουμε την ευρωπαϊκή καινοτομία όταν είμαστε δρακόντειοι απέναντι στις ψηφιακές πλατφόρμες; Αυτό είναι το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί μέχρι τώρα. Πολιτικά το έθεσε ο Ντράγκι, αλλά και πολλοί άλλοι και δεν έχει απαντηθεί ούτε από τη σημερινή Κομισιόν και πρέπει να περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις».
Για το αν μπορεί να επηρεαστούν οι υπόλοιπες ψηφιακές πλατφόρμες:
«Νομίζω πως ναι. Επειδή ακριβώς δεν θα υπάρξει σκληρή στάση και θα υπάρξει ανοχή, θα δούμε να συμβαίνει αυτό που θα συμβεί αύριο. Δηλαδή στο ίδιο τραπέζι που κάθεται ο ιδιοκτήτης του Tiktok, θα βρεθεί και ο ιδιοκτήτης του Facebook, ο Ζάκερμπεργκ. Θα κάθονται βέβαια και όλοι οι υπόλοιποι της Apple και ο Τζεφ Μπέζος από την Washington Post και την Amazon.
Όλοι αυτοί λοιπόν θα είναι η ηγεσία της επόμενης μέρας. Γιατί;
Γιατί ουσιαστικά τα δεδομένα και η ψηφιακή πρωτοπορία είναι αυτή τη στιγμή το βαρύ όπλο των Ηνωμένων Πολιτειών και θέλουν να μην το χάσουν από την Κίνα», υπογράμμισε.