Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από επικοινωνία που είχε με τον Κιρ Στάρμερ, δήλωσε πως η ΕΕ θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
Σε περίπτωση όμως που δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος, τότε θα προχωρήσει σε αντίμετρα.
Ηδη, σύμφωνα με το Reuters υπάρχει ένα πλάνο με δύο στάδια δασμών κατά των ΗΠΑ, ένα με προϊόντα που το κόστος θα είναι πολύ μικρότερο από αυτό που πληρώνει πλέον η ΕΕ, ενώ για το δεύτερο δεν έχει υπάρξει κάποια πληροφορία.
Η απόφαση για διαπραγμάτευση είναι αναμενόμενη καθώς τα περισσότερα κράτη έχουν έρθει ή έχουν εκφράσει την επιθυμία, να συνομιλήσουν με την κυβέρνηση Τραμπ κα9 να διαπραγματευτούν.
Η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της για τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Τραμπ στις 2 Απριλίου και τη ζημιά που αυτοί ενδέχεται να προκαλέσουν σε όλες τις χώρες — τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, συμπεριλαμβανομένων και των φτωχότερων εθνών του κόσμου. Αναγνωρίζοντας ότι οι δασμοί αυτοί αποτελούν μια σημαντική καμπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας παράλληλα με σαφήνεια ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της μέσω ανάλογων αντίμετρων, εφόσον χρειαστεί».
Την ίδια στιγμή, τόνισε την αποφασιστικότητά της «να συνεργαστεί με εταίρους για να ανταποκριθεί στη νέα αυτή πραγματικότητα της παγκόσμιας οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι κάθε εμπορικός εταίρος θα ενεργήσει σύμφωνα με τις δικές του προτεραιότητες».
Η φον ντερ Λάιεν επανέλαβε επίσης τη «σταθερή δέσμευση της ΕΕ να συνεργάζεται στενά με το Ηνωμένο Βασίλειο στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας, καθώς και τη διαρκή στήριξη προς την Ουκρανία».
Στάρμερ και φον ντερ Λάιεν συζήτησαν τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου, η οποία θα αποτελέσει μια σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ–ΗΒ σε βασικούς τομείς, όπως η ασφάλεια και η άμυνα, το εμπόριο και η οικονομία.
Η Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Συνόδου για το Μέλλον της Ενεργειακής Ασφάλειας, που θα πραγματοποιηθεί στο Lancaster House.
Reuters: Πώς απαντάει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους δασμούς Τραμπ – Τα προϊόντα που μπαίνουν στο στόχαστρο
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν να παρουσιάσουν ενιαίο μέτωπο τις επόμενες ημέρες κατά των δασμών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εγκρίνοντας πιθανότατα μια πρώτη σειρά στοχευμένων αντίμετρων σε εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων αξίας έως και 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναφέρει το Reuters.
Μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η ΕΕ θα ενωθεί με την Κίνα και τον Καναδά στην επιβολή αντίποινων δασμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πρώιμη κλιμάκωση αυτού που ορισμένοι φοβούνται ότι θα εξελιχθεί σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει τα αγαθά ακριβότερα για δισεκατομμύρια καταναλωτές και θα ωθήσει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο σε ύφεση.
Οι ΗΠΑ πρόκειται να ενεργοποιήσουν από την Τετάρτη ένα νέο πακέτο δασμών 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, ενώ θα επιβληθούν και «αντίστροφοι» δασμοί 20% σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών εξαγόμενων προϊόντων.
Τα προϊόντα που βάζει στο στόχαστρο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης, θα προτείνει στα κράτη μέλη έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν έξτρα δασμοί – όχι ως καθολική απάντηση-, αλλά ως επιλεγμένα αντίμετρα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται το αμερικανικό κρέας, τα δημητριακά, το κρασί, το ξύλο και τα ενδύματα, καθώς και οι τσίχλες, τα οδοντικά νήματα, οι ηλεκτρικές σκούπες και το χαρτί τουαλέτας.
Ένα προϊόν που έχει λάβει μεγαλύτερη προσοχή και έχει προκαλέσει έντονη διχογνωμία είναι το μπέρμπον. Η Επιτροπή έχει προβλέψει δασμό 50%, γεγονός που ώθησε τον Τραμπ να απειλήσει με αντιδασμό 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ, αν το μπλοκ προχωρήσει.
Οι εξαγωγείς κρασιού Γαλλία και Ιταλία έχουν εκφράσει την ανησυχία τους.
Η ΕΕ, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ελεύθερο εμπόριο, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι θα έχει ευρεία υποστήριξη για οποιαδήποτε απάντηση, ώστε να ασκήσει την πίεση στον Τραμπ για να ξεκινήσουν τελικά διαπραγματεύσεις.
Κρίσιμη συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει τη Δευτέρα την πρώτη πολιτική συνάντηση σε επίπεδο ΕΕ μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών δασμών από τον Αμερικανό πρόεδρο.
Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων Τραμπ και τις ενδεδειγμένες απαντήσεις, σε μια προσπάθεια διατήρησης της ενότητας και της αποφασιστικότητας της ευρωπαϊκής στάσης.
Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι ο κύριος στόχος της συνάντησης είναι να προκύψει ένα ενιαίο μήνυμα ότι επιθυμούν να διαπραγματευτούν με την Ουάσινγκτον την άρση των δασμών, αλλά ότι είναι έτοιμοι να απαντήσουν με αντίμετρα εάν αυτό αποτύχει.
Διαφωνίες για τα αντίμετρα – «Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία»
Μεταξύ των μελών της ΕΕ υπάρχει ένα φάσμα απόψεων σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης. Η Γαλλία δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα πακέτο μέτρων που θα υπερβαίνει κατά πολύ τους δασμούς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε οι ευρωπαϊκές εταιρείες να αναστείλουν τις επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα».
Η Ιρλανδία, της οποίας σχεδόν το ένα τρίτο των εξαγωγών κατευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ζήτησε μια «μελετημένη και μετρημένη» απάντηση, ενώ η Ιταλία, ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας της ΕΕ στις ΗΠΑ, αμφισβήτησε αν η ΕΕ πρέπει να ανταποδώσει καθόλου.
«Πρόκειται για μια δύσκολη ισορροπία. Τα μέτρα δεν μπορούν να είναι πολύ ήπια για να φέρουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι πολύ σκληρά για να οδηγήσουν σε κλιμάκωση», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Οι συνομιλίες με την Ουάσινγκτον μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς χαρακτήρισε τη δίωρη ανταλλαγή απόψεων με τους Αμερικανούς ομολόγους του την Παρασκευή ως «ειλικρινή», καθώς τους είπε ότι οι αμερικανικοί δασμοί είναι «επιζήμιοι, αδικαιολόγητοι».
Τα αρχικά αντίμετρα της ΕΕ, σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν σε ψηφοφορία την Τετάρτη και θα εγκριθούν, εκτός εάν – πράγμα απίθανο – μια ειδική πλειοψηφία 15 κρατών-μελών που εκπροσωπούν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ τα καταψηφίσει.
Θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις, με ένα μικρό μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο ένα μήνα αργότερα.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα έχει επίσης ξεχωριστές συζητήσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη με διευθύνοντες συμβούλους από τους τομείς του χάλυβα, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμάκων για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο των δασμών και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.