Ο Αμερικανός master σαξοφωνίστας, συνθέτης και δάσκαλος Jean Toussaint έρχεται στην Ελλάδα με το κουαρτέτο του για τέσσερις εμφανίσεις, από την Παρασκευή 4 έως και τη Δευτέρα 7 Απριλίου στο Half Note Jazz Club.
O Jean Toussaint προέρχεται από μία από τις σημαντικότερες πηγές καλλιτεχνών στο χώρο της jazz, το combo των Jazz Messengers του Art Blakey. Μια μπάντα φυτώριο θρύλων που μέλη της από την δεκαετία του ’50 μέχρι και το θάνατο του Art Blakey το ’90, ήταν οι Wayne Shorter, Hank Mobley, Lee Morgan, Benny Golson, Wynton & Branford Marsalis, Keith Jarrett, Freddie Hubbard, Curtis Fuller, Billy Harper , McCoy Tyner και πολλές δεκάδες άλλοι. Ο βραβευμένος με Grammy με την μπάντα αυτή Jean Toussaint, ήταν μέλος των Messengers για σχεδόν μία πενταετία την δεκαετία του ’80.
Ο Jean Toussaint γεννήθηκε στην Aruba της Καραϊβικής, αλλά μεγάλωσε στο Saint Thomas κι αργότερα σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία έζησε στην Νέα Υόρκη. Ως παιδί έμαθε να παίζει Calypso κι αργότερα πήγε στο Berklee College of Music της Βοστώνης προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70 ΄ όπου σπούδασε σαξόφωνο με τον μεγάλο σαξοφωνίστα Bill Pierce. Την ίδια εποχή μ’ αυτόν ήταν στο ίδιο κολλέγιο η Cindy Blackman, o Jeff Watts, o Greg Osby, o Victor Bailey και άλλοι αστέρες. Το 1979 σχημάτισε συγκρότημα με τον τρομπετίστα Wallace Roney κι όταν μετακινήθηκε στην Νέα Υόρκη ο δάσκαλός του Bill Pierce, πρότεινε στον μυθικό Art Blakey να τον εντάξει στους Jazz Messengers. Έτσι αιφνίδια, ο Jean Toussaint βρέθηκε σε μία μπάντα από τις σημαντικότερες του πλανήτη, που έπαιζε στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου. Το ’84 με τον Jean Toussaint στο τενόρο, τον Terence Blanchard στην τρομπέτα, τον Donald Harrison στο alto, τον Lonnie Plaxico στο μπάσο, τον Mulgrew Miller στο πιάνο και φυσικά τον Art Blakey στα τύμπανα, ηχογράφησαν live τον δίσκο “ New York Scene” που έμελλε να κερδίσει το Grammy για Best Instrumental Performance. Όταν δεν περιόδευε με τον Blakey εμφανιζόταν στην Ν. Υόρκη πλάι στον Dizzy Gillespie, τον Elvin Jones, τον Bobby Hutcherson ή τον Freddie Hubbard.
Μια μεγάλη αλλαγή στην ζωή του, ήταν η πρόταση να αναλάβει μία έδρα σε μουσικό πανεπιστήμιο του Λονδίνου πρόταση την οποία και δέχτηκε το 1987 και μετακινήθηκε στο Ην. Βασίλειο. Εκεί συνάντησε και συνεργάστηκε με τους κορυφαίους Βρετανούς μουσικούς όπως οι Courtney Pine, Jason Rebello, Cleveland Watkiss κ.α σε διάφορα live, ενώ παρήγαγε δισκογραφικά θαύματα. Ταυτόχρονα με το παρουσία του στην Ευρώπη, υπήρξε πρώτη επιλογή σε περιοδείες καλλιτεχνών όπως ο Max Roach, ο Cedar Walton, o Horace Silver, o McCoy Tyner kai ο Gil Evans. Eκτός των εμφανίσεών του σε περιοδείες άλλων leaders, ο 65χρονος σήμερα Toussaint και η μπάντα του για 3 δεκαετίες συμμετέχει στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και στις σπουδαιότερες αίθουσες της Ευρώπης.
Στις πρώτες αυτές εμφανίσεις του στο Half Note o μοναδικός Jean Toussaint πλαισιώνεται από τον Emil Hinton στο πιάνο, τον Lorenzo Morabito στο μπάσο και τον Ben Brown στα τύμπανα.
Jean Toussaint – Saxophones
Emil Hinton – Piano
Lorenzo Morabito – Bass
Ben Brown – Drums
Info
JEAN TOUSSAINT QUARTET
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4- ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Έναρξη Παρασκευή & Σάββατο 22:30 – Κυριακή & Δευτέρα 21:30
Half Note Jazz Club Τριβωνιανού 17, Μετς | 210 9213310