Στην αναστολή πληρωμών προς τη γαλλική εταιρεία Nexans, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και την εγκατάσταση του υποθαλάσσιου καλωδίου (Great Sea Interconnector -GSI)) για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, προχώρησε ο ΑΔΜΗΕ
Πρόκειται για την δόση Φεβρουαρίου, ύψους 70 εκατ. ευρώ. Το «πάγωμα» έγινε μετά από συνεννόηση με την Nexans.
Η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της αβεβαιότητας, που επικρατεί γύρω από το έργο, η οποία οφείλεται σε γεωπολιτικούς παράγοντες, κυρίως λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας.
Το ιταλικό ερευνητικό σκάφος IEVOLI RELUME, που μέχρι πρότινος βρισκόταν ανοιχτά της Κάσου και εν συνεχεία επέστρεψε στο Ηράκλειο Κρήτης, απέπλευσε, επιστρέφοντας στη βάση του στη Μεσίνα της Ιταλίας.
Στην Ιταλία βρίσκεται και το ερευνητικό πλοίο «NG WORKER», το δεύτερο ερευνητικό έπειτα από σχετική NAVTEX που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός Ηρακλείου, διεξήγαγε εργασίες βόρεια της Κρήτης 6,5 ναυτικά μίλια από της ακτές του Αγίου Νικολάου.
Ενόσω τα ερευνητικά πλοία πραγματοποιούν έρευνες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, η Τουρκία δεν αμελεί να δώσει το «παρών», με την τελευταία παρουσία της να είναι «ανοιχτά» της Κρήτης (20 νμ) και διακριτική.
Η γαλλική εταιρεία Nexans εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, με φόντο το «πάγωμα» των πληρωμών από τον ΑΔΜΗΕ.
Κάνοντας λόγο για «φήμες» σχετικά με το έργο, η Nexans απαντά ότι «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση ούτε τις τρέχουσες σχέσεις με τον πελάτη».
Η ανάδοχος εταιρεία σημειώνει ότι από την έναρξη του έργου έχει λάβει «σημαντικές πληρωμές» που επέτρεψαν τη συνέχιση της κατασκευής του καλωδίου.
Οπως υποστηρίζει, «προτίθεται να συνεχίσει να εκτελεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του έργου “Great Sea Interconnector” και να λαμβάνει τις αντίστοιχες πληρωμές σύμφωνα με τη σύμβαση και τις πιο πρόσφατες συζητήσεις με τον πελάτη».
«Επαναβεβαιώνουμε την αφοσίωσή μας στην επιτυχή ολοκλήρωση του στρατηγικού έργου υποδομής, το οποίο είναι απαραίτητο για την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και την ενσωμάτωση βιώσιμων πηγών ενέργειας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.