«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την αντίδραση της Ελλάδας απέναντι στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επιπλέον για την επιβολή των δασμών ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επιμένει να έχουμε μία ενιαία αντίδραση, ώστε να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, στο επίπεδο των 27».
Το διεθνές μέτωπο
Η ατζέντα της συνάντησης περιλαμβάνει ειδικότερα θέματα που αφορούν τις υποδομές, τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα, με επιδίωξη να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και στοχοθεσία προκειμένου να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο και να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Το εσωτερικό μέτωπο είναι ίσως πιο εύκολο να διευθετηθεί. Στον διεθνή περίγυρο, όμως, υπάρχουν εξελίξεις που είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι συνέπειές τους και αυτό εντείνει την αβεβαιότητα. Η ΕΕ, η οποία διαιρέθηκε και για αυτό το θέμα, δεν προσφέρει, προς το παρόν τουλάχιστον, ασφαλές καταφύγιο για μια μικρή χώρα με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, όπως η Ελλάδα.
Μια συνολική επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου θα πλήξει και τις ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες προς τις ΗΠΑ είναι μόλις 5%, άρα ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος. Ωστόσο η χώρα μας θα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις αν θέλει να είναι ελκυστικός προορισμός για τους επενδυτές, παρά τις αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο.
Ο πρωθυπουργός συζητά εφ’ όλης της ύλης με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωστή Χατζηδάκη (θα συγκαλεί εφεξής το όργανο) και τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υποδομών, Ναυτιλίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού, Ψηφιακής Πολιτικής.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο ΚΥΣΟΙΠ θα γίνει, μεταξύ άλλων, μια αξιολόγηση της κατάστασης, η ανάλυση για την εθνική αντίδραση, ενώ θα τεθεί επί τάπητος και η στάση της Ε.Ε. απέναντι σε μια διαφαινόμενη οικονομική κρίση.