Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος νηστείας και πνευματικής προετοιμασίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, οπότε οι συνταγές είναι κυρίως νηστίσιμες (χωρίς κρέας, γαλακτοκομικά ή αυγά). Ορίστε μερικές παραδοσιακές και νόστιμες επιλογές:
1. Μακαρόνια με Σαυτό (Ταραμά)
- Υλικά:
- 500g μακαρόνια
- 1 κούπα ταραμά (αυγοτάραχο)
- 1 κούπα λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)
- χυμό από 1-2 λεμόνια
- φρέσκο μυρωδικά (ανθόγαλο)
- Εκτέλεση:
- Βράστε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε τον ταραμά με το λάδι και το χυμό λεμονιού μέχρι να γίνει μια κρεμώδης σάλτσα.
- Ανακατέψτε με τα μακαρόνια και προσθέστε το κρεμμύδι (αν χρησιμοποιείτε) και τα μυρωδικά.
2. Φακή Σούπα
- Υλικά:
- 500g φακή
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 2 καρότα κομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 φύλλα δάφνης
- ελιές (προαιρετικό)
- λάδι, ξύδι, αλάτι και πιπέρι
- Εκτέλεση:
- Μουλιάστε τη φακή για λίγες ώρες (ή χρησιμοποιήστε έτοιμη).
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα καρότα με λίγο λάδι.
- Προσθέστε τη φακή, τα φύλλα δάφνης και νερό, και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει.
- Σερβίρετε με ελιές, ξύδι και φρέσκο μυρωδικά.
3. Λαχανόρυζο
- Υλικά:
- 1 κιλό λάχανο ψιλοκομμένο
- 2 κρεμμύδια
- 1 κούπα ρύζι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι, πιπέρι, ντομάτα (προαιρετικό)
- Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια με το λάδι μέχρι να γίνουν διαφανή.
- Προσθέστε το λάχανο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέστε το ρύζι, νερό και αλάτι/πιπέρι, και μαγειρέψτε σαν ριζότο.
4. Γίγαντες Πλακί
- Υλικά:
- 500g γίγαντες (ξερά ή από κονσέρβα)
- 2 κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα λάδι
- 1 κ.γ. πάπρικα
- 400g πιπεριά ή ντομάτα
- Εκτέλεση:
- Αν είναι ξεροί, μουλιάστε τους γίγαντες από τη προηγούμενη μέρα.
- Βράστε τους μέχρι να μαλακώσουν.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και την πιπεριά με λάδι, προσθέστε τους γίγαντες και ψήστε στο φούρνο.
5. Χταπόδι με Μακαρόνια
- Υλικά:
- 1 μέτριο χταπόδι
- 400g μακαρόνια
- 1 κρεμμύδι
- ½ φλιτζάνι λάδι
- 1 κ.γ. κανέλα
- χυμό λεμονιού
- Εκτέλεση:
- Καθαρίστε και βράστε το χταπόδι μέχρι να μαλακώσει.
- Σοτάρετε το κρεμμύδι με το λάδι, προσθέστε το χταπόδι και κανέλα.
- Ανακατέψτε με τα μακαρόνια και ρίξτε λεμονάτο.
6. Σκορδοπιτάκια (Νηστίσιμα)
- Υλικά:
- φύλλο κρούστας (νηστίσιμο)
- 5-6 σκελίδες σκόρδο
- 1 κούπα λάδι
- 1 κ.γ. ξύδι
- αλάτι, πάπρικα
- Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε το σκόρδο με λάδι, ξύδι και μπαχαρικά.
- Απλώστε το φύλλο, αλείψτε με το μείγμα και φορμάρετε πίτες.
- Ψήστε μέχρι να ροδίσουν.
7. Φασολάδα με Σέλινο & Λεμόνι (Κλασική, ελαφριά και πλούσια σε γεύση)
Υλικά:
- 500g ξερά φασόλια (ή 1 κονσέρβα)
- 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 καρότα, κομμένα
- 2 μπρόκολα σέλινο, λεπτά
- 3 σκελίδες σκόρδο
- ½ φλιτζάνι λάδι
- χυμός από 1 λεμόνι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, πιπέρι, φρέσκο κρεμμυδάκι
Εκτέλεση:
- Αν είναι ξερά, μουλιάστε τα φασόλια από τη προηγούμενη μέρα.
- Σοτάρετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το σέλινο με λίγο λάδι.
- Προσθέστε τα φασόλια, καρότα, φύλλο δάφνης και νερό, και μαγειρέψτε 1 ώρα (ή λιγότερο αν είναι κονσέρβα).
- Πριν το σερβίρισμα, ρίξτε το λεμόνι και το υπόλοιπο λάδι.
8. Καλαμαράκι Κρασάτο με Ζυμαρικά (Απαλό και γευστικό)
Υλικά:
- 500g καλαμαράκια (καθαρισμένα)
- 400g μακαρόνια (σπαγγέτι ή πενονέ)
- 1 κούπα κόκκινο κρασί (νηστίσιμο)
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 3 σκόρδα, ψιλοκομμένα
- ½ φλιτζάνι λάδι
- αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό
Εκτέλεση:
- Σοτάρετε τα καλαμαράκια με λίγο λάδι για 5 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο, τις ντομάτες και το κρασί, και σιγοβράστε 20 λεπτά.
- Βράστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε με το σος. Πασπαλίστε με μαϊντανό.
9. Μπεϊγκλ (Λαγάνα Σπιτική) (Συνταγή χωρίς μαγιά, για την Μεγάλη Πέμπτη)
Υλικά:
- 500g αλεύρι όλικης άλεσης
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.σ. μέλι ή ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 2 κ.σ. σουσάμι ή μαύροι σπόροι
Εκτέλεση:
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
- Χωρίστε σε μικρές μπάλες, κάντε τρύπα στη μέση και πλάστε μπεϊγκλ.
- Ψήστε στους 180°C για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
10. Μπανάνες με Σοκολάτα (Επιδόρπιο)
- Υλικά:
- 4 ώριμες μπανάνες
- 100g σοκολάτα (νηστίσιμη, χωρίς γάλα)
- 1 κ.γ. κακάο
- Εκτέλεση:
- Λιώστε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.
- Κόψτε τις μπανάνες σε κομμάτια και βουτήξτε στη σοκολάτα.
- Παγώστε για 1 ώρα.
Bonus: Σοκολατόψωμα (Νηστίσιμο)
Αν θέλετε γλυκό, λιώστε νηστίσιμη σοκολάτα με 1 κ.σ. λάδι και αλείψτε πάνω σε φέτες ψωμιού ή μπισκότα. Ψήστε 5 λεπτά και σερβίρετε!
Tags: γίγαντες πλακί εύκολες νηστίσιμες συνταγές λαγάνα λαχανόρυζο μαγειρική για νηστεία Μεγάλη Εβδομάδα νηστεία Νηστίσιμα νηστίσιμα γλυκά νηστίσιμα μακαρόνια παραδοσιακή ελληνική κουζίνα Πάσχα συνταγές Σαρακοστής φακή σούπα φασολάδα χορτοφαγικά πιάτα χταπόδι με ζυμαρικά