Εντείνονται οι ανησυχίας για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου μετά και την ανακοίνωση του Βατικανού ότι οι εξετάσεις αποκάλυψαν πνευμονία και στους δύο πνεύμονες σηματοδοτώντας μια πιθανώς μακρά παραμονή.
«Κάθε φορά που ένας Πάπας αρρωσταίνει, φυσάει πάντα ο άνεμος του κονκλαβίου», έγραψε ο Πάπας Φραγκίσκος για τα προβλήματα υγείας του στη νέα του αυτοβιογραφία, με τίτλο «Ελπίδα», που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα.
Ένα κονκλάβιο, δηλαδή η σύναξη των καρδιναλίων για την εκλογή Πάπα, λαμβάνει χώρα όταν ένας Ποντίφικας πεθαίνει ή, σε σπάνιες περιπτώσεις, παραιτείται. Ο Πάπας Φραγκίσκος, γεννημένος ως Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, εξελέγη στο τελευταίο κονκλάβιο το 2013, όταν ο προκάτοχός του, Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’, παραιτήθηκε επικαλούμενος την ηλικία και την απώλεια δυνάμεων. Ο Πάπας Φραγκίσκος έγραψε στο νέο του βιβλίο ότι δεν έχει σκεφτεί ποτέ να παραιτηθεί, ακόμα και όταν υποβαλλόταν σε επεμβάσεις.
«Είμαι καλά», είπε ο Πάπας στην αυτοβιογραφία του. «Η πραγματικότητα, πολύ απλά, είναι ότι είμαι γέρος». Η ηγεσία της παγκόσμιας Καθολικής Εκκλησίας, με τα 1,4 δισεκατομμύρια πιστών της, απαιτεί «το μυαλό και την καρδιά, όχι τα πόδια», έγραψε.
Ήδη ξεκίνησαν τα σενάρια διαδοχής για το νέο Πάπα, ξεκίνησαν μετά τα νεότερα στοιχεία για την υγεία του Πάπα Φραγκίσκου, με τον ίδιο να θεωρεί ότι πλησιάζει το τέλος.
Οι εικασίες για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα εκλεγεί ως ο ισχυρότερος καθολικός στον κόσμο, είναι έντονες.
Ο 88χρονος ποντίφικας εμφάνισε πνευμονία και στους δύο πνεύμονές του το Σαββατοκύριακο και θα παραμείνει στο νοσοκομείο καθώς δίνει μάχη με τη λοίμωξη, σύμφωνα με το Βατικανό.
Τυπικά, οποιοσδήποτε Ρωμαιοκαθολικός μπορεί να εκλεγεί ως διάδοχος του Πάπα, αν και πάντα ένας από τους 253 καρδιναλίους από όλο τον κόσμο θα φορέσει την παπική τιάρα.
Πώς εκλέγεται ο διάδοχος του Πάπα
Μετά το θάνατο ή την παραίτηση ενός πάπα, συγκαλείται κονκλάβιο στην Καπέλα Σιξτίνα του Βατικανού, όπου οι καρδινάλιοι συμμετέχουν σε γύρους ψηφοφορίας για να καθορίσουν τον επόμενο επικεφαλής της Εκκλησίας.
Μόνο 138 από τους 253 καρδιναλίους θα μπορούν να υπηρετήσουν ως εκλέκτορες στο επόμενο κονκλάβιο και κανένας καρδινάλιος άνω των 80 ετών δεν μπορεί να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους από τον Πάπα Φραγκίσκο από τους 120, που σύμφωνα με τον κανόνα του Παύλου ΣΤ’ ήταν ο μέγιστος αριθμός καρδιναλίων που θα έπρεπε να συμμετέχουν ως ψηφοφόροι σε ένα κονκλάβιο.
Τι σημαίνει Κονκλάβιο
Η λέξη προέρχεται από τη λατινική φράση «cum clave», που παραπέμπει στην «κλεισμένη με κλειδί» αίθουσα όπου συνεδρίαζαν παλαιότερα οι καρδινάλιοι.
Η απόφαση για το κλείδωμα των καρδινάλιων σε μια αίθουσα είχε ληφθεί για να επιταχυνθεί η εκλογή του νέου πάπα αφού σε ορισμένες περιπτώσεις, λόγω εσωτερικών διαφωνιών, η διαδικασία διαρκούσε ακόμη και ολόκληρα χρόνια.
Οι οκτώ επικρατέστεροι
Με την επιδείνωση της υγείας του Πάπα Φραγκίσκου, αρκετοί επιφανείς καρδινάλιοι εξετάζονται ως διάδοχοί του σε περίπτωση που ο ογδοντάχρονος αλλάξει προς το χειρότερο.
Ακολουθούν, σύμφωνα με την New York Post, οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για την θέση του Πάπα.
Καρδινάλιος Pietro Parolin, 70, Ιταλία

Ο γραμματέας του κράτους του Βατικανού, Pietro Parolin, υπηρέτησε στο Βατικανό του Πάπα Φραγκίσκου για 11 χρόνια και έχει γίνει το φαβορί μεταξύ των εταιρειών στοιχημάτων από τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε το The Week.
Ο Parolin θεωρείται μετριοπαθής πολιτικά. Πέρασε την καριέρα του συμμετέχοντας στη διπλωματική πτέρυγα της Αγίας Έδρας, περνώντας τμήματα της καριέρας του στη Νουντσιατούρα της Νιγηρίας και του Μεξικού. Έγινε καρδινάλιος το 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο. Ο Parolin θα μπορούσε να θεωρηθεί προέκταση της κληρονομιάς του Πάπα Φραγκίσκου.
Καρδινάλιος Fridolin Ambongo Besungu, 65 ετών, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Πρόεδρος του Συμποσίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Αφρικής και της Μαδαγασκάρης, ο Fridolin Ambongo Besungu έγινε πρωτοσέλιδο όταν απέρριψε μια αμφιλεγόμενη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου – με την παπική ευλογία, μάλιστα.
Ο συντηρητικός Καπουτσίνος κήρυξε άκυρο το δόγμα Fiducia supplicans – το οποίο επέτρεπε στους ιερείς να ευλογούν ανύπανδρα και ομόφυλα ζευγάρια – στην αφρικανική ήπειρο. Ο Besungu κατάφερε να επιτύχει τη ρητή ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου σε μια έκτακτη συνάντηση το 2023, λίγο μετά την έκδοση της εν λόγω διδασκαλίας, ανέφερε η Catholic Herald.
Μια παποσύνη του Besungu θα θεωρούνταν ως μια έντονη επίπληξη των αριστερών αρχών του Πάπα Φραγκίσκου. Ο σημερινός ποντίφικας έκανε τον Besungu καρδινάλιο το 2019.
Καρδινάλιος Wim Eijk, 71 ετών, Κάτω Χώρες

Ο Willem Jacobus Eijk, πρώην γιατρός, θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο συντηρητικούς από τους επικρατέστερους υποψήφιους.
Το 2015, ο Eijk συνέβαλε στη συγγραφή του βιβλίου «Έντεκα καρδινάλιοι μιλούν για τον γάμο και την οικογένεια: Essays from a Pastoral Viewpoint», το οποίο αντιτάχθηκε σθεναρά στην έγκριση του Φραγκίσκου για πολιτικούς νέους γάμους στην περίπτωση που δεν έχει λάβει ακύρωση του πρώτου γάμου. Ο Eijk έγραψε ότι αποτελούν «μια μορφή δομημένης και θεσμοθετημένης μοιχείας».
Ο Eijk ήταν επίσης επικριτής της ανικανότητας του σημερινού Πάπα να καταπολεμήσει μια πρόταση της Γερμανικής Επισκοπικής Διάσκεψης που επέτρεπε στους προτεστάντες να λαμβάνουν τη Θεία Ευχαριστία σε καθολικές εκκλησίες. Σε ένα κύριο άρθρο του, ο Eijk χαρακτήρισε την απόφαση του Πάπα για το θέμα «εντελώς ακατανόητη».
Ο Eijky έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2012.
Καρδινάλιος Πέτερ Έρντο, 72 ετών, Ουγγαρία

Πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου των Επισκοπικών Διασκέψεων της Ευρώπης και ευσεβής Μαριανός, ο Peter Erdo είναι εδώ και καιρό μια σημαντική προσωπικότητα στην πολιτική της σύγχρονης εκκλησίας.
Συντηρητικός, ο Erdo έχει στο παρελθόν αντιταχθεί στην πρακτική των διαζευγμένων ή ξαναπαντρεμένων καθολικών να λαμβάνουν τη Θεία Κοινωνία λόγω της δογματικής πεποίθησης για το ακατάλυτο του γάμου. Ο Ερντο έχει επίσης εκφράσει την αντίθεσή του στην αποδοχή προσφύγων από ευρωπαϊκές χώρες, δηλώνοντας ότι αυτό ισοδυναμεί με εμπορία ανθρώπων.
Ο Ερντο έγινε καρδινάλιος το 2003 από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄.
Καρδινάλιος Luis Antonio Tagle, 67 ετών, Φιλιππίνες

Ο Luis Antonio Tagle υπηρετεί ως Προκαθήμενος του Τμήματος Πρώτου Ευαγγελισμού του Δικατείου Ευαγγελισμού και ως πρόεδρος της Διακρατικής Επιτροπής για τους αφιερωμένους θρησκευόμενους.
Ο Tagle -που αποκαλείται ο «Ασιάτης Πάπας Φραγκίσκος»- θεωρείται πολιτικά αριστερόστροφος και έχει ασκήσει κριτική στη μεταχείριση της Εκκλησίας απέναντι στα άτομα ΛΟΑΤ και τους διαζευγμένους και ξαναπαντρεμένους καθολικούς.
Σε συνέντευξή του το 2015, είπε ότι η «αυστηρή» στάση της Εκκλησίας απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τους διαζευγμένους και τις ανύπαντρες μητέρες, έχει κάνει ζημιά στον στόχο της Εκκλησίας να ευαγγελιστεί.
Ο Tagle είναι μόλις ο έβδομος Φιλιππινέζος που γίνεται καρδινάλιος και θα είναι ο πρώτος Πάπας που θα προέρχεται από την ασιατική ήπειρο, αν εκλεγεί. Τον έκανε καρδινάλιο ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ το 2012.
Καρδινάλιος Raymond Burke, 76 ετών, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Ο Raymond Burke θεωρείται ο κορυφαίος αρχισυντηρητικός στην εκκλησία – υπέρμαχος της λατινικής λειτουργίας και δημόσιος επικριτής των φιλελεύθερων τάσεων του Πάπα Φραγκίσκου.
Ο γεννημένος στο Ουισκόνσιν και πρώην αρχιεπίσκοπος του Σεντ Λούις αμφισβήτησε την προθυμία του Φραγκίσκου να επιτρέψει στα διαζευγμένα και ξαναπαντρεμένα ζευγάρια να λάβουν τη Θεία Ευχαριστία. Ο Μπερκ έχει επίσης αμφισβητήσει τη νέα γλώσσα της Εκκλησίας γύρω από την τεχνητή αντισύλληψη, τους ομοφυλόφιλους και τους πολιτικούς γάμους ως «ενοχλητική».
Ο Burke έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ το 2010.
Καρδινάλιος Mario Grech, 67 ετών, Μάλτα

Ο σημερινός γενικός γραμματέας της Συνόδου των Επισκόπων, Mario Grech, θεωρείται πιθανός μετριοπαθής διάδοχος του Πάπα Φραγκίσκου.
Στο παρελθόν έχει μιλήσει για την ανάγκη προσέγγισης όσων εξοστρακίζονται από την Εκκλησία λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της οικογενειακής τους κατάστασης.
Σε μια ομιλία που εκφώνησε το 2014 στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων, ο Grech υπογράμμισε την ανάγκη της Εκκλησίας να διατηρήσει τη συνέχεια της διδασκαλίας, επιτρέποντας παράλληλα τη δημιουργικότητα στη μεθοδολογία της ομιλίας προς τους ανθρώπους.
Ο Grech έγινε καρδινάλιος το 2020 από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Καρδινάλιος Matteo Zuppi, 69 ετών, Ιταλία

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Επισκοπικής Διάσκεψης, Matteo Zuppi, γεννήθηκε στη Ρώμη και υπηρέτησε στη σημαντική θέση του αρχιεπισκόπου της Μπολόνια της Ιταλίας – γεγονός που τον καθιστά εσωτερικό γνώστη του Βατικανού του Φραγκίσκου.
Αγαπημένος του Φραγκίσκου, ο Zuppi κλήθηκε το 2023 να πραγματοποιήσει μια υψηλού προφίλ ειρηνευτική αποστολή στην Ουκρανία – συναντώντας τον Ζελένσκι.
Την ίδια χρονιά στάλθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συναντηθεί με τον γνωστό καθολικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
Το 2019 έγινε καρδινάλιος από τον Πάπα Φραγκίσκο.
Σε ανακοίνωσή της χθες βράδυ, η αίθουσα Τύπου του Βατικανού έκανε γνωστό ότι «αξονική τομογραφία στην οποία υποβλήθηκε ο πάπας έδειξε ότι ο ποντίφικας πάσχει από διπλή πνευμονία, για τη θεραπεία της οποίας κατέστη αναγκαία η χορήγηση επιπλέον φαρμακευτικής αγωγής».
Το Βατικανό πρόσθεσε παράλληλα ότι «η πολυμικροβιακή λοίμωξη, η οποία προέκυψε επί προϋπάρχουσας κατάστασης βρογχεκτασιών και ασθματικής βρογχίτιδας -για την αντιμετώπιση της οποίας χρησιμοποιείται κορτιζόνη και αντιβιοτική θεραπεία- καθιστά την όλη θεραπευτική αγωγή πολυπλοκότερη».
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι «μετά και τις τελευταίες αυτές πληροφορίες, είναι ξεκάθαρο ότι η κατάσταση της υγείας του Φραγκίσκου προκαλεί ανησυχία». Από το Βατικανό, πάντως, προστίθεται ότι «η διάθεση του πάπα είναι καλή, διάβασε σειρά κειμένων και προσευχήθηκε». Ο ποντίφικας, όπως τόνισε ο υπεύθυνος της αίθουσας Τύπου της Αγίας Έδρας, Ματέο Μπρούνι, ευχαριστεί όλους τους ανθρώπους που δείχνουν ενδιαφέρον για την υγεία του «και ζητά, με ευγνωμονούσα ψυχή, να συνεχίσουν να προσεύχονται υπέρ της ίασής του».
Πάπας Φραγκίσκος: Το έξυπνο «τέχνασμα» για να «φρενάρει» τις ραδιουργίες των καρδιναλίων
Η τυπική εικόνα ενός κονκλάβιου, κατά το οποίο οι καρδινάλιοι στριμώχνονται στην Καπέλα Σιξτίνα και αποκλείονται από τον έξω κόσμο μέχρι να καταλήξουν σε έναν νέο πάπα υπό την εκτόξευση λευκού καπνού, είναι η εικόνα της φαυλοκρατίας, της ραδιουργίας και των επιθετικών μυστικών πιέσεων πριν και κατά τη διάρκεια του ίδιου του γεγονότος, σχολιάζει το Politico.
Ενώ το σύστημα αυτό εξακολουθεί να ισχύει σε μεγάλο βαθμό -εκτός από τις μεταρρυθμίσεις της εποχής του 1970 που απαγορεύουν στους καρδιναλίους άνω των 80 ετών να ψηφίζουν- μεγάλο μέρος της συνοχής του Κολλεγίου των Καρδιναλίων έχει διασπαστεί από τον Φραγκίσκο, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει μειώσει τις ευκαιρίες των καρδιναλίων να γνωριστούν μεταξύ τους και, ως εκ τούτου, να συνωμοτήσουν, δήλωσε ο Miles Pattenden, ιστορικός της Εκκλησίας και λέκτορας στην ιστορική σχολή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της Εκκλησίας, είπε ο Pattenden, οι καρδινάλιοι ήταν κυρίως Ιταλοί ή Ευρωπαίοι και συνωμοτούσαν ελεύθερα, ακόμη και απροκάλυπτα, σε κλειστούς χώρους. Αλλά ο Φραγκίσκος, εξήγησε, έχει διορίσει έναν πλήρη αριθμό 73 από τους 138 καρδιναλίους με δικαίωμα ψήφου εκτός Ευρώπης, σε μέρη τόσο μακρινά όσο η Μογγολία και η Δημοκρατία του Κονγκό. Ενώ φαινομενικά πρόκειται για μια κίνηση που αντανακλά τη μεταβαλλόμενη δημογραφική εικόνα της Εκκλησίας, υπήρχε επίσης ένα στρατηγικό στοιχείο, πρόσθεσε.
«Ο Φραγκίσκος ήρθε με αυτή την ευσεβή ρητορική ότι η Εκκλησία πρέπει να διορίζει καθολικούς από όλη την Καθολική κοινωνία και να έχει ευρύτερη εκπροσώπηση», δήλωσε ο Pattenden. «Αλλά ήταν επίσης ένας έξυπνος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι καρδινάλιοι δεν γνωρίζονται τόσο καλά μεταξύ τους, ότι δεν τηλεφωνούνται μεταξύ τους, ότι δεν αλληλεπιδρούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες τόσο πολύ όσο πριν».
Στην αρχή της θητείας του ο Φραγκίσκος εξόργισε επίσης πολλούς κληρικούς καταργώντας τις τακτικές συνεδριάσεις του Κολλεγίου των Καρδιναλίων, και περιθωριοποιώντας τους κάποτε ισχυρούς καρδιναλίους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι «δελφίνοι» του πάπα Φραγκίσκου
Αυτές τις μέρες, οι καρδινάλιοι είναι «πολύ απομονωμένα, μοναχικά όντα, που περιφέρονται σαν φάλαινες στον βυθό… πολλοί πιστεύουν επίσης στον Θεό, οπότε είναι παρανοϊκοί στο να μιλήσουν έξω», δήλωσε ένας αξιωματούχος με καλές διασυνδέσεις στο Βατικανό, που του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα, όπως και άλλοι σε αυτό το ρεπορτάζ.
Ένας καρδινάλιος στη Ρώμη σημείωσε ότι σπάνια συναντούσε κάποιον από τους νέους συναδέλφους από τα μακρινά νέα μέρη και μάλιστα γνώριζε ελάχιστα γι’ αυτούς.
«Αν ο Πάπας πεθάνει, δεν θα γνωρίζουν τίποτα ο ένας για τον άλλον – βασικά μόνο το όνομά του, την εκπαίδευσή του, απλώς τα ελάχιστα», δήλωσε ένα άλλο πρόσωπο που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας των καρδιναλίων.
Πράγματι, πολλοί βασίζονται τώρα σε μια μοναδική απίθανη πηγή για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με τους επιφανείς συναδέλφους τους: μια ιστοσελίδα που ονομάζεται College of Cardinals Report και την οποία διαχειρίζονται οι δημοσιογράφοι του Βατικανού Diane Montagna και Ed Pentin. Η διαδικτυακή έρευνα μπορεί να μην ακούγεται επαναστατική στον μέσο άνθρωπο, αλλά αυτό που προσφέρει στους καρδινάλιους είναι εντελώς νέο: ένα ολοκληρωμένο διαδικτυακό εργαλείο που συνοψίζει τις θεολογικές θέσεις και το ιστορικό όλων των ομολόγων τους.
Στον ιστότοπο θα βρουν στιγμιότυπα προφίλ 200 καρδιναλίων και βαθιές «καταδύσεις» στις πεποιθήσεις και το ιστορικό περισσότερων από 40, συμπεριλαμβανομένων των 22 που θεωρούνται ως πρωταρχικοί «papabili»: όσοι έχουν αρκετή επιρροή για να έχουν πιθανότητες εκλογής στο παπικό αξίωμα. Μεταξύ αυτών για τους οποίους δίνονται πληροφορίες είναι ο ένθερμος γερμανός παραδοσιακός Γκέρχαρντ Μύλλερ, ο επιδεικτικός αμερικανός συντηρητικός Ρέιμοντ Μπερκ, ο φιλιππινέζος προοδευτικός Λουίς Αντόνιο Γκοκίμ Τάγκλε και ο πανούργος Παρολίν, κορυφαίος διπλωμάτης του Φραγκίσκου και μακροβιότερος σύμμαχος.
Προς το παρόν, τουλάχιστον, το περιεχόμενο φαίνεται να είναι ως επί το πλείστον δίκαιο: Ο καρδινάλιος που αναφέρθηκε παραπάνω, ο οποίος πιάστηκε να τρέχει για ένα ταξί εν μέσω της εξόδου των κληρικών στην πλατεία του Αγίου Πέτρου τη Δευτέρα, αστειεύτηκε στο Politico ότι ανακουφίστηκε όταν είδε ότι η ιστοσελίδα έλεγε καλά πράγματα γι’ αυτόν – κυρίως.
Ο συγκεντρωτισμός του πάπα Φραγκίσκου
Αν και οι μεθοδεύσεις σε μεγάλο βαθμό μπορεί να μην είναι αυτό που ήταν κάποτε, υπάρχει μια άλλη ομάδα καρδιναλίων που λειτουργεί σε πολύ στενότερο περιβάλλον και που είναι πιο πιθανό να συντονίζονται ήδη σε αντίπαλες παρατάξεις που έχουν ως στόχο να προωθήσουν τον υποψήφιο που προτιμούν.
Αυτοί οι καρδινάλιοι διαμένουν στη Ρώμη και διορίστηκαν από τον Φραγκίσκο για να ηγηθούν των υπουργείων του Βατικανού. Πολλοί από αυτούς τους καρδιναλίους επιλέχθηκαν για την αντιληπτή αφοσίωσή τους, αλλά το φαινομενικά ενιαίο μέτωπό τους γύρω από τον Πάπα κρύβει άγριες ιδεολογικές αποκλίσεις, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά τον Φραγκίσκο. Πολλοί από αυτούς τους καρδιναλίους αντιπαθούν ενεργά ο ένας τον άλλον, πρόσθεσε το άτομο, και τη στιγμή που ο Πάπας θα πεθάνει είναι πιθανό να βυθιστούν σε πικρές εσωτερικές διαμάχες – μεταξύ φιλελεύθερων, γερμανών μεταρρυθμιστών, προοδευτικών και συντηρητικών.
Φυσικά, δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί. Οι κληρικοί μπορεί να κινητοποιηθούν πίσω από έναν νεότερο υποψήφιο με καλύτερες μελλοντικές προοπτικές, οι προοδευτικοί μπορεί να υποστηρίξουν έναν θεωρούμενο μετριοπαθή ως «μαριονέτα» και οι συντηρητικοί μπορεί να ασκήσουν τη μειοψηφία αποκλεισμού τους -αρκεί το ένα τρίτο των καρδιναλίων- για να απορρίψουν οποιονδήποτε υποψήφιο για τη διαδοχή του Φραγκίσκου. Μετά από χρόνια αναταραχής υπό τον Φραγκίσκο, άλλοι μπορεί απλώς να θέλουν έναν «κανονικό» πάπα.
«Ο Φραγκίσκος έχει συγκεντρώσει την εξουσία τόσο πολύ στον εαυτό του, που θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η δυναμική της εξουσίας μόλις φύγει», δήλωσε ένας στενός παρατηρητής της πολιτικής του Βατικανού.
Γιατί είναι απρόβλεπτη η επόμενη μέρα
Ίσως το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος ο Φραγκίσκος είναι απίθανο να ασκήσει μεγάλο, αν όχι καθόλου, μεταθανάτιο έλεγχο στο κονκλάβιο. Ιστορικά, οι δυναμικές εξουσίας που καλλιεργήθηκαν υπό τους πάπες καταρρέουν με τον θάνατό τους και ανασυγκροτούνται κατά μήκος εντελώς νέων, αδιανόητων διαχωριστικών γραμμών, δήλωσε ο Pattenden.
«Ο Πάπας Φραγκίσκος ονόμασε πολλούς καρδιναλίους, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα εξασφαλίσει έναν υποψήφιο σαν τον Φραγκίσκο», συμφώνησε ο Andrea Gagliarducci, πολύπειρος αναλυτής του Βατικανού. «Οι ομάδες θα διασπαστούν με κάποιον τρόπο με μη προβλέψιμους τρόπους, επειδή μιλάμε για μια ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων απομονωμένων σε ένα μέρος χωρίς καμία σύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο. Όλα μπορούν να συμβούν εκείνη τη στιγμή. Θα αναζητήσουν κάποιον που να μπορούν να εμπιστευτούν, κάποιον αρκετά ήπιο ώστε να μην τους ξεφορτωθεί όλους. Αλλά οι περισσότερες σκέψεις θα είναι πραγματιστικές, όχι ιδεολογικές».
Τον 16ο αιώνα, ο Τζιοβάνι Φραντσέσκο Λοτίνι, επίσκοπος του Κονβερσάνο και δεινός παρατηρητής του παπικού συστήματος, κατέληξε στα ίδια περίπου συμπεράσματα για το κονκλάβιο. Οι καρδινάλιοι, υποστήριξε, «τελικά εκλέγουν έναν πάπα αντίθετα με τη θέλησή τους», πηγαίνοντας μαζί «εκεί που ο καθένας ξεχωριστά δεν θα ήθελε να πάει μόνος του».
Με άλλα λόγια, μερικές φορές οι παλιοί διαχειριστές εξουσίας απλά πανικοβάλλονται. Αντί για το θέλημα του Κυρίου, πολλοί απλώς ακολουθούν το κοπάδι…