«Η Ελλάδα στα χρόνια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά και διπλωματικά. Στην Άμυνα έχουμε καταφέρει να θωρακίσουμε την πατρίδα μας με στρατηγικές κινήσεις όπως την απόκτηση μαχητικών 5ης γενιάς F35 και Rafale, την αναβάθμιση 83 F-16 σε Viper, την ναυπήγηση 4 φρεγατών Belharra» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ όπως μαθαίνουμε, σε λίγες μέρες, ο Νίκος Δένδιας θα ανακοινώσει εικοσιοκτώ (28) δις ευρώ για εξοπλιστικά στα επόμενα 12 χρόνια. Πράγμα που σημαίνει επιπλέον χρέος 2,3 δις το χρόνο όταν αυτή τη στιγμή το συνολικό χρέος μας αγγίζει τα 370 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής (11/2/2025) το συνολικό κόστος που έως τώρα έχει προϋπολογιστεί για το πρόγραμμα της προμήθειας 20 αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 και αγγίζει περίπου τα 4,6 δισ. ευρώ περιλαμβανομένων των συστημάτων τους και του εκσυγχρονισμού της βάσης στην Ανδραβίδα. Συγκεκριμένα το κόστος της προμήθειας των πρώτων 20 αεροσκαφών αγγίζει περίπου τα 3,5 δισ. ευρώ (3,54 δισ. δολάρια) όμως δεν περιλαμβάνει και τα όπλα που αυτά θα φέρουν.
Όπως γράφει η εφημερίδα «το ΓΕΑ κατήρτισε μια λίστα με τα όπλα απόλυτης προτεραιότητας, την οποία και έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συζητήσεις για το πρόγραμμα των F-35. Συγκεκριμένα έχει ζητήσει πέντε κατηγορίες όπλων για τα F-35: σύγχρονους πυραύλους αέρος – αέρος ΑΙΜ-120 AMRAAM, βόμβες τύπου SDBII (GBU-53B), πυραύλους JASSM και συγκεκριμένα τον τύπο AGM-158B, σύγχρονες συλλογές (ΚΙΤ) κατευθυνόμενων όπλων αέρος – εδάφους και πυραύλους αέρος – αέρος τύπου AIM-9X Block II(+). Το ΓΕΑ έχει προϋπολογίσει το κόστος γι’ αυτά τα όπλα στα 850 εκατ. ευρώ, μάλιστα έπειτα από παραινέσεις να συγκρατήσει το κόστος όσο πιο χαμηλά γίνεται. Οι πρώτες προτάσεις του ΓΕΑ για τα όπλα των F-35 ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ και, βεβαίως, η τελική τιμή θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την αμερικανική πλευρά».
Εφόσον τηρηθούν όλα τα χρονοδιαγράμματα, οι πρώτοι χειριστές της Π.Α. θα μεταβούν στις ΗΠΑ για εκπαίδευση το 2027-28 και θα επιστρέψουν με τα πρώτα ελληνικά F-35 το 2029-30. Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει ζητήσει να προμηθευτεί συνολικά 40 F-35 (20+20).
Το ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προτείνει την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες και έτσι αυτές δεν θα καταγράφονται στο δημοσιονομικό έλλειμα της κάθε χώρας και της χώρας μας, ΔΕΝ σημαίνει ότι αυτά τα 2,3 δις δεν θα τα πληρώσουμε. Όπως δεν σημαίνει ότι αυτά τα δις δεν θα λείψουν από την υγεία, την εκπαίδευση, τις υποδομές που καταρρέουν, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την πυροπροστασία, την κοινωνική ασφάλεια…
Δεν λες ότι είναι και για πανηγυρισμούς όλο αυτό όταν μάλιστα, από το 2026 αρχίζει και πάλι η περίοδος των υψηλών δόσεων εξόφλησης των δανειακών μας υποχρεώσεων με ένα νέο μνημόνιο να αρχίζει να αχνοφαίνεται…