Την παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής με 190 ψήφους υπέρ (σε σύνολο 200) προερχόμενες από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.
Καταψήφισε η Πλεύση Ελευθερίας. Νωρίτερα, με σφοδρές καταγγελίες κατά της πλειοψηφίας, αποχώρησαν από την διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Ελληνική Λύση ενώ λίγο πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία αποχώρησαν και οι Σπαρτιάτες.
Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με τον Σωκράτη Φάμελλο να λαμβάνει πρώτος τον λόγο. «Ζητάμε να διακοπεί η σημερινή παράνομη και αντισυνταγματική συνεδρίαση της Βουλής», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Απευθυνόμενος στο σώμα της Ολομέλειας σημείωσε πως «από τη στάση των βουλευτών θα κριθεί εάν θα βάλετε την υπογραφή σας σε μια μελανή στιγμή του Κοινοβουλίου». Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο «η κυβέρνηση επέλεξε να φιμώσει το Κοινοβούλιο απαγορεύοντας στους βουλευτές να ασκήσουν τα καθήκοντά τους», ενώ ο ίδιος υποστήριξε πως «η απόφαση για απευθείας παραπομπή Τριαντόπουλου παραβιάζει και το Σύνταγμα και τον Κανονισμό».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας μεταξύ άλλων «θέλετε να μας πείτε σήμερα ότι δεν είστε επικίνδυνοι αλλά άχρηστοι που δεν υλοποιήσατε την 717. Είστε και επικίνδυνοι και άχρηστοι. (…) Για άλλη μια φορά ο Τριαντόπουλος γίνεται εργαλείο του Μητσοτάκη όπως έγινε και στο πεδίο της τραγωδίας. (…) Καλοστημένη παγίδα από το Μαξίμου».
Τα επόμενα βήματα – Το δικαστικό συμβούλιο
Μετά την κατά πλειοψηφία απόφαση της Ολομέλειας της άσκηση ποινικής δίωξης κατά του πρώην Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό κ. Χρήστου Τριαντόπουλου για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος (άρθρο 259 ΠΚ) κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 3-3-2023 και 6-3-2023 σχετικά με τις εργασίες στο χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών, ο Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης θα αποστείλει στον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης επιστολή προκειμένου αυτός να στείλει κατάλογο των μελών του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του Συμβολίου της Επικρατείας που έχουν τα νόμιμα προσόντα,
Το 5μελες Δικαστικό Συμβούλιο το κληρώνει ο πρόεδρος της Βουλής σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής 5 τακτικά και 5 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου.
Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από 3 μέλη του Αρείου Πάγου και 2 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε αυτό προεδρεύει το ανώτερο σε βαθμό μέλος του Αρείου Πάγου ή, μεταξύ ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης.
Τα 2 αναπληρωματικά μέλη προέρχονται από τον Άρειο Πάγο και ένα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στην ίδια συνεδρίαση θα κληρωθεί και ο εισαγγελέας του συμβουλίου και ο αναπληρωτής του, από τα μέλη της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.
Η παραπομπή στο ειδικό δικαστήριο
Εάν τελικά εκδοθεί βούλευμα για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών (Υπουργοδικείο), τότε ο πρόεδρος της Βουλής κληρώνει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας 13 τακτικά και 6 αναπληρωματικά μέλη για τη συγκρότηση του Ειδικού Δικαστηρίου, μεταξύ των μελών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πάντως, δεν τίθενται στην κληρωτίδα τα ονόματα των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου.
Το Ειδικό Δικαστήριο απαρτίζεται από 7 μέλη του Αρείου Πάγου και 6 μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καθήκοντα προέδρου ασκεί ο ανώτερος σε βαθμό από τα μέλη του Αρείου Πάγου που κληρώθηκαν και, μεταξύ ομοιοβάθμων, ο αρχαιότερος.
Καθήκοντα εισαγγελέα ασκεί μέλος της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που κληρώνεται με τον αναπληρωτή του στην ίδια συνεδρίαση. Και σε αυτήν την περίπτωση, δεν τίθενται στην κληρωτίδα τα ονόματα του εισαγγελέα και του αναπληρωτή του που άσκησαν καθήκοντα στο Δικαστικό Συμβούλιο.
Αμέσως μετά τη διενέργεια της κλήρωσης ο πρόεδρος της Βουλής αποστέλλει στον πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου το πρακτικό με τα ονόματα των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου.