Η Ευρώπη βιώνει μια «μοναδική στιγμή» για την «ασφάλειά» της, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ , οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής των 19 στο Λονδίνο, όπου και αναζητήθηκαν οι νέες εγγυήσεις ασφαλείας της Ευρώπης μπροστά στον φόβο απεμπλοκής της Ουάσινγκτον και στον απόηχο της «σύγκρουσης» Τραμπ – Ζελένσκι την Παρασκευή.
«Πρέπει επειγόντως να επανεξοπλίσουμε την Ευρώπη», τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.«Πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη ο δημοσιονομικός χώρος για αύξηση των αμυντικών δαπανών», είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο, δίνοντας το στίγμα πριν από την προγραμματισμένη επίσημη ενημέρωση.
Eπίσης έστειλε και ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες: «Να ξέρουν ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία», τόνισε και επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά και στρατιωτικά, ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί η ειρήνη.
Ο Στάρμερ είπε ότι οι έκτακτες συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, τον Ζελένσκι και τον Μακρόν εδραίωσαν την ιδέα ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων» στην Ευρώπη θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα για να καταλήξει σε ειρηνευτικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στις ΗΠΑ. «Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία είναι οι πιο προχωρημένοι στο θέμα της αύξησης των αμυντικών δαπανών και γι’ αυτό ο πρόεδρος Μακρόν και εγώ εργαζόμαστε για αυτό το σχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τις ΗΠΑ», είπε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.
To Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα συνεργαστούν με την Ουκρανία «για ένα σχέδιο που θα σταματήσει τις μάχες» με τη Ρωσία και στη συνέχεια θα «συζητήσουν αυτό το σχέδιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, δίνοντας το στίγμα της συνόδου στο Λονδίνο, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονταιοι εγγυήσεις που θα μπορούσε να προσφέρει η Ευρώπη στο Κίεβο.
Μετά τη σύνοδο ο Ουκρανός πρόεδρος μετέβη στην προγραμματισμένη συνάντησή του με το βασιλιά Κάρολο.
Έπειτα από συνομιλίες που είχε ο Στάρμερ με τους προέδρους των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «συμφωνήσαμε η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία και ίσως μία ή δύο άλλες χώρες να συνεργαστούν με την Ουκρανία πάνω σε ένα σχέδιο για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Στη συνέχεια θα συζητήσουμε το σχέδιο αυτό με τις ΗΠΑ».
Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα πρέπει να πληρούνται τρεις όροι προκειμένου να επιτευχθεί «βιώσιμη ειρήνη» στην Ουκρανία.
Αρχικά μια Ουκρανία « σε ισχυρή θέση για να διαπραγματευθεί», στη συνέχεια «ένα ευρωπαϊκό στοιχείο που θα αφορά τις εγγυήσεις ασφαλείας» καθώς και η «αμερικανική κάλυψη». «Αυτά τα τρία στοιχεία θα πρέπει να υπάρχουν», υπογράμμισε ο Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε στη σημασία των εγγυήσεων ασφαλείας προκειμένου να αποφευχθεί » ο κίνδυνος» η Ρωσία να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία, αν ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «έχει την ευκαιρία».
«Πιστεύω ότι πρέπει να αποκλείσουμε αυτή την πιθανότητα και για τον λόγο αυτό δίνω τόσο μεγάλη σημασία στις εγγυήσεις. Πώς θα υπερασπιστούμε τη γραμμή (διαχωρισμού μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας), αν οριστεί μια τέτοια γραμμή» σε τυχόν μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει εδώ και καιρό ότι μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη, που θα αναπτυχθεί στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την εφαρμογή τυχόν ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, θα χρειαστεί να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ.
«Πάντα ήμουν ξεκάθαρος ότι θα χρειαστούμε την αμερικανική κάλυψη, διότι δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν εγγυήσεις (σ.σ. για την ειρήνη) χωρίς αυτή», εκτίμησε μιλώντας στο BBC.
Εξάλλου ο Στάρμερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Τραμπ θέλει να επιτευχθεί ειρήνη που θα διαρκέσει στην Ουκρανία, παρά την έντονη αντιπαράθεση που είχε την Παρασκευή με τον Ζελένσκι. κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τον Ουκρανό πρόεδρο να αποχωρήσει αφού τον κατηγόρησε ότι είναι αγνώμων προς τις ΗΠΑ για τη βοήθεια που έχουν προσφέρει στη χώρα του.
«Πρέπει να το πω: μίλησα με τον πρόεδρο Τραμπ αρκετές φορές. Τον έχω συναντήσει δύο φορές (…) Στο μυαλό μου είναι ξεκάθαρο ότι όντως επιθυμεί ειρήνη που θα διαρκέσει. Θέλει όντως να τερματιστούν οι μάχες στην Ουκρανία», τόνισε ο Στάρμερ.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός εκτίμησε επίσης ότι «κανείς δεν θέλει να δει» μια τέτοια σκηνή, η οποία τον έκανε «να νιώσω άβολα», αλλά «το σημαντικό είναι (…) πώς θα αντιδράσουμε».
«Ο πρώτος τρόπος είναι να σκληρύνουμε τη ρητορική (…) ο άλλος να κάνουμε αυτό που έκανα: δηλαδή σήκωσα τα μανίκια, σήκωσα το τηλέφωνό μου» για να επικοινωνήσω με τον Ζελένσκι και τον Τραμπ.
Έπειτα από εντατικές συνομιλίες με τους δύο ηγέτες και άλλους Ευρωπαίους εταίρους, ο Στάρμερ εκτίμησε ότι έγινε «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».
«Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε τον κεντρικό μας στόχο, ο οποίος είναι μια βιώσιμη ειρήνη στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
Τζ. Μελόνι: Σημαντικό να αποφευχθεί ο κίνδυνος διχασμού της Δύσης για την Ουκρανία
Είναι «πολύ, πολύ σημαντικό» να αποφευχθεί ο «κίνδυνος να διχαστεί η Δύση» για την Ουκρανία, προειδοποίησε η Τζόρτζια Μελόνι από το Λονδίνο την Κυριακή. Η πρωθυπουργός της Ιταλίας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επιβεβαιώνοντας την υποστήριξη της Ιταλίας προς την Ουκρανία και τον λαό της.
«Είναι πολύ, πολύ σημαντικό να αποφύγουμε τον κίνδυνο να διχαστεί η Δύση και νομίζω ότι σε αυτό το θέμα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση γεφυρών», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας κατά τη συνάντηση της με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Φον ντερ Λάιεν: «Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί»
Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να επανεξοπλιστεί και πρέπει να δοθεί στα κράτη μέλη δημοσιονομικός χώρος για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη σύνοδο του Λονδίνου για τη στήριξη της Ουκρανίας.
Η φον ντερ Λάιεν είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη δημοκρατία.
«Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ανεπαρκών επενδύσεων, είναι πλέον υψίστης σημασίας να αυξηθούν οι αμυντικές επενδύσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», είπε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο συμμάχων του Κιέβου στο Λονδίνο.
«Τα κράτη μέλη χρειάζονται περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», συμπλήρωσε.
Τόνισε ότι θα παρουσιάσει «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης» στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την άμυνα την ερχόμενη Πέμπτη.
Ρούτε: Ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν σε ιδιωτικές τους συναντήσεις νέα σχέδια για τις αμυντικές δαπάνες
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες σε ιδιωτικές τους συναντήσεις όρισαν νέα σχέδια για αμυντικές δαπάνες, στο περιθώριο της συνόδου για την Ουκρανία στο Λονδίνο, αλλά ο Ρούτε αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες, λέγοντας ότι εναπόκειται στους ηγέτες των χωρών να παρουσιάσουν τα σχέδια αυτά.
«Σήμερα στο τραπέζι άκουσα νέες ανακοινώσεις και δεν πρόκειται να σας τις πω, γιατί πρέπει να κάνουν αυτοί τις ανακοινώσεις. Αλλά αυτό ήταν πολύ καλό νέο ότι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες», είπε ο Ρούτε σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο.
Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters