«Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι αυτονόητο ότι αποτελούν μια ιστορική στροφή στον προστατευτισμό και μια απότομη αλλαγή στον τρόπο που το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρόεδρου των ΗΠΑ για την επιβολή δασμών, κατά την συνεδρίαση για την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις» στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Ο υπουργός, ανέφερε ότι οι αποφάσεις αυτές «αποτελούν μια θεμελιώδη απόκλιση από το πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυσή της».
Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «ως χώρα, είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου. Πιστεύουμε ότι ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος δεν ευνοεί κανέναν. Και ελπίζουμε ότι αυτό το κεφάλαιο, θα διαρκέσει όσο το δυνατόν λιγότερο. Οι επιπτώσεις δεν μπορεί ακόμα να αποτυπωθούν στην ολότητά τους, εάν και είναι δεδομένο ότι θα είναι αρνητικές. Αυτό που είδαμε χθες, δεν συνιστά μια στατική ή αλλά μια δυναμική εικόνα και είναι δεδομένο ότι οι οικονομίες όλου του πλανήτη θα αντιδράσουν με πολλαπλούς τρόπους και έτσι θα υπάρξουν όχι ένας αλλά πιθανώς αρκετοί γύροι κλιμάκωσης μέχρι να αποτυπωθεί η νέα οικονομική ισορροπία».
Ο υπουργός, σημείωσε ότι «είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει και θα συνδιαμορφώσει την ενιαία ευρωπαϊκή αντίδραση. Η ελληνική οικονομία, με σχέδιο, με υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις διεθνείς προκλήσεις».
Τσιάρας: Ψυχραιμία στις αντιδράσεις μας έναντι των αμερικανικών δασμών
Χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιδράσεις μας έναντι των δασμών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ.
«Είναι αδιανόητο σε μία ανοικτή παγκοσμιοποιημένη αγορά, η οποία έχει διαμορφώσει συνθήκες ελεύθερης διακίνησης στο εμπόριο, εδώ και τουλάχιστον τρεις δεκαετίες, με πολλές διακρατικές και γενικότερες συμφωνίες, να αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη και να δημιουργούνται νέα δεδομένα», σημείωσε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε: «Η ΕΕ που είναι μία τεράστια αγορά 450 εκατομμυρίων, έχει διαπραγματευτική δύναμη και να πάρει αποφάσεις, κάνοντας τις απαραίτητες επιλογές. Αυτή η συνθήκη που διαμορφώνεται είναι πολύ δύσκολη. Μπορεί σε εμάς να αφορά κάποια προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφορά στη βαριά τους βιομηχανία».
Αναφορικά με το αν η χώρα μας θα διεκδικήσει εξαιρέσεις σε κάποια προϊόντα όπως η επιτραπέζια ελιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε: «Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πάρουμε εξαιρέσεις, γιατί κανείς μας δεν γνωρίζει αν αυτήν τη στιγμή η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να κάνει εξαιρέσεις. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Εννοείται ότι η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση ότι τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να έχουν μια διαφορετική μεταχείριση».
Για τις πληρωμές που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ επεσήμανε πως πληρώθηκαν 450 εκατ. ευρώ, ενώ τα αιτούμενα χρήματα ήταν τουλάχιστον διπλάσια. «Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση που αφορούσε και στον επαναπροσδιορισμό των ποσών που έπρεπε να δώσουμε ανά καλλιέργεια για κάθε οικολογικό σχήμα, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει αυτό», υποστήριξε.
Επιπλέον, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι αυτό το πρόβλημα δημιουργήθηκε λόγω της επιλογής των πολλών Οικολογικών Σχημάτων (Eco Schemes). «Μπροστά μας υπάρχει “πεδίον δόξης λαμπρό” για να αναθωρήσουμε, ανασκευάσουμε και να ξαναδούμε τα οικολογικά σχήματα στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ», κατέληξε.