Με κεντρικό σύνθημα «δεν έχω οξυγόνο» οι οικογένειες των θυμάτων, σωματεία, σύλλογοι και απλοί πολίτες διαδήλωσαν με πανό στην Πλατεία Συντάγματος, για την τραγωδία των Τεμπών τον Φεβρουάριο του 2023 όπου έχασαν τη ζωή τους 57 άνθρωποι.
«Είμαστε όλοι μαζί απέναντι σε ένα αδιανόητο έγκλημα στο οποίο οι ένοχοι προσπαθούν να γλυτώσουν. Δεν θα συμβεί αυτό. Δεν πρέπει να συμβεί αυτό» τόνισε η Πρόεδρος του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών» Μαρία Καρυστιανού.
«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον κόσμο που είναι κοντά μας, με την αγάπη τους τη δύναμη που μας δίνουν γιατί πραγματικά δύο χρόνια τώρα οι υπεύθυνοι της δολοφονίας των παιδιών μας κρύβονται πίσω από την ασυλία τους» υπογράμμισε μητέρα θύματος της τραγωδίας Τεμπών.
Συγκεκριμένα, σε ομιλία που απηύθυνε στο συγκεντρωμένο πλήθος, η Μαρία Καρυστιανού ανέφερε: «Ευχαριστούμε πάρα πολύ όλους τους Έλληνες σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται, γι’ αυτή τη συμπαράσταση μας δίνουν απίστευτη δύναμη, για να μπορέσουν λοιπόν να καταλάβουν, ότι είμαστε πάρα πολλοί. Και η φωνή μας λέει ένα πράγμα: Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει χωρίς τιμωρία ποτέ ξανά».
Ακόμα, η ίδια πρόσθεσε: «Ας γίνει αρχή από το έγκλημα το Τεμπών, να αποδοθεί Δικαιοσύνη όπως ακριβώς πρέπει γιατί αυτό απαιτεί όλη η κοινωνία. Η μεγαλύτερη ύβρις έχει τελεστεί μπροστά μας και το βλέπουμε να περνάει, όλο το σχέδιο, όπως το έχουν στο μυαλό τους, ατιμώρητο. Νομίζουν ότι θα μείνει ατιμώρητο».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της, η Μαρία Καρυστιανού τόνισε: «Τους κοιτούσαμε να μας κουνούν το χέρι και να απορούν γιατί δεν πονάμε βουβά, γιατί δεν φοράμε μαύρα, δεν είμαστε μαντρωμένοι να αργοπεθαίνουμε. Ακόμα τους ακούμε να αναρωτιούνται πού βρίσκουμε τη δύναμη να αναπνέουμε, να ζούμε, να αγωνιζόμαστε. Το 2019 άκουσα τον νικητή των εκλογών να μιλάει για ανάγκη αναβάθμισης των σιδηροδρόμων γιατί σίγουρα θα εκτροχιαστούν. Άρα γνώριζαν. Λεπτομερώς. Γνώριζαν τον κίνδυνο. Έπαιζαν τις ζωές μας σε ρώσικη ρουλέτα. […] Και πράγματι. Τα τρένα συγκρούστηκαν. Αυτό που συνέβη μετά τη σύγκρουση ξεπερνά κάθε προσδοκία. […]. Η κοινωνία παρακολούθησε την πιο μαφιόζικη επιχείρηση εξαφάνισης στοιχείων».
Η Ελλάδα ενώνεται για να μην μείνει «Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία». Συγκεντρώσεις για τα Τέμπη σε πάνω από 110 πόλεις στην Ελλάδα και τουλάχιστον 25 πόλεις σε Ευρώπη και Αμερική.
Μαζική ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη συγκέντρωση και την πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, για το δυστύχημα στα Τέμπη, που διοργανώθηκε μετά από το κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων και με τη συμμετοχή μαζικών φορέων και συλλόγων.
To «παρών» έδωσαν γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους ευχαρίστησαν τον κόσμο για τη συμπαράσταση και ζήτησαν δικαίωση.
Ακολούθησε πορεία προς τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό, στην κεφαλή της οποίας ήταν το πανό του Συλλόγου Εργαζόμενων στον Σιδηρόδρομο. Τμήμα των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Διοικητήριο.
Ένταση σημειώθηκε πίσω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό, όταν άτομα που συμμετείχαν στην πορεία αποσπάστηκαν και επιτέθηκαν με πέτρες εναντίον των αστυνομικών.
Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας, σε Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κιλκίς και Πέλλα.
Επεισόδια μικρής έντασης εκτυλίχθηκαν στο Σύνταγμα μετά την ολοκλήρωσης της μαζικότατης συγκέντρωσης για τα Τέμπη. Μάλιστα, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε ανεξέλεγκτη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν διαδηλωτές, αλλά και ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος, που κάλυπτε το συμβάν.
Η κρότου λάμψης πρώτα χτύπησε στο κεφάλι τον Μάριο Λώλο και στη συνέχεια έσκασε. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ του δίνει τις πρώτες βοήθειες.
Νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ έπνιξε στα χημικά την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, μετά την ανακοίνωση της λήξης της συγκέντρωσης.
«Απαιτούμε άμεση έρευνα για την έκρηξη του παράνομου χημικού φορτίου και τη φωτιά που έκαψε ζωντανούς τους αγαπημένους μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μέσα στα βαγόνια – δολοφόνους. Εξηγήσεις Τασούλα πριν την ορκωμοσία του στο ανώτατο αξίωμα για το θάψιμο των δικογραφιών για τα Τέμπη στα συρτάρια της Βουλής», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Πληγέντων Δυστυχήματος Τεμπών.
Με σύνθημα «Δεν έχω οξυγόνο», ο Σύλλογος ζητά τόσο την απονομή Δικαιοσύνης ώστε να μην μείνει «Κανένα έγκλημα χωρίς τιμωρία». Ακόμα, οι συγγενείς των θυμάτων ζητούν την άμεση έρευνα για την έκρηξη του παράνομου χημικού φορτίου και τη φωτιά που έκαψε ζωντανά 30 άτομα, τα οποία είχαν επιζήσει από τη μοιραία σύγκρουση.
Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας προχώρησε η Αστυνομία λόγω της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στην Πλατεία Συντάγματος μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, που ζητούν άμεση έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας και απόδοση δικαιοσύνης. Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης είναι η φράση «Δεν έχω οξυγόνο», όπως ακούγεται να λέει ένα από τα θύματα της τραγωδίας σε ηχητικό ντοκουμέντο, που πρόσφατα βγήκε στην δημοσιότητα.
Σύμφωνα με την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από την συμβολή της με την οδό Διάκου ενώ κλειστός είναι από τις 10 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος.
Κλειστός ο σταθμός «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» του Μετρό Θεσσαλονίκης
Κλειστός είναι ο σταθμός «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός» του Μετρό Θεσσαλονίκης, λόγω της κινητοποίησης για το δυστύχημα στα Τέμπη.
«Τα δρομολόγια διεξάγονται κανονικά σε όλο το μήκος της Γραμμής 1, αλλά ο σταθμός Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός είναι κλειστός για το επιβατικό κοινό και οι συρμοί δεν σταματούν», επισημαίνεται στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Μετρό.