Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας χρονιάς στη Φόρμουλα Ένα πλησιάζει προς το τέλος της, καθώς το πρωί της Κυριακής (16/3, 06:00) ανοίγει, με το γκραν πρι της Αυστραλίας, στη Μελβούρνη, η «αυλαία» της σεζόν για το 2025.
Μιας σεζόν που είναι λίγο… επετειακή, καθώς φέτος συμπληρώνονται 75 χρόνια από την διεξαγωγή του «παρθενικού» γκραν πρι για την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 1950 στην πίστα του Σίλβερστον, με την Alfa Romeo να πανηγυρίζει το «1-2-3» με τους Νίνο Φαρίνα, Λουίτζι Φατζόλι και Ρετζ Παρνέλ. Ύστερα από αναμονή τριών μηνών (και κάτι), ομάδες και «πιλότοι» θα ριχθούν εκ νέου στη μάχη για τους τίτλους σε οδηγούς και κατασκευαστές, σε άλλη μια σεζόν-«μαραθώνιο» που θα δοκιμάσει τις… αντοχές τους, καθώς και φέτος είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν τα 24 γκραν πρι που πραγματοποιήθηκαν και πέρυσι. Οι φίλοι του αθλήματος θα εύχονται η «μάχη» για τον τίτλο των κατασκευαστών, η οποία πέρυσι «έβγαλε»… νικητή στον τελευταίο αγώνα του 2024, στο Άμπου Ντάμπι, όχι μόνο να επαναληφθεί και φέτος, αλλά και να… επεκταθεί στο πρωτάθλημα των οδηγών. Εκεί ο Μαξ Φερστάπεν, μολονότι σε πολλούς αγώνες του 2024 το μονοθέσιο της Red Bull δεν ήταν το ταχύτερο, κατάφερε να κατακτήσει και μαθηματικά το τέταρτο διαδοχικό «στέμμα» του στο γκραν πρι του Λας Βέγκας και ενώ απέμεναν ακόμη δύο αγώνες για το τέλος της σεζόν. Ο Ολλανδός θα προσπαθήσει φέτος να στεφθεί για πέμπτη σερί χρονιά παγκόσμιος πρωταθλητής και να ισοφαρίσει το ρεκόρ για τους περισσότερους διαδοχικούς τίτλους οδηγών στη Φόρμουλα Ένα, το οποίο κατέχει ο Μίκαελ Σουμάχερ με πέντε (2000-04). Από την πλευρά του, ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος, ύστερα από 12 χρόνια θητείας στη Mercedes, αποφάσισε να μεταπηδήσει στη Ferrari, θα «κυνηγήσει» με το μονοθέσιο των «κόκκινων» τον όγδοο τίτλο οδηγών στην καριέρα του, προκειμένου να απολαύσει τη… μοναξιά της κορυφής στη σχετική λίστα, καθώς αυτή τη στιγμή μοιράζεται το ρεκόρ για τα περισσότερα πρωταθλήματα οδηγών με τον Σουμάχερ, αφού αμφότεροι έχουν από επτά.
Φέτος, ωστόσο, ο αγώνας για τους τίτλους της Φόρμουλα Ένα δεν είναι τόσο… απλός, καθώς οι ομάδες «πονοκεφαλιάζουν» για την εξέλιξη των μονοθεσίων για τη νέα «εποχή» του πρωταθλήματος με τις αλλαγές κανονισμών που έρχονται το 2026. Η εξέλιξη αυτών των μονοθεσίων έχει αρχίσει από την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο, ήδη από το ξεκίνημα, οι ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα για το πόσους πόρους θέλουν να διαθέσουν για τα αυτοκίνητα του 2026, επειδή δεν μπορούν να… αγνοήσουν πλήρως τα σχέδια για τη σεζόν του 2025. Έτσι, θα υπάρξει μια ανάγκη για μια διαχείριση για το που θα είναι καλύτερο να δαπανηθούν οι πόροι κάθε ομάδας.
Κάποιες ομάδες ενδέχεται να επιλέξουν να δεσμευθούν περισσότερο στο 2025 για βραχυπρόθεσμα οφέλη, ενώ άλλες μπορεί να είναι πρόθυμες να… ξεγράψουν τη σεζόν που αρχίζει σε λίγες ημέρες και να ελπίζουν ότι θα ξεκινήσουν με προβάδισμα το 2026. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ferrari, Φρεντερίκ Βασέρ: «Δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση. Νομίζω ότι, αν είσαι Alpine ή Aston Martin, τότε έχεις πιθανότατα περισσότερο πειρασμό να ακολουθήσεις τους νέους κανονισμούς. Επίσης, έχεις περισσότερο χρόνο στην αεροδυναμική σήραγγα, επομένως αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα μπορείς να πας προς αυτήν την κατεύθυνση. Εάν είσαι μια ομάδα από τις πρώτες τέσσερις σήμερα, συνεχίζεις την εξέλιξη του μονοθεσίου και ξέρεις ότι θα παλέψεις για τους τίτλους την επόμενη χρονιά, οπότε είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις ένα πρωτάθλημα. Επιπλέον, εάν ξέρεις ότι δεν έκανες το καλύτερο, είναι σκληρό, ακόμη και για τον οποιονδήποτε στην ομάδα».
Η McLaren, η οποία κατέκτησε το 2024 το πρωτάθλημα κατασκευαστών, αλλά έχασε τον τίτλο των οδηγών, είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να πιέσει όσο το δυνατόν περισσότερο για το 2025. Ο τεχνικός διευθυντής μηχανικής της βρετανικής ομάδας, Νιλ Χούλντεϊ, είπε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια ευκαιρία να κατακτήσουμε ένα πρωτάθλημα το 2025. Υπάρχει, φυσικά, μια ευκαιρία να κατακτήσουμε πρωταθλήματα το 2026. Και θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες και στα δύο. Όμως, υπάρχει ο ανταγωνισμός της Red Bull. Η Mercedes θα έχει ένα γρήγορο μονοθέσιο. Έχεις τη Ferrari που είναι γρήγορη. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, για τον οποίο αυτές οι ομάδες δεν θα δημιουργήσουν πολλή απόδοση την επόμενη σεζόν, και πρέπει να είμαστε εκεί και να κάνουμε το ίδιο, αν θέλουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».
Ενώ κάθε ομάδα, η οποία ξεκινάει την επόμενη χρονιά χωρίς να έχει βλέψεις για νίκες ή τίτλους, ενδέχεται να είναι πρόθυμη να στρέψει ήδη την προσοχή της στο 2026, για την πλειονότητα των ομάδων η πτυχή-«κλειδί» θα είναι να παραμείνουν ευέλικτες ως προς το πώς θα προσεγγίσουν τα πράγματα. Σε έναν ιδανικό κόσμο, καταφέρνουν να παρουσιάσουν το… τέλειο μονοθέσιο στην αρχή της σεζόν και στη συνέχεια αυτό τους δίνει ένα πλεονέκτημα για να… χαλαρώσουν νωρίς την εξέλιξή του για το 2025 και ακολούθως να στρέψουν πλήρως την προσοχή τους στο 2026. Ομοίως, αν μια ομάδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην αρχή της χρονιάς, μπορεί οι άνθρωποί της να αισθανθούν ότι δεν αξίζει να «ρίξουν» περισσότερους πόρους απ’ όσο χρειάζεται στο τωρινό μονοθέσιο και να θεωρήσουν ότι θα είναι καλύτερο να πάρουν το… προβάδισμα έναντι των ανταγωνιστών στην εξέλιξη του αυτοκινήτου του 2026.
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι ομάδες θα εγκαταλείψουν τη μάχη στις πρώτες θέσεις πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι θα το έκαναν, εάν οι κανονισμοί παρέμεναν οι ίδιοι. Όμως, αυτή είναι μια πολύ δυναμική διαδικασία και οι ομάδες μπορεί να βρεθούν σε μια κατάσταση που θα πρέπει να πιέζουν με τις αναβαθμίσεις του 2025 για πολύ περισσότερο από ό,τι θα ήθελαν ιδανικά – είτε επειδή τους δίνεται η δυνατότητα ενός αξιοπρεπούς… τερματισμού στο πρωτάθλημα κατασκευαστών, είτε επειδή δεν θέλουν να «πέσουν» πολύ πίσω στην κατάταξη.
Όπως είπε ο τέως επικεφαλής της Aston Martin, Μάικ Κρακ: «Όλοι πρέπει να ξεκινούν στην ίδια βάση και, ανάλογα με το πού βρίσκεσαι, ποιες είναι οι διαφορές, οι άνθρωποι θα κάνουν τις επιλογές τους. Όμως, δεν υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί το ’26 απ’ ό,τι το ’25 και υπάρχει επίσης ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών που πρέπει να κατακτηθεί και ένα πρωτάθλημα οδηγών. Νομίζω ότι όλοι θα είναι με… τέρμα γκάζι το ’25 αυτή τη στιγμή, επειδή υπάρχουν και κάποιοι περιορισμοί το ’26. Όμως, στη συνέχεια γρήγορα, ανάλογα με το ποια θα είναι η… ιεραρχία και ποιές θα είναι οι διαφορές, θα πρέπει να κάνεις μια επιλογή. Μπορώ να κλείσω αυτήν την διαφορά ή άλλοι θα κλείσουν την διαφορά από μένα; Μπορώ να αντέξω οικονομικά να αγωνίζομαι με αυτά που έχω και να επικεντρωθώ στο ’26; Δεν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση τώρα. Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί και να βλέπουμε από μήνα σε μήνα πού βρισκόμαστε».
Όμως, η μη καθυστέρηση αυτής της μετάβασης περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται είναι κρίσιμη, γιατί, με την κατανόηση των κανονισμών του 2026, κάθε εβδομάδα εργασίας για το μελλοντικό μονοθέσιο πιθανότατα θα φέρει περισσότερα οφέλη από τις προσπάθειες να βελτιωθούν τα πράγματα για το 2025. Ο διευθυντής μηχανικής στην πίστα της Mercedes, Άντριου Σόβλιν, τόνισε: «Δεν νομίζω ότι κάποιος θα κάνει έναν… χονδρικό επανασχεδιασμό ή δραματική αλλαγή της γενικής ιδέας (για το 2025), επειδή αυτό είναι υπερβολικά… παρεμβατικό στο πρόγραμμά σου. Αλλά νομίζω ότι όλες οι ομάδες θα κοιτάζουν το ξεκίνημά τους στη χρονιά, για να βρουν πότε θα μπορέσουν να αφοσιωθούν πλήρως στο 2026. Η πραγματικότητα είναι ότι ο ρυθμός εξέλιξης του μονοθεσίου σου για το 2026 θα πρέπει να ξεπερνά κατά πολύ αυτόν για το ’25. Επομένως, κάθε εβδομάδα πάνω στο ‘25 χάνεις πολλές εβδομάδες πάνω στο ‘26 ως προς το έδαφος που πρέπει να καλύψεις».
Η επιλογή του πότε θα μπει ένα τέλος στην εξέλιξη του μονοθεσίου του 2025 βάσει της τρέχουσας φόρμας καθίσταται επίσης πολύ πιο περίπλοκη από το γεγονός ότι η… ιεραρχία των ομάδων που έχει διαμορφωθεί στην αρχή της σεζόν δεν θα παραμείνει απαραίτητα έτσι για ολόκληρη τη σεζόν. Όπως τόνισε ο Σόβλιν για το ότι το 2024 αποδείχθηκε πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμενε ο κόσμος: «Αν κοιτάξετε μόνο αυτή τη χρονιά, πιθανότατα ο οποιοσδήποτε θα είχε ποντάρει χρήματα στη Red Bull ότι θα κατακτούσε άλλο ένα πρωτάθλημα κατασκευαστών. Μετά ξαφνικά σκεφτόσουν ότι φαινόταν πως η McLaren θα κυριαρχούσε. Στη συνέχεια ξαφνικά η Ferrari ήρθε από το πουθενά. Εμείς (σ.σ. η Mercedes) είχαμε σύντομες περιόδους όπου δίναμε μάχες στις πρώτες θέσεις. Νομίζω ότι θα είναι μια “κλειστή” χρονιά, αλλά η περσινή χρονιά σας δίδαξε να μη βγάζετε ένα συμπέρασμα για το αποτέλεσμα του πρωταθλήματος από τους πρώτους έξι αγώνες, επειδή θα είναι δύσκολο να “διαβαστεί”».
Η τελική απόφαση θα είναι απίστευτα περίπλοκη και οι ομάδες μπορεί κάλλιστα να μην γνωρίζουν αν χρησιμοποίησαν σωστά τον χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους, μέχρις ότου αρχίσει στην πραγματικότητα η σεζόν του 2026. Όλα αυτά σημαίνουν ότι θα υπάρχει μια αυξημένη αίσθηση άγχους για τη φόρμα του μονοθεσίου στην αρχή της επόμενης σεζόν και, τελικά, ένας μεγάλος «πονοκέφαλος» για όλους από την πρώτη στιγμή.
Ο επικεφαλής της Red Bull, Κρίστιαν Χόρνερ, υπογράμμισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα πρέπει να γίνει. «Εάν βρίσκεσαι σε μια αμφίρροπη μάχη, αναπόφευκτα η εξέλιξή σου “σέρνεται” στη σεζόν για μεγαλύτερο διάστημα, κάτι που είναι ιδιαίτερα δύσκολο» είπε και συνέχισε: «Το είδαμε αυτό το ‘21 προς το ‘22, όπου έχεις μια μεγάλη εννοιολογική αλλαγή των κανονισμών. Προφανώς, όσο πιο νωρίς ξεκινάς, τόσο μεγαλύτερο πλεονέκτημα έχεις. Αλλά, εάν υπάρχει ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα και κριθεί στο τέλος, τότε θα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης για τις διαφορετικές ομάδες να επιλέξουν πώς θα κατανείμουν τους πόρους τους».
Η McLaren ξεκινάει τη σεζόν με στόχο να υπερασπιστεί τον τίτλο της στους κατασκευαστές, αλλά και να διεκδικήσει τον τίτλο στους οδηγούς, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει πέρυσι ο Λάντο Νόρις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η βρετανική ομάδα έδειξε στις δοκιμές του Μπαχρέιν να βρίσκεται σε καλό… δρόμο για να το πετύχει αυτό, μολονότι τα μονοθέσιά της δεν «έγραψαν» τους περισσότερους γύρους στο συγκεκριμένο τριήμερο (26-28/2), ούτε σημείωσαν κάποια επίδοση στον ένα γύρο που είναι από τις κορυφαίες. Όμως, η προσομοίωση αγώνα που έκανε ο Νόρις το απόγευμα της δεύτερης ημέρας (27/2) έπεισε τα paddock ότι οι πρωταθλητές κατασκευαστών είναι η ομάδα, την οποία πρέπει να νικήσουν όλοι οι υπόλοιποι. Ο επικεφαλής της βρετανικής ομάδας, Αντρέα Στέλα, προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του αποτελέσματος της συγκεκριμένης προσπάθειας του Βρετανού, λέγοντας ότι οι συνθήκες ήταν ιδανικές, ωστόσο κι άλλοι οδηγοί που (ελπίζουν ότι θα) είναι υποψήφιοι για τον τίτλο βρίσκονταν εκείνη την ώρα στην πίστα και δεν μπορούσαν να συμβαδίσουν με το ρυθμό του Νόρις.
Εφόσον ευσταθεί η εκτίμηση περί… κυριαρχίας της McLaren, τόσο ο Νόρις, όσο και ο Αυστραλός «ομόσταυλός» του, Όσκαρ Πιάστρι, μπορούν να θεωρηθούν ότι θα είναι από τους βασικούς… διεκδικητές του «στέμματος» στους οδηγούς. Τα δεδομένα της Φόρμουλα Ένα έδειξαν ότι η McLaren ήταν -με χαμηλό φορτίο καυσίμου- ταχύτερη κατά 21 εκατοστά του δευτερολέπτου από τη Ferrari, ενώ είχε ένα ελαφρώς μικρότερο πλεονέκτημα σε ρυθμό αγώνα. Επίσης, ενδέχεται η McLaren να μην έχει φανερώσει όλα τα… «χαρτιά» της στις δοκιμές, καθώς έκρυψε τον πραγματικό ρυθμό των μονοθεσίων της με το να μην επιχειρήσει γρήγορους γύρους. Για την ιστορία, ο Πιάστρι είχε την όγδοη καλύτερη επίδοση στις δοκιμές του Μπαχρέιν με 1:29.940, ενώ ο Νόρις ήταν 13ος με 1:30.430. Η Red Bull ήταν τρίτη τόσο σε επιδόσεις με χαμηλό φορτίο καυσίμου, όσο και σε ρυθμό αγώνα, ενώ η Mercedes ήταν τέταρτη, ωστόσο ο Τζορτζ Ράσελ ήταν ταχύτερος την τελευταία ημέρα των δοκιμών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Red Bull, η οποία ήταν τόσο δυνατή στις δοκιμές του 2023 και του 2024, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να… απονείμουν τον τίτλο στον Μαξ Φερστάπεν πριν καν το εναρκτήριο γκραν πρι της σεζόν, τα πράγματα φέτος είναι εντελός διαφορετικά… Τόσο ο Φερστάπεν, όσο και ο νέος «ομόσταυλός» του, Λίαμ Λόσον, είχαν τετ-α-κε, ωστόσο το πιο σημαντικό ήταν ότι έδειχναν τακτικά πως δυσκολεύονταν να διατηρήσουν τον έλεγχο της RB21. Ο τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής έδειξε κάποιο ρυθμό το απόγευμα της τελευταίας ημέρας (28/2), ωστόσο ο Ράσελ σημείωσε καλύτερο χρόνο από τον Ολλανδό, κάτι που, ακόμη κι αν συνυπολογιστεί η πιθανότητα διαφορετικών ρυθμίσεων του κινητήρα και φορτίου καυσίμου, θα ήταν αδιανόητο τα τελευταία δύο χρόνια. Όμως, ίσως πιο… ανησυχητικές ήταν οι δηλώσεις του τεχνικού διευθυνή της Red Bull, Πιέρ Βασέ, μετά την ολοκλήρωση του τεστ στο Μπαχρέιν, ο οποίος τόνισε: «Δεν ήταν τόσο ομαλό τεστ όσο εμείς περιμέναμε και η ομάδα περίμενε, αλλά είναι καλύτερο να βρούμε κάποια προβλήματα εδώ, παρά αργότερα, και γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να καταλάβουμε το μονοθέσιο».
Η Williams, η οποία ήταν ένατη μεταξύ των 10 ομάδων την περυσινή σεζόν, σημείωσε τον ταχύτερο γύρο του τριημέρου, καθώς ο Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ «γύρισε» -με χαμηλό φορτίο καυσίμου- την “Bahrain International Circuit” σε 1:29.348, ενώ την πρώτη τριάδα με τις καλύτερες επιδόσεις στο Μπαχρέιν συμπλήρωσαν οι οδηγοί της Ferrari (σ.σ. 1:29.379 ο Λιούις Χάμιλτον και 1:29.431 ο Σαρλ Λεκλέρκ). Επίσης, η Williams ήταν πέμπτη στην κατάταξη των ομάδων με τους περισσότερους γύρους στις δοκιμές, καθώς οι οδηγοί της «έγραψαν» 395 γύρους, περισσότερους από τη McLaren (381) και τη Ferrari (382), με τα δεδομένα να δείχνουν ότι η βρετανική ομάδα ενδέχεται να δώσει «μάχη» με την -ιδιοκτησίας Renault- Alpine για τον τίτλο της καλύτερης πίσω από την πρώτη τετράδα, ενώ… ερωτηματικό αποτελεί η Aston Martin. Από την πλευρά της, η Sauber που κατετάγη πέρυσι τελευταία και η οποία το 2026 θα είναι η εργοστασιακή ομάδα της Audi, δεν έδειξε σημάδια ότι θα μπορέσει να… ξεκολλήσει από την «ουρά».
Ενδέχεται, πάντως, τα αποτελέσματα των δοκιμών να μην είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά για τις δυνατότητες κάθε ομάδας, και γιατί οι ψυχρές συνθήκες στο Μπαχρέιν δυσκόλεψαν το «διάβασμα» των αποτελεσμάτων, αλλά και γιατί, μολονότι οι αποστάσεις που διανύουν τα μονοθέσια αποτελούν έναν ισχυρό δείκτη για την αξιοπιστία τους, υπάρχουν πολλές άγνωστες παράμετροι για τους χρόνους που επιτυγχάνονται στις δοκιμές, όπως το φορτίο καυσίμου και το «στήσιμο» του κάθε μονοθεσίου την ώρα που σημειώθηκαν οι εν λόγω επιδόσεις. Για τους επικεφαλής των ομάδων, όμως, το σημαντικότερο στις δοκιμές είναι η αξιοπιστία του μονοθεσίου τους, γιατί, εάν το αυτοκίνητο δεν έχει προβλήματα, μπορούν στη συνέχεια να εργαστούν για τη βελτίωση του «στησίματος» και της ταχύτητας του μονοθεσίου. Εάν, ωστόσο, το αυτοκίνητο δεν έχει αξιοπιστία, η ομάδα πηγαίνει συχνά στον πρώτο αγώνα της χρονιάς με πολλά… ερωτηματικά και πρέπει να περάσει τα πρώτα γκραν πρι προσπαθώντας να καταλάβει τι συμβαίνει. Έτσι, η αξιοπιστία προηγείται πάντα έναντι των επιδόσεων στις δοκιμές, με την ταχύτητα να μην είναι πάντα ο πιο… ασφαλής δείκτης για την πορεία μιας ομάδας στη σεζόν. Για την ιστορία, «πρωταθλήτρια»… αξιοπιστίας στις εφετινές δοκιμές ενόψει της νέας σεζόν αναδείχθηκε η Mercedes που «έγραψε» 458 γύρους, ενώ την πρώτη τριάδα συμπλήρωσαν η Haas (με 457 γύρους) και οι Racing Bulls (454 γύροι). Από τους υπόλοιπους μεγάλους, η Ferrari ήταν έκτη στη σχετική κατάταξη με 382 γύρους, ακολούθησε η McLaren με 381, ενώ η Red Bull ήταν δέκατη και τελευταία με 304 γύρους.
Οι ομάδες της Φόρμουλα Ένα θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό το όριο κόστους, το οποίο τέθηκε για πρώτη φορά σε ισχύ το 2021. Για το 2025, το όριο κόστους ανέρχεται στα 140,4 εκατομμύρια δολάρια, με τη «βάση» για 21 αγώνες να τίθεται στα 135 εκατομμύρια δολάρια και να προβλέπεται ένα αυξημένο… επίδομα για κάθε γκραν πρι που ξεπερνάει το «φράγμα» των 21 αγώνων.
Πάντως, η σεζόν του 2025 ξεκίνησε πριν καν… αρχίσει η περυσινή, καθώς την 1η Φεβρουαρίου 2024 ανακοινώθηκε η μετακίνηση-«βόμβα» του Λιούις Χάμιλτον στη Ferrari. Ο Βρετανός επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής ενεργοποίησε τη ρήτρα αποδέσμευσης στο συμβόλαιό του με τη Mercedes (το οποίο είχε ισχύ έως το τέλος του 2025), προκειμένου να μετακομίσει στο Μαρανέλο, σε μια προσπάθεια να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο στη σπουδαία καριέρα του. Όμως, αυτή δεν είναι η μοναδική σπουδαία… μεταγραφή ενόψει του 2025 στη Φόρμουλα Ένα, καθώς τον περασμένο Μάιο ανακοινώθηκε η αποχώρηση από τη Red Bull του Εϊντριαν Νιούι, ύστερα από θητεία σχεδόν 20 χρόνων στην αυστριακή ομάδα. Τα μονοθέσια που σχεδίασε ο κορυφαίος σχεδιαστής της Φόρμουλα Ένα έχουν κατακτήσει 26 τίτλους οδηγών και κατασκευαστών για λογαριασμό των Williams, McLaren και Red Bull. Τον Σεπτέμβριο έγινε γνωστό ότι ο 66χρονος Βρετανός εντάχθηκε στο δυναμικό της Aston Martin και μάλιστα έπιασε… δουλειά από την 1η Μαρτίου 2025.
Σε ό,τι αφορά τις ομάδες, υπάρχει μια αλλαγή ονόματος σε σχέση με το 2024, γιατί η RB δεν χρησιμοποιεί πλέον αρχικά γράμματα στο όνομά της και αποκαλείται Racing Bulls.
Όσον αφορά τους οδηγούς, η έλευση του Λιούις Χάμιλτον στη Ferrari είχε ως αποτέλεσμα να μην ανανεωθεί από την ιταλική ομάδα το συμβόλαιο του Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ, ο οποίος επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Williams. Ο Ισπανός επρόκειτο αρχικά να πάρει τη θέση του Αμερικανού Λόγκαν Σάρτζεντ στη βρετανική ομάδα, ωστόσο ο Σάρτζεντ αντικαταστάθηκε από τον Αργεντινό Φράνκο Κολαπίντο στους τελευταίους εννέα αγώνες του 2024. Στο μεταξύ, το κενό που άφησε ο Χάμιλτον στη Mercedes καλύπτει ο 18χρονος Ιταλός, Αντρέα Κίμι Αντονέλι, ο οποίος «έτρεχε» πέρυσι στη Φόρμουλα 2.
Η Haas έχει ένα εντελώς νέο δίδυμο οδηγών για το 2025, καθώς ο Γερμανός Νίκο Χούλκενμπεργκ αποχώρησε με προορισμό τη Sauber, ενώ ο Δανός Κέβιν Μάγκνουσεν δεν βρήκε θέση οδηγού στη Φόρμουλα Ένα για το 2025. Τις θέσεις τους θα πάρουν ο Γάλλος Εστεμπάν Οκόν, ο οποίος μέχρι πέρυσι «έτρεχε» με την Alpine, και ο αναπληρωματικός οδηγός της αμερικανικής ομάδας, Όλιβερ Μπέρμαν, ο οποίος πέρυσι «έγραψε» τρεις συμμετοχές στη Φόρμουλα Ένα. Τη θέση του Οκόν στην Alpine πήρε ο Αυστραλός «ρούκι», Τζακ Ντούχαν, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα Ένα με τη γαλλική ομάδα στο περυσινό γκραν πρι του Άμπου Ντάμπι.
Στο μεταξύ, οι Βάλτερι Μπότας και Γκουανγιού Ζου αποτελούν παρελθόν από τη Sauber, η οποία, εκτός από την εμπειρία του Χούλκενμπεργκ, επέλεξε να… βασιστεί και στο ταλέντο του 20χρονου Βραζιλιάνου, Γκάμπριελ Μπορτολέτο, ο οποίος πέρυσι κατέκτησε τον τίτλο στη Φόρμουλα 2.
Από εκεί και πέρα, μολονότι είχε συμβόλαιο έως το τέλος του 2026, ο Σέρχιο Πέρες είδε την «πόρτα της εξόδου» από τη Red Bull μετά το τέλος της παρελθούσας σεζόν, ενώ τον Μεξικανό αντικατέστησε ο Λίαμ Λόσον. Ο Νεοζηλανδός πήρε… προαγωγή από τους Racing Bulls, στους οποίους «έτρεξε» σε πέντε γκραν πρι το 2023 (σ.σ. όταν η ομάδα ονομαζόταν AlphaTauri) και σε έξι αγώνες πέρυσι (σ.σ. με την ομάδα να λέγεται RB). Τη θέση του Λόσον στους Racing Bulls πήρε ο Γάλλος αναπληρωματικός οδηγός της Red Bull, Ιζάκ Ατζάρ, ο οποίος κατετάγη δεύτερος πίσω από τον Μπορτολέτο στο περυσινό πρωτάθλημα της Φόρμουλα 2.
Μετά την εξέλιξη αυτή, οι Λόσον, Μπέρμαν και Ντούχαν ετοιμάζονται για την πρώτη πλήρη σεζόν τους στη Φόρμουλα Ένα, ενώ οι Αντονέλι, Μπορτολέτο και Ατζάρ μετρούν αντίστροφα για το ντεμπούτο τους στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι η Haas έγραψε Ιστορία στον… ανδροκρατούμενο κόσμο της Φόρμουλα Ένα, καθώς η Λάουρα Μίλερ είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει καθήκοντα μηχανικού αγώνα, με τη Γερμανίδα να έχει πλέον το ρόλο του «δεξιού χεριού» του οδηγού της αμερικανικής ομάδας, Εστεμπάν Οκόν.
Τέλος, το αγωνιστικό προγραμμα του 2025 περιλαμβάνει τα 24 γκραν πρι που διεξήχθησαν και πέρυσι, με τον συγκεκριμένο αριθμό να αποτελεί ρεκόρ για τη Φόρμουλα Ένα. Για πρώτη φορά μετά το 2019, τη «αυλαία» της σεζόν θα ανοίξει το γκραν πρι Αυστραλίας, το οποίο ήταν ο τρίτος αγώνας στο περυσινό καλαντάρι μετά από αυτούς σε Μπαχρέιν και Σαουδική Αραβία, οι οποίοι φέτος μετατέθηκαν για τον Απρίλιο, προκειμένου να μη συμπέσουν με το Ραμαζάνι. Όπως και πέρυσι, έξι από τα γκραν πρι που βρίσκονται στο καλαντάρι του 2025, θα «περιέχουν» και αγώνα σπριντ. Το Βέλγιο αντικατέστησε την Αυστρία στο πρόγραμμα των σπριντ, ενώ οι υπόλοιποι αγώνες θα διεξαχθούν, όπως και πέρυσι, σε Κίνα, Μαϊάμι, Όστιν, Σάο Πάουλο και Κατάρ.
Οι τελικές βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών στη Φόρμουλα Ένα για το 2024 έχουν ως εξής:
ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ
1. Μαξ Φερστάπεν (Ολλανδία/Red Bull) 437 βαθμοί --ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ--
2. Λάντο Νόρις (Μ. Βρετανία/McLaren) 374
3. Σαρλ Λεκλέρκ (Μονακό/Ferrari) 356
4. Όσκαρ Πιάστρι (Αυστραλία/McLaren) 292
5. Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ (Ισπανία/Ferrari) 290
6. Τζορτζ Ράσελ (Μ. Βρετανία/Mercedes) 245
7. Λιούις Χάμιλτον (Μ. Βρετανία/Mercedes) 223
8. Σέρχιο Πέρες (Μεξικό/Red Bull) 152
9. Φερνάντο Αλόνσο (Ισπανία/Aston Martin) 70
10. Πιέρ Γκασλί (Γαλλία/Alpine) 42
11. Νίκο Χούλκενμπεργκ (Γερμανία/Haas) 41
12. Γιούκι Τσουνόντα (Ιαπωνία/RB) 30
13. Λανς Στρολ (Καναδάς/Aston Martin) 24
14. Εστεμπάν Οκόν (Γαλλία/Alpine) 23
15. Κέβιν Μάγκνουσεν (Δανία/Haas) 16
16. Αλεξάντερ Άλμπον (Ταϊλάνδη/Williams) 12
17. Ντάνιελ Ρικιάρντο (Αυστραλία/RB) 12
18. Όλιβερ Μπέρμαν (Μ. Βρετανία/Haas) 7
19. Φράνκο Κολαπίντο (Αργεντινή/Williams) 5
20. Γκουανγιού Ζου (Κίνα/Sauber) 4
21. Λίαμ Λόσον (Νέα Ζηλανδία/RB) 4
22. Βάλτερι Μπότας (Φινλανδία/Sauber) 0
23. Λόγκαν Σάρτζεντ (ΗΠΑ/Williams) 0
24. Τζακ Ντούχαν (Αυστραλία/Alpine) 0
ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ
1. McLaren-Mercedes 666 βαθμοί --ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ--
2. Ferrari 652
3. Red Bull-Honda RBPT 589
4. Mercedes 468
5. Aston Martin-Mercedes 94
6. Alpine-Renault 65
7. Haas-Ferrari 58
8. RB-Honda RBPT 46
9. Williams-Mercedes 17
10. Sauber-Ferrari 4