Η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, οδηγώντας σε μαζικές αναχωρήσεις. Οι δύο Επιτροπές που συνεδρίασαν αποφάσσιαν να παραμείνυν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως την Παρασκευή.
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.
2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.
Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 08:00. Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).
Κύμα φυγής
Οι συνεχείς δονήσεις, σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις των αρχών και τα μηνύματα έκτακτης ανάγκης, έχουν οδηγήσει πολλούς να εγκαταλείψουν το νησί, δημιουργώντας αυξημένη ζήτηση για εισιτήρια σε πλοία και αεροπλάνα.
Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί η αυξημένη επιβατική κίνηση, έχουν προστεθεί έκτακτα δρομολόγια τόσο στις ακτοπλοϊκές γραμμές όσο και στις αεροπορικές συνδέσεις, ενώ η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τις αρμόδιες αρχές.
SKY express: Έκτακτες πτήσεις από και προς Σαντορίνη, σήμερα και αύριο
Η SKY express ανταποκρινόμενη στις τρέχουσες συνθήκες στο νησί της Σαντορίνης προχώρησε στην προσθήκη δύο έκτακτων, πρόσθετων πτήσεων για σήμερα και δύο επιπλέον για αύριο από και προς το νησί, με στόχο τη διευκόλυνση μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.
Σημειώνεται, πως οι προγραμματισμένες πτήσεις της εταιρείας από και προς Σαντορίνη πραγματοποιούνται κανονικά βάσει του αρχικού τους προγραμματισμού.
Δείτε τον πίνακα με τα δρομολόγια:
Έκτακτες πτήσεις από την Aegean
Στην προσθήκη εκτάκτων πτήσεων από και προς το νησί της Σαντορίνης προχώρησε η AEGEAN, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί τα τελευταία 24ωρα.
Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, η AEGEAN για σήμερα Δευτέρα (3/2) προστίθεται:
- 03.02.2025 A3356 Αθήνα Σαντορίνη 14:00
- 03.02.2025 A3357 Σαντορίνη Αθήνα 15:20
- 03.02.2025 A3360 Αθήνα Σαντορίνη 17:50
- 03.02.2025 A3361 Σαντορίνη Αθήνα 19:10
Για την Τρίτη (4/2) προστίθενται:
- 04.02.2025 A3352 Αθήνα Σαντορίνη 07:15
- 04.02.2025 A3353 Σαντορίνη Αθήνα 08:35
Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.
Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη βάζει η ATTICA GROUP
Έκτακτο δρομολόγιο για Σαντορίνη βάζει η ATTICA GROUP με το επιβατικό οχηματαγωγό Κίσσαμος το οποίο εκτελεί την γραμμή Ηράκλειο – Πειραιάς και απόψε θα κάνει μία παράκαμψη για να περάσει και από το λιμάνι της Σαντορίνης.
Αποπλέει από Ηράκλειο στις 21.00 και αναμένεται στην Σαντορίνη 01.00 η ώρα τα ξημερώματα Τρίτης. Το πλοίο ταξιδεύει με τα χρώματα της ΑΝΕΚ η οποία πλέον ανήκει στον όμιλο Attica.
Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956
«Η σεισμική δραστηριότητα που εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από ημέρες έως εβδομάδες, διατηρώντας τα ίδια μεγέθη. Θέλει χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Δεν θα δώσει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. Μπορεί να δούμε μεγέθη μεγαλύτερα από 5 Ρίχτερ. Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956» τόνισε μεταξύ άλλων μιλώντας στο Mega ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Συνεχείς σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού
«Η ακολουθία που είναι σε εξέλιξη βόρεια της Σαντορίνης έχει τεκτονική προέλευση, ξεκίνησε από ηφαιστειακή διέγερση, η οποία ξεκίνησε 2 Αυγούστου 2024 με μία αργή διαστολή του ηφαιστείου. Υπάρχει σε εξέλιξη μια σεισμοηφαιστειακή κρίση στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα Θήρας – Κολούμπο, η οποία παρακολουθείται και λαμβάνονται όλα τα μέτρα για τα πιθανά σενάρια», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς.
Επί ποδός οι Αρχές
Εν τω μεταξύ, σε εγρήγορση βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες έχουν μεταβεί στη Σαντορίνη. Επικεφαλής είναι ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, ενώ σε γενική επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕΠΥΔ) Νοτίου Αιγαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου θα αποφασιστεί η επιπλέον συνδρομή δυνάμεων και σε άλλα νησιά εκτός από τη Σαντορίνη. Σημειώνεται, ότι από χθες οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ και τις ΕΜΟΔΕ έχουν στήσει σκηνές έξω από τις αθλητικές εγκαταστάσεις ΔΑΠΠΟΣ για να διαμείνουν σε αυτές, όπως ορίζεται από το πρωτόκολλο.
Κικίλιας: «Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά»
«Το σύνολο των μέτρων που έχουν παρθεί μέχρι τώρα είναι προληπτικά» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στις δράσεις της Πολιτείας που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη, την Αμοργό, την Ανάφη και την γύρω περιοχή.
«Έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες μας» τόνισε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι «συνεδριάζει πλέον καθημερινά η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, και προτείνει μέτρα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς, και με όλες τις τελευταίες τεχνολογίες, αυτά τα οποία απορρέουν από την σεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι παρατεταμένη, και προσπαθούμε μόνιμα να ενημερώσουμε σωστά».
Σήμερα, συνέχισε ο κ. Κικίλιας, «απαιτήθηκαν και (αποστολές μηνυμάτων) “112”, προκειμένου για την Θήρα και τα γύρω νησιά, σε ό,τι έχει να κάνει με μικρές κατολισθήσεις ως συνέπεια της παρατεταμένης σεισμικής δραστηριότητας».