Με αφορμή την πολυσυζητημένη βρετανική σειρά, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, σε γνωστή πλατφόρμα, με τίτλο «Εφηβεία», μίλησε στην εμπομπή Update, του ΕΡΤNews και τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα, ο Γιώργος Κορμάς, υπεύθυνος της Γραμμής Βοήθειας Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου.
«Καταρχήν είναι πολύ σημαντικό να δούμε το μεγαλείο της τέχνης. Πράγματα δηλαδή που απασχολούν τις οικογένειες σε όλο τον κόσμο, μια σειρά είναι ικανή να τα βάλει στο επίκεντρο και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό και να βγάλουμε το καπέλο στην τέχνη που τα κατάφερε» ανέφερε ο κος Κορμάς αρχικά.
Με αφορμή την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, να προβληθεί η σειρά δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κος Κορμάς εξέφρασε την άποψη ότι θα έπρεπε η «Εφηβεία» να προβληθεί και στο δημοτικό, στη λογική ότι ο πρωταγωνιστής της σειράς είναι ένα 13χρόνο αγόρι, δηλαδή ένα παιδί της πρώτης γυμνασίου, που φτάνει σε ένα σημείο να κάνει ένα έγκλημα γιατί απορρίπτεται ως άντρας από την κοινωνία του διαδικτύου, πράγμα που σημαίνει ότι όλο αυτό διαμορφώθηκε κατά τα χρόνια που φοιτούσε στο δημοτικό.
Ο κύριος Κορμάς επισήμανε: «Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι τα κοινωνικά δίκτυα δεν επιτρέπονται στα χρόνια του δημοτικού για τα παιδιά. Παρόλα αυτά στη χώρα μας ένα 70% των παιδιών είναι στα social media αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Εάν το παιδί αυτό δεν είναι στο Instagram θα είχε δύο προβλήματα. Το ένα είναι ίσως ότι δεν θα έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Το δεύτερο είναι το ερώτημα αν ο πατέρας και η μητέρα, ήταν «στοργικοί, ιδανικοί», το παιδί δεν θα έφτανε σε αυτό το σημείο;».
Ενώ στην συνέχεια ανέφερε: «Στην καθημερινότητά μας βλέπουμε ότι παιδιά από ιδανικές κοινωνίες και οικογένειες φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις. Το έχουμε δει πολύ συχνά και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που δεν φαίνεται σε άλλες γενιές. Γιατί το παιδί μπαίνει στα κοινωνικά δίκτυα σε ηλικία 7, 8, 9 χρονών, γιατί το παιδί βλέπει πορνογραφία σε αυτές τις ηλικίες που καταπατείται η παιδικότητα και αθωότητά του. Δηλαδή ενώ πρέπει να είναι παιδί, ξαφνικά γίνεται ενήλικας που τον απορρίπτουν οι γυναίκες στα 12 και στα 13. Γιατί εκείνη τη στιγμή που το παιδί πρέπει να έχει πρότυπα τον μπαμπά και τη μαμά, ξαφνικά έχει τον ίνσταγκραμερ ή το youtuber ή οποιονδήποτε άλλον που διαφημιστικά έρχεται και πέφτει πάνω του», σημειώνοντας ότι ουσιαστικά τα πρότυπα του πατέρα και της μητέρας αντικαθίστανται από αυτά του διαδικτύου από την ημέρα που τα παιδιά γεννιούνται. Πρόσθεσε δε, ότι δεν είναι σίγουρος για το εάν το οικογενειακό περιβάλλον ήταν πιο στοργικό, το παιδί αυτό δεν θα είχε αυτήν τη συμπεριφορά.
Σε σχόλιο της Σταυρούλας Χριστοφιλέα ότι στη συγκεκριμένη σειρά βλέπουμε μια μεσοαστική οικογένεια με δύο γονείς που προσπαθούν για το καλύτερο για τα δύο παιδιά που έχουν και έχουν μια καλή μεταξύ του σχέση, που τελικά το μικρότερο παιδί της οικογένειας καταλήγει να κάνει ένα φόνο, ο κος Κορμάς ανέφερε: «Έχουμε δει αντίστοιχες περιπτώσεις πριν πολλά χρόνια όπου κάποια παιδιά στην Κορέα παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια και βγήκαν στο δρόμο και σκότωσαν κάποιους ανθρώπους. Δηλαδή δεν το βλέπουμε πρώτη φορά στο χώρο. Αυτό συμβαίνει γιατί τα ερεθίσματα που παίρνουν τα παιδιά που είναι στα social media από την οικογένεια είναι υποδεέστερα, ως ελάχιστα, σε σχέση με αυτά που δέχονται από τα social media. Δηλαδή μεγαλώνουν τα παιδιά μέσα στα social media αντικαθιστώντας το ρόλο της οικογένειας».
Μιλώντας για την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά σήμερα ο κος Κορμάς ανέφερε: «Αυτό που ζούμε εμείς και το ζούμε καθημερινά και όλα τα κέντρα και στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι ότι πολλά παιδιά παίζουν τα παιχνίδια του πνιγμού για παράδειγμα, που μπορεί να σε παρασύρει κάποιος, να σε προτρέψει προς αυτοκτονία. Δηλαδή στην Αγγλία που μιλάμε αυτή τη στιγμή ένα παιδί την εβδομάδα προτρέπεται σε αυτοκτονία. Άρα θέλω να σας πω ότι υπάρχουν και χειρότερα σενάρια».
Τέλος, ο κος Κορμάς ανέφερε ότι η μόνη λύση είναι οι γονείς να αποτρέψου να τα παιδιά τους, ειδικά στο δημοτικό, από το να μπαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας «Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι γονείς είναι ότι θα πρέπει να απαλλάξουν τα παιδιά τους από τα κοινωνικά δίκτυα σε πρώτη φάση για να μπορέσουν τα παιδιά στο δημοτικό να έχουν πρότυπο τον μπαμπά και τη μαμά.
Να γίνουμε εμείς καλύτεροι γονείς και καλύτεροι άνθρωποι, ώστε να τους εμπνεύσουμε μέσα από τη συμπεριφορά μας και το παράδειγμά μας για τις αξίες, το να σέβονται τον εαυτό τους, να σέβονται την εικόνα τους, τις φωτογραφίες τους. Και όταν το παιδί έχει αναπτύξει ένα αξιακό σύστημα, τότε θα πάει να διαχειριστεί αυτό το πράγμα», καταλήγωντας ότι εάν δεν το κάνουμε αυτό θα ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις.