Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο επανεκλέγεται, για μια έβδομη πενταετή θητεία, με ποσοστό 87,6%, επικαλούμενη ένα έξιτ πολ.
Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κυβερνά με σιδηρά πυγμή τη Λευκορωσία από το 1994.
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφεραν πριν από τις σημερινές εκλογές ότι δεν θα μπορούσαν να είναι ελεύθερες και δίκαιες αφού τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης απαγορεύονται και όλα τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης έχουν φυλακιστεί ή αναγκάστηκαν να διαφύγουν στο εξωτερικό.
Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμμετοχή ανήλθε στο 81,5%. Δικαίωμα ψήφου είχαν 6,9 εκατομμύρια πολίτες.
Η εξόριστη αντιπολίτευση χαρακτήρισε τις εκλογές “φάρσα”.
Η Λευκορωσία χρειάζεται μια «πυρηνική ομπρέλα» για να κρατήσει τη «βροχή» μακριά, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της Λευκορωσίας σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στους υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους Οreshnik, που επικαλείται και ο σύμμαχός του Βλάντιμιρ Πούτιν ενάντια στη Δύση. «Δεν έχει σημασία αν οι Oreshnik θα αναπτυχθούν στο Σμολένσκ ή στην Όρσα. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι να αποτρέψουν αμερικανικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς να καταλήγουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, επειδή μπορούν να εξοπλιστούν με πυρηνικό εξάρτημα», είπε ο Λευκορώσος ηγέτης.
«Οι σημερινές ψευδείς εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες», ανέφεραν σε κοινή δήλωση η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας και η Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ Μάρτα Κως.
Δεν ζητήσαμε αναγνώριση από την ΕΕ, δήλωνε νωρίτερα ο Λουκασένκο, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να θέσει ξανά υποψηφιότητα για το 2030.
Διάχυτοι είναι οι φόβοι ότι θα επαναληφθούν τα επεισόδια του 2020, όταν η εκλογική του νίκη προκάλεσε μήνες διαδηλώσεων που δεν είχαν προηγούμενο στην ιστορία της χώρας των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων. Στο πλαίσιο της καταστολής έγιναν περισσότερες από 65.000 συλλήψεις, ενώ η Δύση επέβαλε κυρώσεις.
Ο οργανισμός Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατέθεσε μήνυση κατά του Λουκασένκο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την καταστολή της ελευθερίας του λόγου καθώς συνελήφθησαν 397 δημοσιογράφους από το 2020 εκ των οποίων 43 βρίσκονται στη φυλακή.
«Το τραύμα των διαδηλώσεων του 2020 ήταν τόσο βαθύ που ο Λουκασένκο αποφάσισε αυτή τη φορά να μην ρισκάρει και επέλεξε ειδική επιχείρηση για τη διατήρηση της εξουσίας, παρά εκλογές», δήλωσε ο Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής Valery Karbalevich.
Καταγγελίες για νοθεία
Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, οι εγγεγραμμένοι ανέρχονται σε 6,8 εκατομμύρια. Ωστόσο, περίπου 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λευκορωσία και δεν μπορούν να ψηφίσουν.
Στο εσωτερικό, η πρόωρη ψηφοφορία που ξεκίνησε την Τρίτη δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για παρατυπίες με τις κάλπες αφύλακτες μέχρι την ημέρα των εκλογών, ανέφερε η αντιπολίτευση. Ένα ρεκόρ 41,81% των ψηφοφόρων ψήφισαν σε πέντε ημέρες πρόωρης ψηφοφορίας. Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές της Viasna ανέφεραν προβλήματα στο Διαδίκτυο σε ολόκληρη τη χώρα.
Αξιοσημείωτο χαρακτηρίζεται ότι οι εκλογές διοργανώθηκαν Ιανουάριο ενώ οι προηγούμενες διεξήχθησαν Αύγουστο, ενώ τυπικά υπήρχαν τέσσερις αντίπαλοι.
Σιδηρά διακυβέρνηση από το 1994
Ο Λουκασένκο ανέλαβε τα καθήκοντά του δύο χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εξασφάλισε το χαρακτηρισμό του «τελευταίου Δικτάτορα της Ευρώπης».
Άφησε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός του για να εισβάλει στην Ουκρανία το 2022, και μάλιστα φιλοξενεί μερικά από τα τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας, αλλά παρόλα αυτά έκανε εκστρατεία με το σύνθημα «Ειρήνη και ασφάλεια», υποστηρίζοντας ότι έσωσε τη Λευκορωσία από τον πόλεμο.
«Είναι καλύτερα να υπάρχει μια δικτατορία όπως στη Λευκορωσία παρά μια δημοκρατία όπως η Ουκρανία», υποστηρίζει.