Μέχρι τον Guardian έφτασε ο Νέγρος του Μοριά. Σε άρθρο που δημοσίευσε σήμερα 11 Απριλίου ο τράπερ εξυμνείται για το «ρεμπέτικο ραπ» του ως πρωτοπόρος της ανάμειξης της «παραδοσιακής μουσικής της εργατικής τάξης» με την τραπ μουσική.
«Καθώς τα ακροδεξιά πολιτικά κόμματα έχουν αναδειχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, νέοι καλλιτέχνες από τις μεταναστευτικές κοινότητες της Αθήνας χρησιμοποιούν το hip-hop για να διοχετεύσουν την οργή τους», αναφέρει ο Guardian.
Ο Νέγρος του Μοριά είναι ένας από του πρωτοπόρους του μουσικού είδους «τραμπέτικο» αναμιγνύοντας το ρεμπέτικο της εργατικής τάξης του ρεμπέτικο με την τραπ μουσική. Ο ράπερ μιλά έξω από τα δόντια για το ότι είναι ένας Έλληνας δεύτερης γενιάς που γεννήθηκε από Γκανέζους γονείς ενώ φορά παραδοσιακά ρούχα όπως τσαρούχια και φουστανέλα.
Στην κριτική του Guardian, ο Νέγρος του Μοριά αποθεώνεται, με τον δημοσιογράφο να χαρακτηρίζει τη δουλειά του ως μια «ρεμπέτικη ραπ αντίθεση στον ελληνικό κοινωνικό διχασμό».
Περιγράφοντας τον ήχο του νέου του άλμπουμ «Μαύρη Ελλάδα», ο Guardian, κάνει αναφορά στην βαρύτονη «στροφή» του ράπερ που περνά [από το G-funk στο ‘Ευθυνόφοβος’ μέχρι τα Afrobeats στο ‘Αν Είναι Δυνατόν’» και την πολυεπίπεδη αισθητική του στο «Πραγματικότητα».
«Οπλισμένος με αυτήν την πιο σκοτεινή, πιο ώριμη φωνή, ο Νέγρος Του Μοριά αντιμετωπίζει τα πιο ζοφερά ζητήματα με ακούραστη ενέργεια: μια ισχυρή δήλωση», καταλήγει η κριτική.
Ποιος είναι ο Νέγρος του Μοριά
Ο Νέγρος του Μοριά, γνωστός και ως Black Morris (ελεύθερη μετάφραση του «Νέγρος του Μοριά»), είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς Έλληνες ράπερ που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια.
Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που προσωποποιεί το κέντρο της Αθήνας του 21ου αιώνα, μιλώντας εκ μέρους της προσβεβλημένης νεολαίας του και συνομιλώντας μαζί της, με τον προσωπικό του επίμονο κομπασμό.
Γεννημένος από Γκανέζους γονείς στην οικονομικά υποβαθμισμένη αθηναϊκή συνοικία των Αμπελοκήπων, και μεγαλώνοντας στην παραμελημένη γειτονιά της Κυψέλης (και στα πέριξ αυτής), ο Black Morris έκανε τα πρώτα του δοκιμαστικά βήματα στον κόσμο της ελληνικής ραπ στο πλευρό του θρυλικού MC Τάκι Τσαν.
Το 2014 το Thessaloniki Hip Hop Festival έδωσε στον Black Morris τον τίτλο του Καλύτερου Νέου Καλλιτέχνη της Χρονιάς. Το 2018 κυκλοφόρησε το δεύτερο άλμπουμ του, μια ανεξάρτητη παραγωγή με τίτλο H.E.A.L.T.H. (How Economy And Love Tortured Humanity).
*Mε πληροφορίες από: The Guardian