Μια διαφορετική οπτική στα πιθανά αποτελέσματα των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ο Economist. Σε άρθρο του χρησιμοποιεί μια παράφραση του συνθήματος που κυριάρχησε στην προεκλογική καμπάνια του αμερικανού προέδρου και ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη την Κίνα ξανά».
Το ρεπορτάζ της αναφέρει ότι παρουσιάζεται μια ευκαιρία στην Κίνα να «ξανασχεδιάσει τον γεωπολιτικό χάρτη της Ασίας υπέρ της». Φυσικά αυτό δε θα είναι εύκολο. Δεδομένου ότι οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 20% του ΑΕΠ, όπως και το 2017, οι δασμοί Τραμπ θα πλήξουν την οικονομία της Κίνας. Η τακτική της Κίνας να ανακατευθύνει τις αλυσίδες παραγωγής των εταιρειών της μέσω χωρών όπως το Βιετνάμ για να παρακάμψει τους δασμούς θα λειτουργήσει λιγότερο καλά τώρα που η Αμερική υψώνει εμπόδια σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο εμπορικός πόλεμος έρχεται καθώς η Κίνα εξακολουθεί να παλεύει με τον αποπληθωρισμό, τη στεγαστική δυσπραγία και τη θλιβερή δημογραφία. Τα τελευταία πέντε χρόνια το Κομμουνιστικό Κόμμα έχει παραμελήσει την αδύναμη κατανάλωση και έχει υιοθετήσει έναν απερίσκεπτο κρατισμό που έχει περιορίσει τον ιδιωτικό τομέα.
Η Κίνα είναι σε ισχυρότερη θέση
Παρ’ όλα αυτά, η Κίνα εισέρχεται στη νέα εποχή του MAGA ισχυρότερη από ό,τι στην πρώτη θητεία Τραμπ. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Αμερική είναι υπερβολικά πολωμένη και καταπονημένη για να διατηρήσει τον παγκόσμιο ρόλο της. Ένα από τα συνθήματά του προειδοποιεί για «μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν γίνει ποτέ εδώ και έναν αιώνα».
Ο κ. Σι προετοιμάζεται για τον σημερινό χαοτικό κόσμο από τότε που έγινε ηγέτης της Κίνας το 2012. Έχει παροτρύνει τη χώρα του να αποκτήσει οικονομική και τεχνολογική αυτάρκεια. Η Κίνα έχει μειώσει την ευπάθειά της στα αμερικανικά ασφυκτικά μέτρα, όπως οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών. Αν και οι τράπεζές της εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσβαση σε δολάρια, πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες μη τραπεζικές διεθνείς πληρωμές σε γουάν.
Η εγχώρια οικονομία της Κίνας έχει ανεπίγνωστα πλεονεκτήματα. Ο ανταγωνισμός και η υιοθέτηση της τεχνολογίας σημαίνουν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της κατατροπώνουν τους δυτικούς αντιπάλους της σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι την «οικονομία χαμηλού υψομέτρου», δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ιπτάμενα ταξί.
Ένα παράδειγμα της υπόσχεσης της Κίνας είναι το DeepSeek, το οποίο θεωρείται ως σημάδι ότι η χώρα μπορεί να καινοτομήσει παρακάμπτοντας το αμερικανικό εμπάργκο ημιαγωγών.
Η γεωπολιτική ευκαιρία
Στο δημοσίευμα του Economist επισημαίνεται ότι «η οικονομία θα χρειαστεί επίσης περισσότερα κίνητρα για την τόνωση της κατανάλωσης και πιο αποφασιστικές προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της αγοράς ακινήτων, η οποία εξακολουθεί να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη των νοικοκυριών. Η επιπλέον κατανάλωση θα ωφελήσει και τις κινεζικές σχέσεις με το εξωτερικό, βοηθώντας στην απορρόφηση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας. Καθώς η Αμερική υψώνει τείχη, η Κίνα θα έχει την ευκαιρία να επανεκκινήσει τις εμπορικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο προσφέροντας να επενδύσει στη μεταποίηση σε χώρες εταίρους αντί να τις κατακλύζει με εξαγωγές».
Αυτές οι οικονομικές ευκαιρίες βρίσκονται παράλληλα με μια γεωπολιτική ευκαιρία. Η πολιτική της Αμερικής για την Κίνα είναι ανησυχητικά ασαφής. Τα γεράκια στην κυβέρνηση επιμένουν ότι, με την απομάκρυνση από την Ευρώπη, η Αμερική απελευθερώνει πόρους για να περιορίσει την Κίνα. Ωστόσο, ο κ. Τραμπ θαυμάζει τον κ. Σι και έχει στείλει έναν σύμμαχό του, τον γερουσιαστή Στιβ Ντέινς, στο Πεκίνο για να βάλει τα δυνατά του χαρτιά για μια συμφωνία. Στην πρώτη του θητεία, ο κ. Τραμπ συνήψε εμπορική συμφωνία με την Κίνα- τώρα θέλει να παζαρέψει για το TikTok.
Το κείμενο του Economist κλείνει με νέα ευθεία βολή κατά του Τραμπ. «Το αν θα αδράξει αυτή τη στιγμή εξαρτάται από έναν άνθρωπο: τον κ. Σι. Αλλά το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η ευκαιρία οφείλεται σε έναν άλλο: Τραμπ» αναφέρει χαρακτηριστικά.