Στην Αθήνα βρέθηκε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, σε μία περίοδο γεωπολιτικής ρευστότητας, με επίκεντρο την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της Άμυνας.
Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Λεκορνί συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια. Κεντρικό σημείο των επαφών αποτέλεσε η υπογραφή σύμβασης με τη γαλλική MBDA για την προμήθεια 16 πυραύλων Exocet διττού ρόλου, ικανών για χρήση τόσο σε πολεμικά πλοία όσο και σε επάκτιες συστοιχίες ενώ την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας Belharra αναμένεται να εισηγηθεί στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δενδιας, όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους
Επιχειρησιακές επισκέψεις: Φρεγάτα «Alsace» και Ναυπηγεία Σαλαμίνας
Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν τη γαλλική φρεγάτα «Alsace» στον Πειραιά, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και επίσκεψη στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας, αναδεικνύοντας τη σημασία της βιομηχανικής συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.
Δένδιας: «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται»
Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη συνάντηση «γόνιμη και ειλικρινή» και υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης με τη Γαλλία. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι βέβαιη πως η Γαλλία θα συνεχίσει να λαμβάνει υπόψη την εθνική της ασφάλεια στις αποφάσεις της, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη ανανέωσης της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης του 2021.

Rafale και Belharra: Κρίσιμοι πυλώνες αποτροπής
Ο υπουργός υπενθύμισε τη στενή συνεργασία Ελλάδας–Γαλλίας στον τομέα των εξοπλισμών, με τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale να αποτελούν «κλειδιά για την αποτροπή και την Άμυνα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Κοινές θέσεις για την ευρωπαϊκή αμυντική αυτονομία
Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, με τον κ. Δένδια να εκφράζει την ανάγκη για ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια επιλεξιμότητας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κανονισμού SAFE. Τάχθηκε, επίσης, υπέρ της μείωσης χρηματοδότησης προς χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική της Ένωσης.
Λεκορνί: «Νέος κύκλος συνεργασίας με την Ελλάδα»
Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας υπογράμμισε τον στρατηγικό ρόλο της θαλάσσιας ασφάλειας και αναφέρθηκε στην επιθυμία δημιουργίας θυγατρικής της Naval Group στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας, με στόχο την αύξηση της παραγωγής εξοπλισμών και πυρομαχικών.
Η κοινή δράση σε αποστολές και περιφερειακές κρίσεις
Η ατζέντα περιλάμβανε ευρεία γεωπολιτική θεματολογία, όπως η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή, η Ανατολική Μεσόγειος, η Συρία και το Σαχέλ. Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για την απόφαση της Ελλάδας να ενισχύσει τις λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τόνισε την ανάγκη προστασίας όλων των κοινοτήτων στη Συρία.
«Θεμέλιος λίθος» η συνεργασία – Μήνυμα συσπείρωσης για το μέλλον
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν στη συνέχιση της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, από την καινοτομία έως την παραγωγή οπλικών συστημάτων, με κοινό στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και την απόκτηση μεγαλύτερης αυτονομίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης νωρίτερα με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του συζητήθηκε η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής της, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την ευρωπαϊκή άμυνα και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, σε συνέχεια της παρουσίασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του προγράμματος ReArm Europe.Unmute
Remaining Time -0:00Fullscreen
Στο πλαίσιο αυτό αντάλλαξαν απόψεις για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συλλογικής άμυνας και την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, καθώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα ασφαλείας του συνόλου των κρατών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας καλωσορίσω θερμά στην Αθήνα. Η Γαλλία είναι ένας από τους πιο στενούς εταίρους της Ελλάδας. Στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας έχουμε εγκαθιδρύσει μια πολύ σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση, που εμβαθύνεται διαρκώς.
Καταλαβαίνω ότι είχατε μια πολύ καλή συζήτηση με τον Υπουργό κ. Δένδια. Είναι προφανές ότι η επίσκεψή σας είναι μεγάλης σημασίας, επίσης επειδή η αμυντική συνεργασία βρίσκεται σήμερα στην κορυφή της ατζέντας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο χώρες μας θεωρούν ότι το σχέδιο ReArm προσφέρει μια στέρεη βάση για την επίτευξη της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ένας στόχος για τον οποίο έχουμε εργαστεί από κοινού, εξ αρχής, με τον Πρόεδρο Macron. Στόχος είναι να ενισχύσουμε, ως Ένωση, το επίπεδο ετοιμότητάς μας και τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας, να μειώσουμε τις εξαρτήσεις μας και όχι να τις διατηρήσουμε.
Ειδικότερα, πρέπει να μειώσουμε την εξάρτησή μας απέναντι σε χώρες που δρουν με τρόπο που αντιβαίνει στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρέπει να προστατεύσουμε τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας και άμυνας όλων των κρατών μελών, χωρίς καμία εξαίρεση.
Αγαπητέ Υπουργέ, σας ευχαριστώ και πάλι για την επίσκεψή σας.
Σεμπαστιάν Λεκορνί: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ, για τη φιλοξενία σας, κάθε φορά που έρχομαι στην Αθήνα μεριμνάτε και μου αφιερώνετε μέρος του χρόνου σας.
Λαμβάνοντας υπόψη πάντα την ποιότητα της συνεργασίας, επαγγελματικής αλλά και προσωπικής που διατηρείτε με τον Πρόεδρο Macron, δεν χρειάζεστε Υπουργούς για να υπάρξει πρόοδος και στις δύο. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να πούμε.
Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση εργασίας σήμερα το πρωί με τον δικό σας Υπουργό Άμυνας, εξετάσαμε προφανώς τα επιχειρησιακά ζητήματα, τις στάσεις. Σας ευχαριστώ για τον τρόπο που η Ελλάδα υποδέχθηκε τις στάσεις των πλοίων μας, σε μια χώρα όπου το Πολεμικό μας Ναυτικό κάνει περισσότερες στάσεις, συμπεριλαμβανομένου προφανώς του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και της ομάδας συνοδείας.
Αξιοποιήσαμε επίσης την ευκαιρία, σήμερα το πρωί, για να συζητήσουμε την κατάσταση στο Λίβανο, την κατάσταση στα Βαλκάνια, την κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα, προφανώς τα ζητήματα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, και επιπρόσθετα, την ενίσχυση της άμυνάς μας, μέσα και από τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε με διαφορετικούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, γύρω από το σχέδιο ReArm. Και προκειμένου να διατηρηθεί μια συνέχεια στον ναυπηγικό – ναυτιλιακό κλάδο, γιατί προφανώς είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα είναι ηγέτιδα και ένας προνομιούχος εταίρος. Σας ευχαριστώ και πάλι, κ. Πρωθυπουργέ.