Ηχηρό μήνυμα στέλνει στις ΗΠΑ την ίδια ώρα η Κίνα, με βίντεο του Μάο Τσε Τουνγκ, σημειώνοντας ότι το Πεκίνο δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά στην πολιτική του απέναντι στους «επιθετικούς δασμούς» Τραμπ.
Στο βίντεο που αναρτήθηκε στα social media, παρουσιάζεται απόσπασμα από την ομιλία του Μάο Τσε Τουνγκ σε συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Η ομιλία έγινε το 1953, με τον Μάο να αναφέρεται στον Πόλεμο της Κορέας, όταν η Κίνα υποστήριξε στρατιωτικά τη Βόρεια Κορέα, την ώρα που οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο πλευρό της Νότιας Κορέας, στην ταραγμένη τριετία γύρω από τον «38ο παράλληλο της Γης», όπως χαρακτηριστικά γράφει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Είμαστε Κινέζοι. Δεν φοβόμαστε τις προκλήσεις. Δεν θα υποχωρήσουμε», αναφέρει η λεζάντα του βίντεο.
https://twitter.com/SpoxCHN_MaoNing/status/1910148704105058692
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας, ο Μάο Τσετούνγκ εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Κίνας να συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την επίτευξη πλήρους νίκης. Σε ομιλία του τον Φεβρουάριο του 1953, δήλωσε:
“Όσο θέλουν να πολεμήσουν, θα πολεμήσουμε. Θα πολεμήσουμε μέχρι την πλήρη νίκη.”
Μετά την κατάπαυση του πυρός, σε ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου 1953, ο Μάο τόνισε:
“Ο κινεζικός λαός υποστηρίζει αυτή τη θέση: είμαστε υπέρ της ειρήνης, αλλά δεν φοβόμαστε τον πόλεμο· είμαστε έτοιμοι και για τα δύο.”
Αυτές οι δηλώσεις αντικατοπτρίζουν την αποφασιστικότητα και την ετοιμότητα της Κίνας να αντιμετωπίσει προκλήσεις κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας.