Η Άγκυρα αντιδρά σκληρά στις δραστηριότητες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Τουρκίας που μίλησαν στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Τουρκίγε», όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Τέτοια τετελεσμένα γεγονότα σίγουρα δεν θα επιτραπούν», δηλώνουν οι τουρκικές πηγές ασφαλείας.
Η εφημερίδα γράφει ότι στο πλαίσιο αυτού του έργου «έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των ερευνητικών σκαφών στα διεθνή ύδατα στα ανατολικά της Κάσου και της Καρπάθου».
Όπως αναφέρει, οι διπλωματικές πηγές της Τουρκίας ανέφεραν στην Τουρκίγε ότι «αυτές οι δραστηριότητες παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο και τους βασικούς κανόνες σχετικά με τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες».
«Τα μονομερή βήματα της Ελλάδας ήταν προκλητικά σε συνθήκες όπου τα όρια της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν ακόμη καθοριστεί με κοινή συναίνεση. Η Άγκυρα έχει δηλώσει στο παρελθόν σε διεθνείς πλατφόρμες ότι τέτοιες δραστηριότητες είναι αντίθετες με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές της καλής γειτονίας», αναφέρουν οι ίδιες πηγές στην Τουρκίγε.
Σε εξέλιξη διαδικασία για έρευνες στην Κάσο
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία για την έκδοση NAVTEX, η οποία γνωστοποιεί τις συντεταγμένες και το χρονικό εύρος για την επανάληψη της δραστηριότητας (πιθανώς την ερχόμενη εβδομάδα) που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector).
Το αίτημα για έκδοση Navtex έχει υποβληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών από τον ΑΔΜΗΕ. Εφόσον την εγκρίνει, την προωθεί στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και συγκεκριμένα στην Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), που αναλαμβάνει τη σχεδίαση του χάρτη.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις ήδη σχεδιάζουν ένα πλάνο για την προστασία των ερευνών σε περίπτωση που επιχειρηθεί να τεθούν και πάλι εμπόδια από την Τουρκία.
Το περασμένο καλοκαίρι τουρκικά πολεμικά πλοία εμπόδισαν ερευνητικό πλοίο με ιταλική σημαία να ολοκληρώσει τις έρευνες, που έκανε για λογαριασμό της Ελλάδας. Αθήνα και Αγκυρα έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την ηλεκτρική διασύνδεση, την οποία η ελληνική πλευρά θεωρεί ως αποτέλεσμα της άσκησης ενός απολύτως αυτονόητου δικαιώματος για κάθε κράτος που επιχειρεί να δραστηριοποιηθεί στην ανοιχτή θάλασσα.
Αντιθέτως, όπως φάνηκε ήδη τον περασμένο Ιούλιο, η Αγκυρα θεωρεί ότι αυτή η περιοχή αγγίζει τα ευαίσθητα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο, ως εκ τούτου θα έπρεπε οποιαδήποτε δραστηριότητα, ακόμα και αυτή που δεν αφορά την υφαλοκρηπίδα, να έχει και την άδεια της Τουρκίας, η οποία επικαλείται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τις επιστολές Σινιρλίογλου του 2020 στον ΟΗΕ.